SPEKTAKLI U TRI GRADA

Intrade i Tomislav Bralić za koncerte u tri Arene pripremaju se u garaži. Postali su fenomen na domaćoj glazbenoj sceni

 
 Luka Gerlanc / CROPIX

Kako se pripremamo za predstojeća tri velika koncerta koja ćemo u sljedeća dva mjeseca održati u Areni Zagreb, Areni Split i Areni u Ljubljani? U garaži! Da! Naša klapa uoči svakog važnijeg koncerta - a nama su svi naši nastupi važni - odlazi u Edijevu garažu u Zadru.

Susjedi se ne bune

Tamo satima vježbamo pjevanje, a u garaži nas bude dvanaest: devet članova klape i tri svirača koji povremeno dođu. Mi u Edijevoj garaži prvenstveno uvježbavamo pjevanje, a namjera nam je da s jednom a cappella pjesmom otvorimo i koncert u zagrebačkoj Areni, 1. prosinca. Na tom koncertu kao naša gošća nastupit će Radojka Šverko. Bit će tu i gost iznenađenja, čije ime još nećemo otkriti. Uvijek pomno biramo goste za naše nastupe, drago nam je da su svojim glasovima dosad naše koncerte uveličali Zorica Kondža, Tedi Spalato, Tony Cetinski, Petar Grašo... Naravno, iskreno žalimo što nam se na nastupu, nažalost, više nikad neće moći priključiti naš prijatelj Oliver Dragojević, koji je iskreno volio ovo što mi radimo - kaže Tomislav Bralić, frontmen klape Intrade, koji nam se javio iz garaže svog prijatelja i člana klape Edija Bučića.

- Pripreme su velike jer za našu publiku želimo dati najbolje od sebe. Osim u garaži, mi se uvježbavamo i na svakom našem nastupu, ali, koliko god nastupali - a nastupamo stvarno mnogo, neki dan smo računali da smo ove godine imali više od pedeset koncerata dosad - garaža nam na kraju ne gine. Ali, ne tužimo se. Dobro je tamo. U garaži se osjećamo poput rock-benda uoči turneje, a jedina je razlika što se naši susjedi ne bune zbog preglasne muzike. Ne da se ne bune, nego, ako do njih i dopre neki zvuk (garaža je dobro izolirana), poneki čak u pol glasa i zapjevaju s nama.

Naše gospođe brinu se da nam na probama u garaži ništa ne fali, pa smo opskrbljeni domaćim kolačima, keksima i čajevima u koje kapnemo malo viskija, čisto da dodatno podmažemo grlo - kroz smijeh otkriva Bralić, čija je klapa, kaže nam, upravo završila album pod nazivom “Bilo je i vrime” koji će se za koji dan u izdanju Scardone (koja producira i tri koncerta u tri arene), pojaviti na tržištu.

- Neke pjesme s tog albuma izvest ćemo i na koncertima u tri arene - kaže Bralić, koji će s momcima iz svoje klape prvi koncert održati 1. prosinca u zagrebačkoj Areni, drugi 7. prosinca u splitskoj Areni Spaladium, dok će slovenska publika u njihovim pjesmama uživati 1. veljače u ljubljanskoj Areni Stožice.

Zagrebački koncerti raspjevanih Zadrana u prosincu su već dugogodišnja tradicija koja je počela 2006. godine koncertom u Lisinskom, a danas je nezaobilazan događaj za mnoge Zagrepčane, ali i njihove goste iz Austrije, Mađarske, Poljske, Slovačke, Češke, Njemačke... Klapa Intrade jako se veseli i nastupu u Splitu, gdje su 2015. godine proslavili 30 godina karijere, kao i nastupu što će ga održati u Ljubljani, jer u Sloveniji također imaju mnogo obožavatelja. Jesu li 1985. godine, kada se klapa osnovala, nadali ovolikoj popularnosti?

Briškula i trešeta

- Ma kakvi. Mi smo se okupili jer smo svi voljeli pjevati i jer smo svi uživali u dobroj dalmatinskoj pismi. Publika je prepoznala našu emociju i iskrenost, a nije na odmet bilo ni to što znamo kako nešto otpjevati - govori Bralić, koji se s članovima svoje klape druži i u slobodno vrijeme. Tada glazbenici bace partiju briškule ili trešete ili se pak okušaju u balotama. Tko je najbolji?

- Volio bih reći da sam to ja. Ali, nažalost, to nije istina. Najbolji je Nenad Kužat. Trideset i tri godine trudim se da preuzmem njegov rekord u briškuli i balotama, ali on se ne da - govori Bralić, koji uz koncerte u tri arene (na kojima će klapa otpjevati svoje najveće hitove poput “Ne mogu te prestat jubit”, “Zora bila”, “Samo za tebe”, “Nisan te sriće”...), najavljuje i sada već tradicionalni božićni koncert u zadarskom Arsenalu. Kakvi su planovi za sljedeću godinu? - Uz nastup u Areni u Ljubljani, plan je da se prije svega dobro odmorimo.

Ove godine puno smo nastupali, puno putovali, zaželjeli smo se već svojih domova i obitelji. Hoćemo li nekamo na zimovanje? Čujte, mi smo ipak Dalmatinci. To ne znači da ne volimo snijeg. Meni osobno lijepo je šetati po snijegu i slušati ga kako škripi. Ali, teško da ćete me vidjeti na skijama. To ipak ne - kaže Bralić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:01