POPULARNA PJEVAČICA

INDIRA ZA JUTARNJI O ODLASKU IZ COLONIJE, SVOM SUPRUGU I VELIKOM DANU IZA NJE 'Živi sam dokaz da nikad nije kasno za snove'

Živi sam dokaz da nikad nije kasno za snove, kaže Indira Levak koja je u subotu imala dvije fešte: slavila je izlazak svojeg prvog solističkog albuma ‘Valkira’ te  45. rođendan
 Biljana Blivajs / CROPIX

Osjećala sam se kao malo dijete, osmijeh od uha do uha, neopisiv ponos! Ovo je ispunjenje mojeg sna. Ja sam živi dokaz da nikad nije kasno za snove - kaže Indira Levak koja je u subotu imala dvije fešte: slavila je izlazak svojeg prvog solističkog albuma “Valkira” te svoj četrdeset i peti rođendan. A premda je, zahvaljujući dugogodišnjoj glazbenoj karijeri, iza nje mnogo promocija albuma, ova je po svemu bila drukčija od dosadašnjih.

Suprugova ideja

- Ova promocija bila je različita po tome što u rukama napokon držim ‘Valkiru’! Jednu jedinu i neponovljivu glazbenu priču koju u velikom dijelu potpisujem autorski jer od 13 pjesama na albumu, čak 12 pjesama potpisujem kao autorica teksta. Po tome je ovaj trenutak drukčiji od bilo kojeg prijašnjeg - ističe Indira i otkriva kako se odlučila za ovo ime albuma.

- Valkira je žena ratnica, a ja sam poznata po tome da volim pravdu. Ljudi me doživljavaju kao jaku ženu, što i jesam. Ime je predložio moj suprug i mene je oduševila pomisao da iza imena albuma stoji ovako snažna poruka. Valkire su, prema nordijskoj mitologiji, žene ratnice koje najhrabrije ratnike odvode u Valhalu. Koje su poveznice između mene i tih božica sudbine? Volim oko sebe imati ljude jakog duha, iskrenog srca. Znam što znači boriti se u životu za mnogo toga.

Moja borba još traje, kao i svakome od nas. Svaki dan život nam servira neku borbu, manju ili veću, a pobjeđuju samo oni koji drže uzdignutu glavu i imaju pozitivan stav. A što se ‘oružja’ tiče, kažu da zračim pozitivnom energijom, pa mislim da je to moje najjače oružje - govori pjevačica kojoj je teško odrediti koja joj je od bitaka što ih je dosad izvojevala bila najteža.

- Teško je izdvojiti najveću borbu u životu. Svaka koja vam se dogodi u tom vam je trenutku i najteža jer je tu, prisutna, s njom živite. Tako je meni jedna od posljednjih bila borba s Mirekom oko kulena... Izvukla sam deblji kraj, oduzeo mi je kulen... (smijeh). Što da vam kažem... - smije se glazbenica koja je promociju albuma organizirala na svoj 45. rođendan. Što je samoj sebi poželjela? I što joj je darovao suprug Miroslav Levak koji joj je, kako nerijetko ističe, najveća životna podrška?

Odlazak iz benda

- Meni je najveći dar upravo moja samostalnost koju sam sama sebi darovala i živim je punim plućima već godinu dana. Uživam u stvaralaštvu, autorstvu, u koncertima. Ne mogu više i bolje niti poželjeti. Ali moj suprug uvijek osluškuje moje želje i ove mi je godine kupio klarinet jer već neko vrijeme baš čeznem za njegovim zvukom, za sviranjem! Baš me je ugodno iznenadio, ali to nije bilo sve, jer na sam rođendan dočekale su me avionske karte za Tursku. Nekoliko dana odmora samo za nas dvoje... - otkriva Indira koja je prije godinu dana otišla iz Colonije, okrenula novi list u životu i startala ispočetka. Malotko bi se među njezinim vršnjacima na to odlučio, pa je pitamo koliko joj je hrabrosti bilo potrebno za ovu odluku?

