SVESTRANI GLUMAC

GORAN BOGDAN 'Sve najgore sam izbacio iz sebe u ulozi gada u seriji ‘Uspjeh’ koju je snimio fantastičan Danis Tanović'

Naš proslavljeni glumac u protekloj je godini radio punom parom, bez dana odmora, što nadoknađuje sada opuštajući se uz more. Uskoro se vraća obvezama, na set 2. sezone serije ‘Senke nad Balkanom’, gdje igra Staljinova obavještajca i velikog Titova neprijatelja
 Davor Pongračić / CROPIX

Goran Bogdan jedan je od naših najvrsnijih, ali i najzaposlenijih glumaca. Gotovo ni nema većeg glumačkog projekta u kojem i Bogdan nema svoj dio, a njegovu su svestranost prepoznali i izvan granica regije, pa se može pohvaliti i uspješnim ulogama u nekoliko popularnih i nagrađivanih stranih serija kao što je “Fargo”. Godina iza nas također mu je bila itekako ispunjena projektima, a glumac otkriva da je tek za blagdane uhvatio nekoliko dana odmora koje provodi - s pogledom na more.

Za fantastično odigranu ulogu kontroverznog svećenika u filmu Branka Schmidta “Agape” osvojio je i prvi Zlatni Studio za najbolju filmsku ulogu, a nakon dodjele projekti su se, kaže, samo nizali. Uz snimanje serije “Uspjeh” u režiji oskarovca Danisa Tanovića, koja upravo kreće na HBO-u, Bogdan je snimio i futuristički film “Islander”, a potom je u Srbiji dulje od dva mjeseca sa Srdanom Golubovićem radio na filmu “Otac”, što mu je, otkriva, dosad najzahtjevnija njegova uloga. Trenutačno uživa u stanci od snimanja druge sezone serije “Senke nad Balkanom”. A Gorana možemo vidjeti i u najnovijoj Brešanovoj komediji “Koja je ovo država” koja je, kao najiščekivaniji film godine, upravo počela igrati u kinima

- Bilo mi je izuzetno drago dobiti Zlatni Studio. Nadao sam se nagradi, ali nisam očekivao da ću je i primiti. Tada je još izgledalo kao da će godina biti mirna. Taman smo završili snimanje filma ‘Koja je ovo država’, koji je sad u kinima, a onda sam dobio ulogu u Tanovićevoj seriji ‘Uspjeh’, koja će se također sada početi emitirati. U to vrijeme, sve u kratkom roku, bilo je i snimanje ‘Islandera’. Kratko nakon toga počeo sam snimati film ‘Otac’ i onda sam se bavio isključivo time.Snimali smo dva mjeseca i odmah je uslijedila druga sezona serije ‘Senke nad Balkanom’ - nabraja Bogdan.

Uzdrman do temelja

U filmu “Koja je ovo država” našao se u ulozi policijskog inspektora.

- Istražujem slučaj krađe groba, što je okidač cijele radnje filma. Siguran sam da će publika uživati u njemu. Priča iz pera Mate Matišića je fantastična, a rezultat je film netipičan za Brešana koji stvarno vrijedi pogledati. Ima tu mnogo humora, kao i političke satire i mraka, ali onog dobrog - najavljuje Bogdan.

Međutim, ono što je glumcu obilježilo godinu na mnogo načina jest film “Otac”, koji ga je, tvrdi, uzdrmao do temelja. Snimao ga je dva mjeseca na raznim lokacijama u čitavoj Srbiji, a poseban naboj ovoj istinitoj priči o požrtvovnom ocu koji zbog siromaštva ostaje bez djece i u znak protesta kreće s juga Srbije pješke do Beograda, daje i činjenica da je njegova uloga prvotno bila namijenjena neprežaljenom pokojnom glumcu Nebojši Glogovcu.

- Itekako mi je bilo teško uskočiti u lik koji je Nebojša trebao igrati. Prije svega, bio mi je prijatelj i, po meni, najveći živući glumac s ovih prostora. Bio sam vrlo tužan, a sam poziv na audiciju umjesto njega bio je velika čast. Bilo je vrlo teško. Osjećao sam veliko strahopoštovanje i dužnost da dam sve od sebe za tu ulogu. U početku sam stalno zamišljao njega u toj ulozi i morao sam se toga nekako osloboditi - priznaje Bogdan.

Kako kaže, problem s naglaskom čovjeka s juga Srbije nije imao jer pokazalo se da je vrlo sličan njegovom hercegovačkom; glumac je iz Širokog Brijega.

- Na početku smo snimali u Priboju i pokazalo se da je tamošnji dijalekt vrlo sličan mojemu jer to je granica Crne Gore, Bosne i Srbije, što mi je išlo u prilog. Bilo je svakakvih događanja i epopeja, snimali smo od juga Srbije i prošli zemlju uzduž i poprijeko. Mogu reći da znam gotovo svaki kutak Srbije. Snimali smo u Priboju, Zaječaru, Pripanju, Beogradu, a okolica Bora ‘glumila’ je većinu Srbije. To je istinita priča. Govori o ocu koji je zbog siromaštva ostao bez djece. Ponižen i beznadan kreće s juga Srbije pješke do Beograda kako bi prosvjedovao ispred ministarstva. Ujedno je riječ o vrlo složenoj priči o odrastanju samoga oca, to je osnovna ideja - otkriva glumac.

Mladi talenti

Za ulogu u filmu prošao je iscrpne pripreme.

