MLADA, LIJEPA I TALENTIRANA

'ĆORLUKA ME NAGOVORIO DA SE VRATIM PJEVANJU, ON JE MOJ NAJVEĆI NAVIJAČ' Franka objasnila zašto je prekinula višegodišnju pauzu

 
 Berislava Picek / CROPIX

Mlada, lijepa i talentirana pjevačica Franka Batelić ne poznaje riječ neuspjeh, a svakim svojim novim angažmanom i pjesmom dokazuje da se u svakoj prilici daje do kraja. Tako je i tijekom posljednje dodjele Zlatnog Studija publiku osvojila duetom s iskusnim Darkom Domijanom, s kojim je besprijekorno izvela njegovu legendarnu pjesmu “Ulica jorgovana” unatoč visokoj temperaturi i prehladi. A uskoro će u filmskoj verziji poznatog Disneyjevog crtića Aladin pokazati i svoje glumačko umijeće, budući da je pjevala originalne pjesme, ali i sinkronizirala glas Aladinove ljubavi, Jasmine.

- Uživala sam u svakom trenu jer mi je Aladin od malena omiljeni crtić. Donijeli su mi ga mama i tata iz Trsta na kazeti, i to mi je bila najveća ljubav. Svi su to znali. Non stop sam ga vrtjela i znala sam sve pjesme iz crtića napamet, na talijanskom. Možda Aladin u Hrvatskoj nije toliko zaživio, ali u Italiji je bio pravi hit. Kad su me zvali za sinkronizaciju, prihvatila sam ponudu objeručke. Snimila sam za Disney pjesme iz Hrvatske i oni su me odabrali za Jasminu.

Bio je ogroman gušt to snimati i sinkronizirati. Već sam ranije snimila neke pjesme za crtić ‘Vrlo zapetljana priča’, no tu sam dala glas samo za pjesme, ali ovo je prvi put da sam se okušala u glumačkom dijelu. K tome, ovo je film, a ne crtić, i to je sasvim drugi nivo. Fora, u svakom slučaju - opisala je Franka svoje iskustvo.

Zagreb, 070519.
Pjevacica Franka Batelic u studiju Hanza medie
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / cropix

Divna 2018.

Glumački talent bi, otkriva, voljela pokazati i u nekom mjuziklu domaće produkcije, budući da se u tom žanru uspješno okušala tijekom studija u Americi, na bostonskom koledžu Berklee.

- Glumu obožavam. Kao glazbenik, kad nastupaš moraš upotrijebiti jako puno glumačkih vještina, a ista je stvar i kod snimanja spotova. Baš zato mi je velika želja dobiti ulogu u nekom mjuziklu u Hrvatskoj - priznaje Franka.

Godina za pamćenje, po mnogočemu bit će joj 2018.

- Prošla godina bila je prepuna predivnih trenutaka. Sve što se moglo dogoditi se dogodilo. Ni pet godina, čini mi se, ne bi bilo dovoljno da se to ponovi. Krajem 2017. sam se vratila glazbi s pjesmom ‘S tobom’, a iduća je toliko bila bogata glazbeno, da se pitam kud sad dalje. Snimili smo album, bila sam na Eurosongu, bilo je i previše prekrasnih i emotivnih događaja, a da ne govorim o tome da sam se i udala za svog Vedrana. Sad krećemo dalje, s drugim albumom. Snimamo, imamo tri pjesme u opciji za ljeto i vidjet ćemo što ćemo odabrati - ispričala je Franka.

Za njezin povratak na glazbenu scenu 2017., nakon četverogodišnje pauze, zaslužan je prije svih njezin suprug, nogometaš Vedran Ćorluka.

- On ima najveću zaslugu u tome i stalno mi je govorio da se trebam vratiti. Stalno pjevam, po cijele dane, to je dio mog života, možda i glavni. Stalno me se može čuti kako nešto pjevušim. Vedranu je bilo žao da ne iskoristim taj svoj talent i ne bavim se time malo organiziranije. Tako da mi je on sigurno najveća podrška. Uvijek. On je moj najveći navijač, kao i ja njemu - kaže pjevačica.

Eurosong

Tijekom četiri godine stanke, glazba nikad nije potpuno nestala iz njezina života. U Americi se tada ozbiljno posvetila studiju glazbe, ali prije odlaska na koledž, u Zagrebu je upisala Pravni fakultet.

