LIJEPA PAULA

HRVATSKA INFLUENCERICA OPISALA KAKO ZARAĐUJE NOVAC 'Moj posao vam je ustvari vrlo jednostavan... To je full time job, imam 50.000 followera...'

 
 Instagram

Vedra, lijepa i pametna, Paula Sikirić je 22-godišnja apsolventica fizioterapije iz Velike Gorice, u posljednje vrijeme i lice s tv-ekrana, odnosno radijska voditeljica no prije svega, Paula je – influencerica.

Njezini najbrojniji sljedbenici su, kažu njene Instagram statistike, njene vršnjakinje, djevojke od 18 do 23 godine starosti, zatim, iz njene perspektive, 'zrelije' žene u 30-ima, ali 30 posto followera čine i muškarci, piše Novi list.

'Postoje mikro i makro-influenceri, a ja sam, recimo, u prvoj kategoriji', kaže skromno Paula, čiji profil na Instagramu broji gotovo 50.000 pratitelja. Sve je krenulo, kaže nam, kad je prije nešto manje od dvije godine objavila atraktivnu fotografiju u kupaćem kostimu i potpisala je s 'obučen ne znači uvijek čedan, a gol ne znači uvijek provokativan', i dobila preko tisuću lajkova. Sa svakom novom fotografijom, no još više porukama uz njih, Paula je dobivala sve više sljedbenika, a onda, tamo negdje s deset tisuća njih - i prve ponude oglašivača.

'Dobar dan, mi smo ti i ti, možemo li vam poslati svoj proizvod u zamjenu za vaš post?', glasila je ta prva ponuda, nakon koje su zaredale i mnogobrojne druge te je Paula vrlo brzo postala 'ambasadoricom' mnogih modnih brendova, s kojima ima ugovor, kozmetičkih i frizerskih salona, i slično. Njezin je posao s nekim proizvodom – naočalama, satom, lijepom krpicom na sebi, nakon nove frizure ili kozmetičkog tretmana, napraviti dobru fotku, napisati poruku, potpisati oglašivača, i reklama je tu.

'Od početka prihvaćam samo ponude oglašivača čiji mi se proizvodi sviđaju, koji su 'ja', i nikad, bez obzira na novac, ne primam ono što mi se ne sviđa. Imam svoj modni izričaj, stil koji slijedim, i promoviram samo ono u čemu se dobro osjećam. Nisam prodana duša, nipošto', smije se Paula, čije poruke uz fotografije osvajaju čak i više nego same slike. Piše kratke, ali slatke, pitke rime, no i svojim zrelim postovima, zrelijima nego što bi se jednoj 22-godišnjakinji mogli pripisati, osvaja followere te utječe na njih.

Biti influencer na društvenim mrežama je, ističe Paula, 'full time job, jer komunikacija tamo ne smije zamrijeti pa dnevno odgovara na pedesetak poruka – pitanja gdje se što može kupiti, nabaviti, na komentare...

'Najveći mi je kompliment kad mi 'starije' žene, od 30 godina, koje imaju karijeru, dobar posao, ili su čak bivši modeli, pohvale neki outfit, stil, ali i energiju, žar s kojim radim; kad me pitaju gdje sam nešto kupila. Najviše me pak dirne, i da još i više podstreka, kad nekom mlađem, a bilo je takvih slučajeva, mogu pomoći da osnaži, stekne više samopouzdanja. Djevojke uspijevam inspirirati da vjeruju u sebe, prihvate svoje mane, budu ono što doista jesu', napominje Paula.

'Mreže definitivno utječu na percepciju mladih o sebi, zato i nastojim da moj profil izgleda stvarno. Nitko od nas nije savršen, svi imamo mane i probleme, ali, opet, poručujem da je svatko zapravo savršen na svoj način, i da ne treba nekog drugog slijepo pratiti. Ni ja ne želim da mene netko slijepo prati, nego ljude nastojim motivirati da budu ono što jesu, i da s takvim sobom budu zadovoljni', iskrena je Paula. Što više 'raste' na Instagramu, kaže, dobiva, uz puno lijepih, i poruke mržnje. 'Uglavnom od žena, puno manje muškaraca. Nije to ljubomora, ne, već neki neobjašnjivi jal. Misle valjda da je moj život glamurozan, a nije', zaključuje mlada Velikogoričanka.

U Hrvatskoj je, kaže, teško živjeti od influencerske zarade, osim ako se radi bez ikakvih kriterija, i influencer postane živuća reklama za apsolutno sve, što na kraju može biti itekako kontraproduktivno. Ona, veli, zarađuje dovoljno da si može priuštiti puno više od prosječnih vršnjaka, no ne želi da joj taj posao bude i osnovni. Do diplome, koju mama i tata najžarkije očekuju će, kaže, skoro, nakon toga će nastaviti sa školovanjem u Rijeci, no jednako je, kaže, privlači i rad u medijima, piše Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 05:36