IZAZOV

FOTOGRAFIJE HRVATSKIH TRUDNICA PREPLAVILE MREŽE 'Strije i višak kila podsjećaju nas na najbolje dane u životu. A muževi su nas obožavali'

 

Možda smo okrugle i debele, ali takve smo si najljepše i najsretnije - sažeta je poruka brojnih žena koje na Facebooku objavljuju svoje fotografije u visokom stupnju trudnoće uz hešteg #trudneilijepe.

Val trudničkih fotografija na Facebooku nastao je kao reakcija na gostovanje Nine Raspudića, filozofa i književnika u emisiji “Nedjeljom u dva”, gdje je izrazio nezadovoljstvo zbog objave fotografija svoje supruge u medijima.

“Mojoj kolegici s druge liste, Mariji Selak Raspudić, dio medija uporno stavlja sliku iz 8. mjeseca trudnoće. Pa imamo debelu, okruglu Mariju i još tipka na mobitel na toj slici”, rekao je i potaknuo akciju.

Žene su u arhivi iskopale fotografije i prisjećaju se trenutaka iščekivanja kad im se, kažu, tijelo posve promijenilo pa su napokon shvatile smisao izraza “drugo stanje”. Nabreknuti trbuh, višak kilograma, strije i natečene noge sjećaju ih na trenutke najveće sreće, koji su im omogućili da na svijet donesu novi život.

I ne, nimalo se u trudnoći nisu smatrale ružnima. Dapače - sjajile su. Sve nam je to potvrdilo pet žena različitih profila i životnih priča, koje veže jedna važna spona, ona majčinska.

Ivana Ninčević Lesandrić, saborska zastupnica i majka Perine (7 mjeseci)

“Želim da moja kći živi u društvu koje žene vidi lijepima unatoč promjeni”

Kad ste trudni, puca vas milijun hormona i svašta vam prolazi kroz glavu. Jedan trenutak se ne možete ni pogledati u ogledalo, a u drugom trenutku samo stojite pred ogledalom i divite se svom tijelu u kojem raste drugo biće. Kod mene su očito prevagnuli oni dobri hormoni i cijelu trudnoću sam se osjećala lijepo, a puno mi je značila i podrška supruga koji je bio pažljiv i nikad mi nije rekao ni da sam ružna ni da sam debela, naprotiv, rekao bi mi da sam lijepa u trenucima kad mi je samoj bilo teško povjerovati u to.

Osjećala sam se posebno, potpuno drukčije, valjda zato što sam nosila još jedan život. Baš sam se osjećala lijepo, bez obzira na dodatne kilograme koje sam dobila u trudnoći. Kada su mi ranije dok sam bila mlađa govorili o tom posebnom osjećaju u trudnoći, mislila sam da su sve to malo napuhali.

No, onda sam se uvjerila i sama. Tijelo mi se prvi put potpuno promijenilo, to nisam bila ja. Ali ako imate uz sebe ljude koji vas vole i koji su vam podrška, kao što sam ih imala ja, onda se cijelo vrijeme osjećate dobro i lijepo. Stoga, zaista vjerujem da trudnice zrače posebnim sjajem. Svakako, posljednje što jedna trudnica treba čuti je da je ružna ili debela.

Voljela bih da se žene uopće ne obaziru na takve komentare. Pa što ako imate višak kilograma? Ja sam ih skinula pa su se vratili u karanteni, sada opet treniram i pokušavam ih se riješiti.

Ali kad vidim svoju Perinu, ne žalim ni zbog jednog od tih kilograma koje sam dobila u trudnoći. Žena je uvijek lijepa. No, to ne znači da ću se zapustiti, ponajprije zbog svog zdravlja.

Žao mi je kad vidim da su žene opterećene tuđim komentarima, to je stvar našeg odgoja i društva. Voljela bih da moja Perina živi u boljem svijetu, u kojem žene vjeruju u sebe i znaju da su uvijek lijepe.