- Život ne možeš planirati, takve stvari se dogode i ne mogu si objasniti zašto sam se maknula sa scene. Pravni fakultet upisala sam prije Amerike. Tata mi se bio razbolio i sve stvari tada dovodiš u pitanje. Misliš: ‘Je li to moj put?’. U tom trenutku nisam imala nikakvog producenta uz sebe s kojim bih bila zadovoljna. Nije bio trenutak i mislim da je dobra stvar da se stanka dogodila.

Napunila sam se kreativom i shvatila da je to moj put. Upoznala sam super ljude. Branimir Mihaljević dogodio se u pravom trenutku i pjesma ‘S tobom’ bila je glavna prekretnica. Moj tim i ja htjeli smo krenuti ponovo i jako u glazbu i karijeru, ali nismo nalazili pravu pjesmu, a ‘S tobom’ smo znali da je to to - prisjeća se Franka.

Nastup na Eurosongu u Portugalu spada u jedno od njezinih najdražih iskustava.

- To mi je bilo najbolje iskustvo. Naravno da bi mi bilo puno draže da je uslijedio nekakav genijalan uspjeh, ali i ovako sam do kraja ostala vjerna sebi. U Portugalu smo se genijalno zabavili, naradili i napravili sve što smo mogli, a kritike za nastup bile su jako dobre. Godinu dana smo se odmarali od Eurosonga - smije se Franka.

Tekst za pjesmu “Crazy” Franka je napisala sama, a na novom albumu mogla bi se naći još pokoja pjesma s njezinim potpisom, što i ne čudi budući da je u Bostonu uz pjevanje studirala i pisanje pjesama. Planiranje albuma u punom je zamahu, no prije nego što uđe u studio, čekaju je i obaveze na Pravnom fakultetu, od čije je diplome dijeli tek nekoliko ispita.

- Na jedan ispit idem u lipnju. Dobro je, ide polako. A hoću li se i baviti pravom, nikad se ne zna. Glazba je trenutno moj put - smatra Franka.

Njena glazbena priča počela je na talent showu, gdje je sve oduševila svojom spontanošću, ali i mladošću budući da joj je bilo tek 15 godina. I odijela je pobjedu.

Zagreb, 070519.
Pjevacica Franka Batelic u studiju Hanza medie
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / CROPIX

Talent show

- Bila sam pravo dijete i to je možda i bio ključ uspjeha. Uživala sam na pozornici i nisam razmišljala o pobjedi nego o tom momentu, o druženju s ljudima, glazbi. Bila sam ultra mlada i uvijek bih to ponovila jer tko zna gdje bih bila danas da nije bilo tog showa - sigurna je.

Karijeru je gradila korak po korak, ali trenutaka za pamćenje itekako se nakupilo.

- Jedan od super trenutaka bio je kad su fanovi Eurosonga odabrali baš moju pjesmu ‘Ruža u kamenu’ kao najbolju hrvatsku pjesmu za predstavljanje na Eurosongu. Ali, nastup u Areni prije Beyonce bio je nešto totalno ludo. Od uzbuđenja se uopće ni ne sjećam nastupa. Većinom je tako. Ista stvar je bila i na Eurosongu.

Doduše, tamo smo sto puta imali probe, pa se lakše sve prođe, ali s Beyonce je stvarno bio jedan od većih nastupa. Ona sama je super, prelijepa, simpatična, normalna žena i diva u svakom pogledu. Pobijedila sam svojevremeno i u ‘Plesu sa zvijezdama’. To je bilo iznimno iskustvo.

Ištvan Varga bio je genijalni plesni partner i tu sam otkrila jednu od većih ljubavi. Toliko volim plesati da, ako budemo imali koju bržu pjesmu za ljeto, malo ćemo se poigrati s plesnim pokretima. Pjevala sam u američko-ukrajinskom baletu ‘Great Gatsby’ koji ima par glazbenih brojeva, taman prije nego što sam se odlučila vratiti na scenu.

Organizator ‘Great Gatsbyja’ u Zagrebu me se sjetio i tražio je pjevača koji bi mogao otpjevati teške dionice. Bili sam tada u Rusiji i mobitelom snimala voice test. Nastupila sam i prije Rite Ore u Poreču i baš me oduševila svojom energijom. A super je bilo što je to bio dan kad je Hrvatska pobijedila Rusiju na SP-u i ja sam na binu izašla kompletno bez glasa jer sam toliko vrištala, a zaštitari su me hvatali u čarapama.