- Ne znam je li to hrabrost, ali kad ste glazbenik, kreativnost vas vuče u više smjerova tijekom vaše karijere. Upala sam u neku kolotečinu, monotonost zvuka, nisam vidjela mogućnost rasta u tim zadanim okvirima. Možda nekome ne bi bilo lako donijeti tu odluku, ali ja znam tko sam i koliko još mogu dati publici. Ni ‘Valkira’ nije pokazala sve što mogu i što želim. Ovo je samo nastavak mojeg razvijanja kao glazbenice, nije to neki novi početak, nego samo nadogradnja. Sad mi je puno lakše jer sam oslobodila svoju kreativnost, a taj je osjećaj neprocjenjiv! Radi se više, ali zadovoljstvo je surađivati s najboljim hrvatskim autorima.

Što se tiče dokazivanja, ja se s 22 godine uspješne glazbene karijere više ne moram dokazivati, potvrdu za to dobivam iz dana u dan na svojim nastupima, u punim klubovima i trgovima diljem regije. A pogotovo me veseli kad vidim da moja vjerna publika s jednakim žarom pjeva moje stare i nove hitove! - tvrdi Indira. Ipak, što su joj prije godinu dana rekli roditelji nakon što ih je obavijestila da napušta bend zahvaljujući kojem je imala, ako se to uopće u današnjim vremenima može reći, sigurnu egzistenciju? Je li ih ponovo šokirala kao i prije dvadesetak godina, kad im je kazala da ostavlja miran, siguran posao u Županji i postaje pjevačica? Jesu li joj i sada ponovili onu čuvenu: - Razmisli, Ira, sine...

- Moji roditelji vole šokove, naročito u razmaku od dvadeset godina! (smijeh) Kao dijete sam im stalno priređivala šokove, pa me ne bi prepoznali da se smirim - u šali kaže Indira, koja priznaje da ima mnogo više posla otkako gradi samostalnu glazbenu karijeru.

- No, moram zahvaliti svojem timu koji mi olakšava mnoge segmente poslovanja. Zapravo, ja sam i dalje u bendu! (smijeh). Mnogo je veća odgovornost na meni, ali i sve zasluge idu samo na moj račun. Lijep je to osjećaj - govori glazbenica koju sada, zahvaljujući “Valkiri”, možemo upoznati i kao autoricu. Naime, na albumu se nalazi 13 skladbi, od kojih za njih 12 autorski sama potpisuje stihove. Tko ju je nagovorio da se okuša kao autorica i je li se bojala kako će javnost prihvatiti njezine stihove, za koje pjesnici uvijek kažu da otkrivaju njihovu najveću intimu?

Pjesmarica

- Moja pjesmarica postoji već godinama, ali tek me je Miro potaknuo da se okuražim i zapjevam svoje stihove, riječi koje izlaze iz moje duše. Rekao mi je: ‘Ma daj pokaži svojoj publici tu emociju koju kriješ u sebi’. Imala sam sreće što je već na prvu pjesmu ‘Dođi’ publika sjajno reagirala i prvi put u mojoj karijeri nije bilo niti jednog lošeg komentara. To mi je bio nezaustavljiv poticaj i vjetar u leđa! Sada nema povratka, u meni je izazvana erupcija kreativnosti - govori Indira koja je pjesme pisala još kao djevojčica.

- Naravno da sam ih pisala, jer cijeli je moj život vezan uz glazbu, uz glazbene škole, instrumente, note... Kreativnosti mi nikad nije nedostajalo. I danas volim uzeti harmoniku u ruke i zasvirati. Od mene možete sve očekivati, pa da i skladam glazbu u budućnosti. Samo mi je nebo granica. Sve je moguće, više nema ograničenja, moj kanal kreativnosti nikad nije bio aktivniji, a ja zadovoljnija. Koja je prva pjesma što sam je u životu napisala? Uf... Stvarno ste me zatekli.. Tko bi se toga sjetio... Bilo je davno, kad sam bila djevojčica, ali bila je, naravno, ljubavna, nevina, nježna, posvećena simpatiji. A on nije ni znao da mi se sviđa! (smijeh) - pokušava se sjetiti Indira koja otkriva da kod nje nema pravila što se pisanja stihova tiče.