- Nikad se nisam tako intenzivno pripremao kao za ovu ulogu, i fizički i psihički. Intenzivno smo radili na njoj i Srdan Golubović i ja. Baš smo poginuli za to. Snimanje je trajalo 61 snimajući dan. Definitivno, najteže snimanje dosad. Film sam doživio vrlo emotivno i unutar samoga sebe, jer to je kompleksna tema, u ljudskom smislu. Cijela je radnja lijepa, ali i teška priča. Bilo je fizički zahtjevno, ali toliko smo dugo i lijepo radili da mi ništa nije loše sjelo. Srdan i ja čitavo smo se vrijeme međusobno podržavali i on je bio vrlo požrtvovan tijekom čitavog procesa. Bilo je svakakvih doživljaja na snimanju, ali najupečatljiviji su mi zapravo procesi koje sam doživljavao unutar sebe, kao i koliko sam naučio o sebi - priznaje Bogdan.

Poseban pečat čitavom filmu “Otac” dali su i mladi glumci debitanti Ajla Šantić i Muharem Hamzić, koji igraju Bogdanovu djecu, a na castingu su odabrani između čak 250 djece.

- Kakvi su to samo talenti, pravi nebrušeni dijamanti. Čim sam vidio Muharema na probi, oduševio sam se. Ima takve oči, da mi je odmah cijelu ulogu riješio. A malena je Ajla pretalentirana. Jednostavno su fantastični - nizao je pohvale iskusni glumac.

Bez obzira na opsežne pripreme i posvećenost ulozi, Goran Bogdan poznat je po svojoj samokritičnosti i nikad, priznaje, nije do kraja zadovoljan.

- Ne znam ništa dok ne iziđe film, ne mogu do tada ništa reći. Nadam se da smo to dobro napravili, a hoće li to biti onako kako sam se nadao nikad ne znam dok ne vidim na kraju. Ne mogu to znati.

Dao sam se cijeli u tu ulogu. Jer sve se vrti upravo oko oca kojeg glumim. Nema mnogo drugih likova. U fokusu su samo on i njegova priča - priča glumac.

A kad je serija “Uspjeh” u pitanju, uloga koju mu je Danis Tanović namijenio bila mu je, tvrdi, prava poslastica.

- U ‘Uspjehu’ se radi o maloj ulozi, ali jednoj od slađih koje su me zapale. Glumim jednu genijalnu ulogu, pravog gada kojeg je bilo gušt igrati. Kroz njega sam izbacio sve iz sebe, ispraznio se od svega. Uz to, tu je i Danis Tanović te poznanstvo s njim. Zbližili smo se, i jako sprijateljili. Kao redatelj je fantastičan, ne samo zbog ovog projekta nego i svega što je napravio. Potpuno me oduševio, ne znam jesam li se ikada tako nasmijao kao na tom snimanju.

Osim toga, toliko me ohrabrio, potaknuo da idem dalje i dalje. Zahvaljujući njemu napravili smo fantastičnu seriju, mislim da će biti veliki hit. U svakom slučaju, zanimljiv mi je lik, zanimljiva uloga, a Danis me stvarno osokolio da probijem svoje granice i dobro smo to napravili. Stvarno ima karizmu, divan je - naglašava Bogdan.

Pogled u daljinu

Nerijetko ističe da se poželio neke komične uloge, no želja mu se, čini se, neće uskoro ostvariti.

- Zasad nema neke komične uloge na vidiku, ali ne bojim se, doći će - nada se Bogdan.

Tijekom čitave godine nije stigao spojiti nekoliko dana za odmor, ali zato sada uživa uz more, a za Božić je posjetio obitelj i prijatelje u Širokom Brijegu.

- Dosad se uopće nisam stigao odmoriti. Od početka godine doslovno nisam stao. Ali, zato sam odlučio odmah nakon Nove godine otići negdje i baš se isključiti od svega. Sjesti i blejati u daljinu. Bit će to negdje uz more, kućica i uživanje pet dana daleko od svega - da potpuno napunim baterije. Jednostavno nisam uspio spojiti više - kaže glumac.

- Odmah nakon ‘Oca’ počeo sam snimati ‘Senke nad Balkanom’ i već sad mogu reći da će druga sezona biti još bolja od prve. Izvrsno je napisano, a dosta smo naučili i iz prve sezone. Uz to imam i super partnere u seriji, poput fantastične Jovane Stojiljković. Za blagdane smo imali pauzu, no već sredinom siječnja vraćam na set - najavljuje.

Rad na festivalu

Čini se da će mu i 2019. proći prilično radno.

- Imam dogovorena dva filma i čekam još neke potvrde. Znam sigurno što radim na ljeto i jesen, iako ne želim o tome govoriti unaprijed. Nemam što se tiče vanjske produkcije nikakvih većih projekata, ali u nekim sam pregovorima i nadam se da će se realizirati, ali da ne ureknem, neću ništa najavljivati. Nisam praznovjeran, ali dok se sve ne složi, neću govoriti - objašnjava.

Kako kaže, nije čovjek od novogodišnjih odluka, želja mu je samo zdravlje, a sve ostalo doći će samo.

- Neka samo ostane ovako kako jest, dobro je da ima posla - kratko dodaje.

Tijekom godina je i njegov festival u rodnom gradu West Herzegowina Fest izrastao u veliko i nezaobilazno ljetno glazbeno-filmsko-literarno događanje koje uz to što otkriva mlade nade iz svijeta filma, glazbe i priča, donosi i nastupe najvećih zvijezda regije. Za razliku od prijašnjih godina, glumac je ove godine odlučio već sada početi s pripremama.

- Lanjski je festival prošao odlično, a kako bi mi na ljeto bilo lakše, uz sve obaveze, počeo sam organizaciju na vrijeme i već slažemo program - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:56