Energija je bila super, ljudi su u publici bili nabrijani zbog cijele atmosfere i taj mi je koncert bio jedan od boljih. Hrvatska reprezentacija je zasjenila Ritu Oru. Imala sam hrvatski dres zavezan oko struka i bacila sam ga u publiku, pa kad sam došla na iduću utakmicu u Rusiju nisam imala dres, a svi su me žicali da im ga nabavim - pjevačica je podijelila svoja iskustva.

Loša iskustva s estrade gotovo da i nema.

- Uvijek sam imala super tim oko sebe, tako da nikad nisam osjetila loše strane svijeta estrade, niti zlo. Naravno, zli komentari te uvijek pogode, posebno kad si mlađi. Kad odrastaš i tuđe mišljenje te formira, na neki način. Ali kad imaš izvrsne ljude oko sebe i super zdravu familiju, ne možeš skrenuti s puta - objašnjava.

Život na nekoliko adresa jako dobro spaja, a jedna od najčešćih destinacija joj je Moskva, gdje njezin suprug Vedran igra za tamošnji klub Lokomotiv.

- Uspijevam sve to, jednostavno se naučiš. U nekim momentima je više zabavno, u nekima napornije, ali ide. Kad nešto voliš, učiniš da to i uspije. Mogla bih zamisliti i da živim u Moskvi, ali mogla bih živjeti svugdje, jer se vrlo brzo snađem. U međuvremenu sam savladala i ruski, a volim i tamošnju kuhinju. Volim općenito jezike i druge kulture. Sviđa mi se stalno nešto mijenjati, učiti nešto novo i uvijek mora biti zabavno. Mislim da je to ključno da bismo se osjećali mladima.

Potrefilo se da je i Svjetsko prvenstvo bilo u Rusiji, pa mi to nije bila neka egzotika. No, doživljaj je bio genijalan. To se dogodi jednom u životu. Nisi toga ni svjestan dok si tamo, tek kad se vratiš vidiš o kolikom se uspjehu radi. Vedranov oproštaj od reprezentacije bio je jako emotivan, ali očekuju nas nove pobjede i životni izazovi - tvrdi 26-godišnja pjevačica.

Zagreb, 070519.
Pjevacica Franka Batelic u studiju Hanza medie
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / CROPIX

Filantropi

I ona i Vedran veliki su filantropi i humanitarci, pa su svojevremeno postali kumovi dvojici afričkih dječaka iz sirotišta u Keniji, koje vodi fra Miro Babić, i pomogli u njihovom školovanju.

- Nažalost, još uvijek nisam imala priliku otići u Keniju, ali drago mi je što mogu pomoći, ne samo u Africi, nego i ovdje. Baš sam neki dan pjevala u školi u Kušlanovoj. Jedna genijalna žena organizirala je humanitarnu akciju za djecu u Gambiji. Uvijek treba pomoći, na bilo koji način - napominje Franka.

Unatoč pretrpanim rasporedima, Franka i njezin Vedran obožavaju putovati i slobodne trenutke najradije provode na egzotičnim destinacijama.

- Najteže pitanje mi je koje su mi omiljene destinacije koje smo obišli dosad. Meni je, recimo, Brazil fenomenalna zemlja, ali svaka ima nešto i uvijek bih se svugdje vratila zbog određenih stvari. I Jamajka mi je genijalna, i Južna Afrika, i u Afriku bih općenito voljela opet otputovati. Volim na putovanjima doživjeti kulturu te zemlje kako treba. Evo, sad smo u Lisabonu baš živjeli njihov život i Portugal mi se jako sviđa. Svugdje bih mogla živjeti. Imam deset zemalja na listi u koje bih voljela ići, pa ćemo vidjeti koja od njih će biti iduća - najavljuje.

Planovi za ljeto uglavnom su radni i Franku očekuju koncerti po cijeloj Hrvatskoj. No, prvo na listi je snimiti spot i pjesmu. Video za hit “S tobom” snimila je u Škotskoj, pa nije isključena mogućnost da će i za idući otputovati.

- Dugo smo razmišljali o tome da trebamo negdje otići i napraviti nešto genijalno, pa mi je baš odgovarao taj sjevernjački pejzaž u pjesmi. I stvarno je ispalo fenomenalno. To mi je najdraži spot koji sam snimila. Za idući ćemo vidjeti. Imam neke ideje, a možda ću i našeg psa Oskara angažirati kao glumca. Pas od menadžera i stilistice već je bio u spotu, a sad je red na našeg - zaključila je Franka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 18:26