JASNA PALIĆ PICUKARIĆ

Mama i tata, djeca i moj muškarac o meni brinu kao da sam djevojčica

 
 Darko Tomaš / CROPIX

Uoči otvaranja nove sezone kazališta Komedija koja se, s obzirom na renovaciju gledališta u matičnoj dvorani koje je u tijeku, održala u Jazz & Cabaret klubu Kontesa, porazgovarali smo s jednom od zvijezdi ansambla, zagrebačkom glumicom Jasnom Palić Picukarić.

Obnova kazališta

- Gledalište kazališta Komedija u fazi je uređivanja još neko vrijeme, tako da smo sezonu otvorili na našoj maloj sceni u klubu Kontesa, gdje će predstava stalno i igrati. Scena Kontesa je jedan predivan kabaretski prostor, praktički na samom Trgu bana Jelačića - točnije na uglu Cesarčeve i trga - gdje će naša publika uživati s nama u jednoj intimnijoj atmosferi kabaretskog tipa.

Ali, već uskoro vraćamo se i na našu pozornicu na Kaptolu s nekim novim, a i nekim starim naslovima - rekla nam je Jasna koja je s kolegama novu kazališnu sezonu Komedije otvorila ovaj tjedan s premijerom predstave “39 stepenica”, prema romanu Johna Buchana iz 1915. Alfred Hitchcock je taj klasik 1935. adaptirao u filmski špijunski triler s mnoštvom romantike i strasti, a u Zagrebu je redatelj Marko Juraga djelo postavio kao duhovitu igru s naglaskom na komičnim situacijama, farsi i parodiji. Kako je bilo pripremati tu predstavu?

Harmonika i ritmika

- Iza nas je premijera predstave ‘39 stepenica’. Radilo se mnogo, ali lijepo. Nama je uvijek lijepo. Malo se svađamo, a puno se smijemo. Sve je bilo kako i treba. Pretpremijerno je ludilo jedno posebno stanje koje se valjda ne da izbjeći ni u jednom projektu. Ili mi umjetnici to možda i ne želimo izbjeći.

Zagreb, 120918.
Trg Josipa bana Jelacica.
Komedijina scena Kontesa.
Proba predstave 39 stepenica.
Na fotografiji: Glumci Jasna Palic Picukaric, Sasa Buneta, Davor Svedruzic, Goran Malus.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / CROPIX
Na fotografiji: glumci Jasna Palić Picukarić, Saša Buneta, Davor Svedružić, Goran Malus

Dok postoji to uzbuđenje i adrenalin koji nas tjera na scenu, ima i tog ‘pretpremijernog ludila’. Uvijek je to ista priča - premalo vremena, ništa ne stižemo, sve kao ne štima, nitko kao nije spreman, zapinje na sto strana, situacija je kao bezizlazna i onda ‘puf’, dogodi se ta neka ‘kazališna čarolija’ i samo se sve posloži. Na tu kazališnu čaroliju računali smo i ovaj put. Ipak, što je kazalište nego čarolija?! - otkrila nam je Jasna situaciju u ansamblu neposredno prije premijere te otvaranja sezone u Kontesi.

Glumica s dugogodišnjim iskustvom za kazališni se i glumački svijet zainteresirala u ranoj mladosti. Kako je sve počelo?

- Imala sam 8 godina kada sam sasvim slučajno postala članica jedne dramske grupe koja se zvala Ansambl dječje drame Radio-televizije Zagreb. U školi sam dobila njihov letak i taj je letak bio dovoljan da prestanem svirati harmoniku i ići na ritmiku, jer je od tog časa dramska postala najvažnija slobodna aktivnost u mojem životu. I kao što to u životu biva, ništa se ne dogodi slučajno pa tako valjda ni taj letak. Otad su prošla četiri desetljeća, a ja eto ‘sretno zapela’ u toj svojoj dječjoj slobodnoj aktivnosti... - prisjetila se glumica. A kako su izgledali njezini rani glumački dani?

- Kao mala sam već glumila u profesionalnim kazalištima, snimala radiodrame, televizijske emisije, priče za djecu i uvijek sam bila član neke dramske skupine. Onda sam upisala i diplomirala glumu na Akademiji dramske umjetnosti i 1994. sam primljena u ansambl kazališta Komedija.

Omiljene uloge

Za nekoliko mjeseci bit će 25 godina mojega ‘braka’ s Komedijom. Prošlo je u tren! Ljubav je to! - odgovara “sretno zaljubljena” glumica iza koje su godine “veze” sa zagrebačkom Komedijom.