- Postoji period kad jednostavno ništa ne izlazi iz mojeg pera, a ima dana kad ne prestajem. Tada pišem u dućanu dok čekam na blagajni, u autu... Jedna pjesma nastala je pod tušem, kliše, ali tako je bilo... Najveća mi je inspiracija pri pisanju definitivno ljubav, ali inspiraciju crpim iz svega što me dotakne. To može biti film, neka situacija, nečija životna priča. Želim ljudima prenijeti emociju, biram lijepe riječi, pazim kako će to zvučati - naglašava pjevačica koja na albumu ima duete s tamburašima iz benda Dyaco i Alenom Islamovićem. Zašto baš s njima?

- Zato što je to bila moja želja, a na ovom albumu ispunjavam svoje djevojačke snove. Jedan od tih snova bio je i duet s Alenom. Znala sam da će se naši glasovi odlično sljubiti, volim rašpu u glasu koju ima Alen i mislim da je pjesma pun pogodak i da će trajati jer je pisana po onim starim receptima. A dečki iz Dyaca moji su prijatelji s kojima često nastupam. Fenomenalno se osjećam kad zapjevam s njima, oni su tamburaši koji sviraju s dušom i to nas je spojilo. ‘Pukni zoro’ je naš duet koji će se sigurno rado slušati na svim feštama! - prognozira Indira te otkriva da je njezin suprug imao čast prvi preslušati “Valkiru”.

- On je moj najiskreniji kritičar i moram vam otkriti da nije imao zamjeraka! A to mi je najbitnije. On je moja stijena, moja najveća podrška - ističe pjevačica koja je očito presretna i u privatnom životu. Čime je suprug uvijek iznova osvaja?

- Osvaja me svojom dobrotom, nježnošću, bezuvjetnom podrškom. Osluškuje moje želje i pazi da sve bude kako treba. Volim ga i cijenim najviše na svijetu jer nikad ne napravi korak unazad, ni kad je najteže! Divno je naći takvog životnog partnera - govori sretno zaljubljena, pa otkriva kako izgleda njezin neradni dan iz snova.

Naše mace

- Kad imamo slobodan dan, muž i ja volimo malo duže odspavati, ali obavezno dan započinjemo tjelovježbom. Nakon toga lagani doručak i na motor! To nam je baš gušt, koristimo još ove lijepe, tople dane da ih provedemo na zraku, u prirodi. Često uzmemo i bicikle, pa pronalazimo rute po Sljemenu za vožnju i obično tamo stanemo na ručak. Ako nam se ne da, onda pojurimo kući i zajedno nešto skuhamo. Najčešće je to piletina, prilog i salata.

Volim napraviti i filanu papriku, ali držimo se jednostavnosti. Naše mace Tomica, Mrvica i Grof uvijek su nam oko nogu, jako su zaigrane i samo čekaju da nešto padne na pod u kuhinji da maznu! Navečer volimo pogledati neki film, ali nerijetko zaspimo prije kraja - otkriva Indira koja će s tim guštima sada morati malo pričekati, jer kreće druga vrsta uživancije, vezana uz izlazak “Valkire”.

- Da, sad je vrijeme za onaj najljepši dio, vrijeme da pjesme zažive i uđu u srca moje publike. Sada dolazi vrijeme za promotivne koncerte, druženje s mojom publikom i pjevanje uglas! Sve me to neizmjerno raduje i čini sretnom. Moj život je glazba i pozornica na kojoj dajem sve od sebe i mnogo dobijem nazad! A što se koncerata tiče, sve datume mojih nastupa možete pratiti na mojoj Facebook stranici Indira Forza - poručuje Slavonka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 20:32