Ljupka Gojić Mikić, model i poduzetnica te majka Jane Sienne (9), Mille Amelie (8) i Marie Dane (2,5)

“Moje trudničke fotografije su vrijeđale i žene”

Kad se osvrnem, meni je svako razdoblje života bilo lijepo, ali trudnoće posebno. Jer tada nitko ništa ne očekuje od tebe, opušteniji si, brineš za sebe i bebu, iako, svaka je trudnoća ipak različita. Barem su meni bile moje tri. Sigurna sam da je prva trudnoća svima najljepša jer tada još ne znaš što te čeka, sve ti je novo i zanimljivo. To je u punom smislu te riječi - drugo stanje, potpuno ti se promijeni tijelo. Dobila sam u trudnoći puno kilograma, ali iskreno, uopće mi nisu smetali. Koliko god u tim trenucima imaš pitanja, strahova i briga u glavi, nitko ništa ne očekuje od tebe i pošteđena si, naravno, ako je s trudnoćom sve u redu.

Sve tri svoje trudnoće provela sam u Japanu i došla sam roditi u Hrvatsku. I zaista mogu reći da sam uživala u drugom stanju. Iako je to postalo mrvicu teže u drugoj trudnoći, kad već imaš malo dijete kraj sebe o kojem također moraš brinuti, no sve se može! Trudnoća nije bolest i zagovornica sam aktivnog života do samog kraja, odnosno do kada trudnoća to dopušta. Moje su sve trudnoće prošle glatko, sve do kraja treće kad sam bila pred rupturom maternice i morala sam na hitan carski rez.

Osobno, nisam bila opterećena izgledom u trudnoći, nimalo. Možda sam navikla, jer mi cijeli život nameću kako moram izgledati, a ja sam veliki gurman kojem se ljubav prema hrani u trudnoći samo pojačala. No, u trudnoći sam imala problema s naticanjem, napunila bih se vodom i poslije brzo ispuhala. Smatram da su svi počeli pretjerivati oko toga kako tko izgleda, kao da postoji natjecanje u kojem trudnice trebaju biti što mršavije. Sve smo različite, na sve nas utječu hormoni i naša se tijela mijenjaju drukčije. Nijedna trudnoća nije jednaka i nema pravila, a najmanji problem je izgled.

Žao mi je kad vidim da se žene uspoređuju i pokušavaju sve biti iste. Tome ne pridonose ni zlobni komentari na račun izgleda. Općenito, ne volim predrasude i čuđenja. A posebno oko trudnoće. Štoviše, nepristojno je i primitivno. I mislim da imam pravo to reći jer me čitav život prate predrasude.

Inače, zbilja ne čitam komentare na internetu ispod članaka o meni, jer me ne zanimaju tuđa mišljenja. No, nedugo nakon posljednje trudnoće fotografi su me uhvatili na Cvjetnom s Milom i točno se sjećam tog komentara koji sam pročitala na članak u kojem je izišla ta fotografija. “Nikada mi nije bila lijepa, pogotovo ne u trudnoći. Sva je mekana”, bio je komentar ženske osobe koji me nagnao na razmišljanje kako si netko uopće može dopustiti komentirati ičiji izgled.

Ona ne može znati što sam ja prošla i zašto sam u tom trenutku natečena. Ne zna da sam se upravo vraćala iz bolnice i da mi je stvarno bilo loše. Nije me pogodio komentar, ali sam razmišljala o tome koliko neka druga žena zbog takvih komentara može patiti.

Takvi komentari zaista mogu pogoditi žene koje imaju manjak samopouzdanja. Nadam se da će shvatiti da su to nevažni ljudi, bili im oni bliski ili nepoznati, s njima se ne treba baviti. Meni je, srećom, posao dao samopouzdanje i nikada nećete čuti od nekoga iz svijeta mode da kaže da je netko ružan jer su nas naučili da u svemu i svakome postoji nešto lijepo.

Ana Alapić, majka njegovateljica 11-godišnjeg Mate koji boluje od spinalne mišićne atrofije

“Kakva debljina, to nisu kile, to je moje dijete! Bila sam zahvalna”

Moja trudnoća je bila lagodna, bez komplikacija i problema. Opisala bih ju kao slatko iščekivanje, a čak je i sam porod prošao bez ikakvih trauma i teškoća. Do danas nisam pronašla niti jedan osjećaj koji bih mogla usporediti s onim osjećajem čiste sreće u trenutku rođenja mog sina Mate. Tada zaboravite na svu bol poroda, ništa više nije važno osim tog malog bića u vašim rukama.