- Ne znam vam ni reći koliko je uloga i predstava iza mene. Puno! Jako puno! Puno uloga, puno godina, a još uvijek onaj dobar osjećaj da sam na pravom mjestu. Nije li to divno?! - reći će, a na pitanje o omiljenim ulogama u svim tim proteklim godinama neće imati konkretan odgovor. Iz sasvim opravdanih razloga.

Zagreb, 240115. 
Popularna pjevacica grupe Colonia, Indira Levak odradila je pokazne treninge na novoj fitness spravi u sklopu dana dobrih odluka koji se odrzavaju u Arena centru od 16.1. do 29.1.2015. Na spravi nazvanoj Colonia Brutale, treninge su odradili i jedan od trenera Cro Cop Teama Mario Mlinaric, prvak Europe u body buildingu Antonijo Furic dok je njihov rad uz strucne komentare nadzirao trostruki drzavni prvak u bodybuildingu i profesionalni trener Miroslav Levak. 
Na fotografiji: Indira Levak, Jasna Palic Picukaric, Minea.
Foto: Ivan Lackovic / CROPIX
Ivan Lacković / CROPIX
Indira Levak, Jasna Palić Picukarić i Minea

- Ne volim isticati neke uloge. Neke veće, neke manje, neke bolje i neke lošije, ali u sve njih sam utkala mnogo truda i ljubavi i svaka ta priča nečemu me naučila - uvjerena je glumica. Što nas još očekuje u Komediji ove sezone? Spremaju pet premijera, nove naslove, kao i reprize svojih uspješnica u kojima Jasna Palić Picukarić ostvaruje zapažene uloge.

- Mene ćete moći i dalje gledati u mjuziklu ‘Jalta Jalta’, tu su još i ‘Čisto ludilo’, ‘Faraon iz Ilice je mrtav’, a prigodno ćemo oko Božića obnoviti i ‘Narodil se mladi kralj’. Od novih naslova, uz ‘39 stepenica’, bit ću i dio predstave ‘Legenda o Sv. Muhli’ koja će premijeru imati početkom sljedeće godine - odgovara Jasna koja priprema i jedan svoj projekt.

- Radim na jednoj vrlo zanimljivoj ženskoj predstavi na Sceni Gorica, “Zov divljine”, koja bi premijerno trebala izići 30. 11. - dala nam je naslutiti nešto o svojem projektu glumica kod koje je, reći će, “uglavnom radno”.

- Ja to volim. I ljeto je bilo radno. Bila sam dio Histrionske “Gričke vještice” i odigrali smo 36 predstava na ljetnoj sceni Opatovina. Uz sve te kazališne projekte, uvijek ulete i neke sinkronizacije crtića, reklame, snimanja ili TV show kao što je “Tvoje lice zvuči poznato”.

Kakvo je iskustvo za nju bilo biti dio tog popularnog showa?

- Prošle su 4 godine otkad sam bila dio prve sezone te emisije. Još se dan-danas smijem sebi, svima nama i tom ludilu koje smo proživljavali. Mnogo je lijepih uspomena i prijateljstava ostalo iza toga - prisjetila se glumica koja se u tom showu, između ostalog, predstavljala i kao Madonna te Jelena Rozga.

Zagreb, 021018.
Augusta Cesarca.
Jasna Palic Picukaric, glumica.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / CROPIX
Jasna Palić Picukarić

Zanimacije

Slobodno vrijeme, kaže, najradije provodi učeći nešto novo, kao i u prirodi.

- Prošle sam zime počela učiti bordati. Bilo je ludo! Trenutačno idem u autoškolu i učim voziti motor. Još luđe! Osim toga, svoje slobodno vrijeme najviše volim provesti negdje u prirodi, sa psom, na konju. Šuma, jahanje i konji moja su najveća terapija. Imam svojega konja, tako da to nije samo sport, to je ljubav - otkrila nam je glumica nezaustavljivog duha i ludog ritma koja je, uz sve to, i brižna majka.

- Imam sreću što imam divnu veliku djecu koja sve to dobro prate, mojega muškarca koji mi je već godinama podrška i najbolji prijatelj, mamu i tatu koji me vole i brinu još uvijek kao da sam mala djevojčica, prijatelje koji vole isto što i ja i uz koje ništa na svijetu nije daleko. Neprocjenjivo!

Ali, kao i svaka normalna žena, mučim muku s pranjem, peglanjem, čišćenjem, financijama, pubertetom, bojlerom koji šteka, krovom koji curi i nikad se ne probudim ovakva kakva sam na fotografijama. Ali zato je tu salon Vando i život je lijep! - završila je zvijezda Komedije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 02:07