REGIONALNA ZVIJEZDA

EMIR HADŽIHAFIZBEGOVIĆ ZA JUTARNJI 'Vijest o mojoj bolesti je potpuno pogrešno prenesena i iskonstruirana. Evo o čemu se radi...'

Zagreb, 200115.
Hotel Palace.
Na fotografiji: Emir Hadzihafizbegovic, glumac filma Takva su pravila.
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
Biljana Gaurina / CROPIX

Povrijedio sam nogu. U mom slučaju to nije bezazleno jer imam “dijabetičko stopalo”, kazao je

Nakon što su bosanski mediji jučer objavili informaciju da je legendarni i višestruko nagrađivani glumac Emir Hadžihafizbegović završio u bolnici na hitnoj operaciji čiji je uzrok nepoznat, filmski svijet regije ostao je u šoku, a o razlozima hitnog bolničkog prijema tek se moglo nagađati.

Vijest o stanju

A da je izvan životne opasnosti, iako se uistinu nalazi u Kliničkom centru u Sarajevu, izjavio je raspoloženi Emir Hadžihafizbegović. Dapače, naglasio je kako želi demantirati medijske napise u kojima, kako kaže, izgleda kao da se bori za život, a u bolnicu je stigao prije tri dana zbog povrede noge.

- Kao prvo, pozdrav svima i želim napomenuti da je vijest o mojoj bolesti potpuno pogrešno prenesena i iskonstruirana. Nisam u nikakvoj životnoj opasnosti i u bolnicu sam stigao prije 48 sati zbog komplikacija nakon povrede noge. Evo, upravo ručam i sasvim se dobro osjećam. I da, ne idem na nikakvu operaciju i bitno mi je da se vijest o mojoj hitnoj operaciji i borbi za život demantira - na samom je početku našeg razgovora smirio situaciju poznati glumac.

Ipak, ne radi se o posve bezazlenoj povredi i Hadžihafizbegovića čeka još tjedan dana bolničkog oporavka, prije no što bude spreman normalno nastaviti igrati i snimati.

- Ja sam godinama šećeraš i imam dosta problema vezanih uz to, a jedan od većih je, što nerijetko prati tu bolest, i dijabetičko stopalo. Nesretnim spletom okolnosti, prije četiri dana sam bio u japankama i nekako krivo stao na kamen. Ignorirao sam u početku bol i odradio i odlazak na Sarajevo Film Festival, no stvar se zakomplicirala i morao sam u bolnicu. Naime, rana mi se proširila, a stopalo je nateklo i zagnojilo se. To je ozbiljan zdravstveni problem, no doktori su rasjekli ranu, očistili sve i sad primam infuziju s antibioticima i sve je puno bolje nego prije dolaska u bolnicu - ispričao je Hadžihafizbegović.

Iako je trpio jake bolove i trenutno još ne može hodati niti se osloniti na povrijeđenu nogu, najavljuje kako će za sedam dana biti kao novi.

- Sad su bolovi još uvijek jaki i uglavnom ležim i odmaram se jer hodati zasad ne mogu, ali svakim danom je sve bolje i za tjedan dana, kad izađem iz bolnice, bit će kao da se ništa nije dogodilo - optimističan je slavni glumac porijeklom iz Tuzle.

Splet okolnosti

Iako su zbog njegova odlaska u bolnicu otkazane izvedbe predstave “Sjećaš li se Dolly Bell” koje su se trebale održati u Budvi 26. i 27. kolovoza, njegov skorašnji dolazak u Zagreb na snimanje filma “Divljaci”, prvog cjelovečernjeg uratka mladog, ali perspektivnog redatelja Darija Lonjaka nije upitan. Dapače, snimanje “Divljaka” Hadžihafizbegovića izuzetno veseli, a u Zagrebu će se zadržati oko dva tjedna. Radnja filma smještena je na granicu između Hrvatske i BiH, gdje sitni hrvatski kriminalci nakon neuspjele pljačke, spletom nesretnih okolnosti, završe u kampu islamskih terorista nadomak Bihaća. A upravo u ulozi glavnog terorista uz Dejana Aćimovića, našao se Emir Hadžihafizbegović.

- Jako se radujem dolasku u Zagreb. U filmu “Divljaci” imam veliku ulogu koja mi je super sjela. Stvarno je odlična uloga i veselim se snimanju. Dolazim 6. rujna, a već idući dan sam na setu. Snimanje mog dijela filma trajat će 11 dana i do tada ću već biti u top formi. Redatelj Dario Lonjak je izvrstan, a i sam scenarij za njegov prvi dugometražni film mi se odmah svidio. Inače, s njim sam već surađivao na snimanju filma “Metastaze” i znam da dobro radi - najavio je glumac. Snimanje “Divljaka” počelo je prije tjedan dana, a prvih nekoliko dana snimalo se u Pisarovini koja je “glumila” granični prijelaz. Uz Hadžihafizbegovića i Aćimovića u filmu, među ostalima, glume i Slaven Knezović, Borko Perić i Alen Liverić.

To je ozbiljna dijagnoza, može završiti i amputacijom

Dijabetičko stopalo je jedno od najtežih komplikacija šećerne bolesti koja, kako kaže dr. Anica Badanjak, može završiti i amputacijom.

- Smrtnost nakon amputacije je prilično velika pa zato komplikacije dijabetičkog stopala ponekad nazivaju i “karcinomom šećerne bolesti”. Dijabetičko stopalo rezultat je oštećenja perifernih živaca (polineuropatija), oštećenje periferne cirkulacije (arterije nogu) i eventualnih deformacija stopala što dovodi do razvoja rana na stopalu (ulkusa), pa ako se ulkusi na vrijeme ne izliječe to pak može dovesti do propadanja zahvaćenog tkiva (gangrene) i na koncu do amputacije.

No, dijabetičko stopalo se u 70 posto slučajeva može spriječiti pravovremenom regulacijom šećerne bolesti, krvnog tlaka, masnoća u krvi i tjelesne težine - stručno je objasnila dr. Anica Badanjak, dijabetolog i endokrinolog iz Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac i KB-a Merkur.

 

Izdvajamo