Toliko sam bila sretna u trudnoći i zahvalna, posebno zato što sam svjesna da mnoge žene ne mogu doživjeti taj osjećaj trudnoće. Tako sam bila sretna, toliko sam se lako i često smijala. Danas mi je to mnogo teže.

Nisam posebno brinula o kilogramima niti sam se njima zamarala, jer u trudnoći to nije debljina - to je dijete. Zato smatram sve komentare upućene trudnicama bezobraznim iskazivanjem manjka poštovanja prema majkama.

Mom sinu je sa samo šest mjeseci postavljena dijagnoza - spinalna mišićna atrofija. Bio je to šok, ali ipak je veća sreća jer mog sina nitko ne može zamijeniti.

Nevena Rendeli Vejzović, bivša televizijska voditeljica, direktorica Prime time komunikacija i majka blizanki Mare i Lee (3) te Vite (1,5)

“Trudnice se ne napada zbog izgleda, ali problemi počinju kad rodiš: pritisak je velik”

Sjećam se da su mi svi u trudnoći govorili da blistam i zaista sam se tako osjećala, ne mislim da je to bila floskula. Pogotovo u tih prvih šest mjeseci kada se još nisam udebljala ni natekla. Odlično sam se osjećala. Iako, moja prva, blizanačka trudnoća bila je vrlo rizična pa sam se više brinula, a o drugoj pak, s dvoje jako male djece pod nogama, nisam ni stigla razmišljati.

Sada mi je, iskreno, žao što nisam više uživala u trudnoći. Jer to je zaista posve novo, drugo stanje, s kojim se ništa u životu ne može usporediti. Istina, imala sam višak kilograma, ali uopće se nisam opterećivala, baš sam bila opuštena. A druga trudnoća se samo nastavila na prvu, zapravo. Moram priznati da se tijekom trudnoća, iako sam javna osoba, nisam susrela s ružnim komentarima na račun svog izgleda, a možda ih samo nisam zamjećivala. Uopće ne mogu zamisliti da bi netko rekao za trudnicu bilo što osim da je - lijepa.

Rekla bih da je problematično bilo nakon trudnoće. Veliki je pritisak da se žena, čim rodi, mora vratiti u staru formu. Znali su mi govoriti da mi dijete ima već godinu dana, a ja još nisam skinula kilograme iz trudnoće. A to je apsolutna nebuloza jer svaki ginekolog će vam potvrditi da su potrebne dvije do tri godine da bi se tijelo vratilo u normalu.

Sanja Bijonda, humanitarka i predsjednica Udruge Portal dobrote te majka Zare (11) i Davida (7)

“Natečene noge i trbuh označili su početak mog novog života”

Sjećam se da su mi svi u trudnoći govorili da blistam i zaista sam se tako osjećala, ne mislim da je to bila floskula. Pogotovo u tih prvih šest mjeseci kada se još nisam udebljala ni natekla. Odlično sam se osjećala. Iako, moja prva, blizanačka trudnoća bila je vrlo rizična pa sam se više brinula, a o drugoj pak, s dvoje jako male djece pod nogama, nisam ni stigla razmišljati.

Sada mi je, iskreno, žao što nisam više uživala u trudnoći. Jer to je zaista posve novo, drugo stanje, s kojim se ništa u životu ne može usporediti. Istina, imala sam višak kilograma, ali uopće se nisam opterećivala, baš sam bila opuštena. A druga trudnoća se samo nastavila na prvu, zapravo. Moram priznati da se tijekom trudnoća, iako sam javna osoba, nisam susrela s ružnim komentarima na račun svog izgleda, a možda ih samo nisam zamjećivala. Uopće ne mogu zamisliti da bi netko rekao za trudnicu bilo što osim da je - lijepa.

Rekla bih da je problematično bilo nakon trudnoće. Veliki je pritisak da se žena, čim rodi, mora vratiti u staru formu. Znali su mi govoriti da mi dijete ima već godinu dana, a ja još nisam skinula kilograme iz trudnoće. A to je apsolutna nebuloza jer svaki ginekolog će vam potvrditi da su potrebne dvije do tri godine da bi se tijelo vratilo u normalu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. ožujak 2024 08:57