PORIN

Dobitnici će se javiti putem skypea, glazbeni brojevi su unaprijed snimljeni, u Studiju 9 bit će samo voditelji i dobitnici

 Matija Djanjesic / CROPIX

Dodjela diskografske nagrade Porin ove će godine proteći u sjeni okolnosti koje su zadesile svijet. No, organizatori dodjele najboljih glazbenih ostvarenja nisu posustali, žarko žele da kipići dođu i ove godine do ruku najboljih.

Plan da se dodjela dogodi u Rijeci propao je još prije nekoliko mjeseci, glazbenički šušur preko noći je ugašen, no za vikend su čelnici Hrvatske televizije ipak donijeli odluku da se Porin dogodi 15. svibnja u njihovu programu. I to isključivo kao televizijska emisija pa će se svi akteri javljati iz svojih domova. Organizatori ističu da će novac kojim bi inače utemeljitelji, udruge Hrvatsko društvo skladatelja (HDS) i Hrvatska glazbena unija (HGU), podržali nagradu biti preusmjeren u fondove pomoći glazbenicima u ovim teškim vremenima za njihovu industriju.

Šarm

Televizijsku režiju potpisuje Tihomir Žarn, a njegovo iskustvo u brojnim prijenosima nije ga pokolebalo u nakani da se ove godine “izvuče” najbolje u okolnostima koje su zadesile glazbenike, sudionike ovogodišnjeg Porina.

- Virtualna dodjela bit će u Studiju 9 HRT-a, na postojećoj scenografiji i s ograničenim brojem ljudi. Uz Ivu Šulentić i Ivana Vukušića koji će voditi program, glazbenici će nam se pridružiti virtualno, iz kućnih atmosfera - kaže Žarn, napomenuvši kako smatra da će i takav tip prijenosa privući gledatelje ispred malih ekrana i da će donijeti poseban šarm u domove gledatelja.

- Kroz 90 minuta na dva velika videozida u izravnom prijenosu proglasit će se dobitnici u jedanaest najvažnijih kategorija, oni će se javiti putem Skypea, glazbenici su snimili nove spotove pjesama koje su nominirane, a uz dosta grafike koja će dominirati prijenosom, plan je da se poigramo i s rasvjetom za koju je zadužen Marko Foretić kako bismo dobili ton više jedne svečarske atmosfere - otkriva Žarn.

Svoj osvrt o virtualnoj dodjeli dala je i Ivana Martinac, glavna tajnica Porina, koja nam je pokušala dočarati kako se organizatori nagrade spremaju za televizijsku dodjelu.

- Bit će specifično i drugačije od onoga na što smo proteklih godina navikli. Koncipirana je na način da zadovoljava trenutačne preporuke Nacionalnog stožera. Glazbeni brojevi snimani su na raznim lokacijama: iz kuće, studija, vanjskih prostora... Prezenteri će nam se pak javljati putem Skypea. No, kao i uvijek, tako i ove godine neće izostati kvalitetna glazba, izuzetnih izvođača i pjesama - smatra Martinac.

Kategorija je puno, neće sve moći u izravni prijenos. Koje nominacije ćemo vidjeti?

- Ove godine podijeljeni smo u 37 kategorija i nemoguće ih je sve staviti na pladanj zaljubljenicima u glazbu. Svake godine u izravnom prijenosu saznamo imena dobitnika u 10, 11 kategorija, pa će tako biti i ovaj put. Što se tiče gledatelja, saznat ćemo za one najbolje u kategoriji za Album godine, Pjesmu godine, Novog izvođača itd. Ostale detalje čuvamo za petak 15. svibnja na HTV1 i slušatelje Drugog programa Hrvatskog radija - priča Ivana Martinac.

Statistika

Razgovarajući s glazbenicima, autorima i instrumentalistima, nekako su se jednoglasno složili u činjenici da smo svjedočili puno plodonosnijim godinama od ove koja je iza nas. Velikih favorita nema. Koliko je to uteg Porinu, Ivana ovu priču pojašnjava kroz statistiku.

- Ja bih to u ovom slučaju gledala kroz prijave, a brojke u tom smislu pokazuju da je godina bila produkcijski izrazito plodonosna. Tome u prilog ide podatak da je stiglo 2400 prijava koje su raspodijeljene u 37 kategorija. Primjerice, za Pjesmu godine konkurirale su 274 skladbe, a za Album godine prijavljeno je 112 albuma. Povećanje je vidljivo i u broju nakladnika koji su se prijavili, a njih je bilo čak 87. Sve u svemu bilo je tu puno zanimljivih i kvalitetnih albuma, pjesama, novih imena…

Dubok trag u glazbi

Kada se razgovara o Porinu, onda je svakako neizbježno istaknuti kako širokom gledateljstvu nekako najviše odjekuju nagrade za životno djelo. Od ove godine ponosni vlasnici ove prestižne statue bit će Josipa Lisac te skladatelj i dirigent Tomislav Uhlik.

- Nagrada Porin za životno djelo dodjeljuje se umjetnicima koji su svojim radom, trudom i uspjehom znatno pridonijeli kulturi, ali i ostavili velik trag u hrvatskoj glazbi. Ovogodišnji dobitnici su nam već poznati, a oni su jedna od najvećih hrvatskih umjetnica Josipa Lisac i cijenjeni skladatelj i dirigent Tomislav Uhlik. Oboje, zbog svojeg izričaja i posebnog značaja za hrvatsku glazbu, nagrađeni su najprestižnijom nagradom u zemlji. Te statue, ručno klesane od bračkog kamena, ovim istaknutim glazbenicima bit će uručene s lica mjesta, kaže nam Ivana.

Porin je od svog osnutka doživio brojne bure, pretumbacije, lijepe trenutke i euforije. Okupljao bi sve glazbenike, stvarao nove suradnje i prijateljstva. No, bilo je i sasvim obrnutih situacija. - To je najprestižnija hrvatska glazbena nagrada koja živi već 27 godina. Iz godine u godinu Upravni odbor i cijeli tim Porina unosi niz noviteta, pratimo promjene na glazbenom tržištu i sceni, a takvu praksu nastavljamo i u budućnosti radeći tako na afirmaciji, ali i daljnjem razvoju Porina - kazala je na kraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 00:17