POMICALI GRANICE

JEDAN OD POKRETAČA DOMAĆE STAND UP KOMEDIJE SLAVI 15 GODINA KARIJERE 'Na početku nismo baš imali najjasniju predstavu o čemu se tu radi'

Pedja Bajović kaže kako je nakon desetljeća i pol došlo vrijeme da svoje tematske predstave umirovi pa sada publiku očekuje kompilacija fora
Pedja Bajović

Pedja Bajović, jedan od pokretača hrvatske i regionalne stand up komedije, nastupit će u povodu 15 godina svoje karijere u petak, 31. siječnja 2020., na pozornici Kina SC-a s predstavom “Najbolji’ sat i kusur”. Pedja kaže kako je nakon desetljeća i pol došlo vrijeme da svoje dosadašnje tematske predstave umirovi, pa tako publiku očekuje kompilacija najboljih fora iz popularnih “S nogu* (*sredstvo za protiv jugonostalgije i jugofobije)”, “Muškarac (o parenju i razmnožavanju)” i “Rok trajanja”, kojima je na nekoliko tisuća dosadašnjih izvedbi nasmijao publiku u stotinama gradova i čak 30 zemalja.

Bajović je postavio temelje domaće stand up komedije, obišao pola svijeta, našao se u završnici svjetskog natjecanja za najsmješnijeg čovjeka na svijetu, i sve to uspješno izbjegavajući televizijske opcije.

Youtube u povojima

- Jedan sam od pokretača, ne i jedini. Počeo sam ovu priču s glumcima koji su tada bili pokrenuli radionice stand up komedije, ali i s nekoliko zabavljača iz drugih žanrova komedije koji su, neovisno o tome, gledali u smjeru pokretanja takvih programa. Od nas koji smo tada bili u radionicama Slavice Knežević i Marka Torjanca te Željka Vukmirice, nas dvoje smo danas profesionalni stand up komičari, a u ovih 15 godina nam se u toj profesiji pridružilo još nekoliko kolega te cijela jedna mala armija amatera - kaže Bajović uoči svog obljetničarskog zagrebačkog nastupa, dodajući kako je u počecima bilo teško baviti se stand upom u Hrvatskoj.

- Nismo baš imali najjasniju predstavu o čemu se tu radi. Podsjećam, to je 2004. godina, YouTube je još bio u povojima, DVD izdanja stand up komedije su bila dosta rijetka u nas, a na televiziji je ova forma, osim u reprizama ‘Seinfelda’, bila gotovo nepostojeća. S druge strane, to je bilo nešto novo, pa samim time i atraktivno. Dobrom dijelu javnosti bilo je dovoljno to što smo se pojavili i rado su se odazivali na naše pozive. Sjećam se da je Papillon, nasukana splav na Savi gdje je sve to i počelo, redovito bio pun u toj prvoj sezoni - prisjeća se popularni stand up komičar koji, kako kaže, žali zbog činjenice da naše televizije do danas u svoje programe ne uvrštavaju stand up komediju.

Pomicanje granica

Pedja ni nakon 15 godina karijere ne prestaje pomicati granice i širiti raznovrsne formate stand up izvedbe, pa je tako nedavno u Zagrebu rasprodao “The Balkan Show” kojim je postao prvi domaći stand up komičar koji je producirao i održao svoj cjelovečernji solo show na engleskom jeziku.

- Više od 25 godina radim i na engleskom jeziku te sam njegovo znanje doveo na visoku razinu, a tome je pomogao i boravak u Americi prije 20 godina. Tamo sam se i zarazio stand up komedijom. Sjećam se da sam i tada osjećao kako bih ja to mogao raditi - i na engleskom ako treba! Uzelo je nekih tri-četiri godine rada na našem jeziku da se usudim posložiti jedan blok od desetak minuta na engleskom. U međuvremenu je to naraslo na cijelih sat vremena - priča Bajović, dodajući da je engleski kudikamo lakši jezik za stand up komediju.

- Riječi su kraće, a samim time i rečenice. Sve je nekako dinamičnije. S druge strane, to je meni drugi jezik te mi je lakše nastupati na našem. Ipak, neću posustati u radu vani, iako je opcija za neku tamošnju karijeru dosta neizgledna, prvenstveno zbog mojih godina. Dosad sam najviše nastupao u Velikoj Britaniji i Sjevernoj Americi, ali posljednjih godina otkrivam i destinacije kontinentalne Europe pa se rado odazivam na pozive po Skandinaviji i Srednjoj Europi, a jako sam ponosan na svoju prošlogodišnju mini-turneju po Rusiji.

Kao dragulj u svom međunarodnom iskustvu izdvojio bih nastup u Hobartu, glavnom gradu australske Tasmanije, gdje je moja fora o izumrlom tasmanijskom tigru uvrštena u jednu od najboljih te godine - priča Bajović pa najavljuje svoj nadolazeći nastup u SC-u.

- Ideja je da iz tri svoje dosadašnje tematske predstave ‘S nogu*’, ‘Muškarac’ i ‘Rok trajanja’ izdvojim nekih najboljih sat i kusur, kako sam i nazvao taj svoj show. Želim da to bude najmanje sat i pol probranog, kakav nikome od tih tisuću duša u Kinu SC-a neće dopustiti odmor od smijanja. Zvuči ambiciozno, ali je meni veći izazov okupiti toliko ljudi u taj petak, nakon svih ovih blagdana, predsjedničkih izbora, zimovanja i skoro pa usred najdepresivnijeg razdoblja godine! Nadam se da ću i uspjeti - zaključuje komičar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:13