LEGENDA UOČI SPEKTAKLA U ARENI

MIŠO KOVAČ U VELIKOJ ISPOVIJESTI OTKRIO NAM JE SVOJU TOP LISTU Četiri pjevačice na ovim prostorima su najveće svih vremena, od muških su samo trojica

 Nikola Vilić / Hanza media

Legenda se vraća na najveću pozornicu u državi, zagrebačku Arenu, gdje će ove subote s vojskom svojih vjernih fanova redati svoje najveće hitove. A njih je uistinu mnogo. Mišo, iako je debelo zakoračio u osmo desetljeće života, nije izgubio žar za pjesmom, a kondicija u njegovu slučaju ionako nije presudna.

Na njemu je samo da digne ruke, dirigira zborom a oni će ionako odraditi sve umjesto njega, baš kao i svih proteklih desetljeća. “Ostala si uvijek ista”, “Samo nas nebo rastavit može”, “Ako me ostaviš”, “Ti si pjesma moja duše”, “Drugi joj raspliće kosu”, “Dalmacija u mom oku”, “Poljubi zemlju po kojoj hodaš” samo je mali djelić bezvremenskih pjesama koje su prodane u basnoslovnim nakladama.

Nakon koncerta u Splitu i jedinstvene noći na Prokurativama uslijedit će velika zagrebačka noć. Što vam se nakon toliko godina karijere vrzma po glavi?

- Moram vam reći da ja nisam zvijezda jer ovisim o publici, a moram vam reći i da svaki čovjek najviše voli sebe, a velika je stvar ako kupi moju ploču i dođe na moj koncert. I ja imam tu sreću što se ne pravim veći od bilo kojeg čovjeka u publici. Mlada publika skandira, a među starijom publikom desi se da plaču.

Poželjeli ste za goste tamburaše, legendarne Slavonske Lole. Otkud sad to? Otkad Mišo voli tamburaše?

- Pa, Mišo voli tamburaše jer je Mišo doveo te iste tamburaše prije četiri godine u najveću dvoranu u Hrvatskoj.

Koliko intenzivno pratite zbivanja na sceni. Što vam se sviđa, a što ne?

- Scenu uopće ne pratim. Kada sam bio mlađi pratio sam što se dešava. Poslije mnogo godina došao sam do zaključka da su četiri pjevačice najbolje na ovim prostorima svih vremena Gabi Novak, Lola Novaković, Tereza Kesovija i Nina Spirova. Četiri muška pjevača po meni bili su Ivo Robić, Arsen Dedić, Vice Vukov i četvrtog zapravo nema.

Kolega glazbenik Miroslav Škoro poželio je ući u politiku. Što biste mu poručili u kampanji za predsjednika i mislite li da ima šanse za pobjedu?

- Miroslav Škoro mislim da nije ušao u bitku za predsjednika države bez veze. Prvo, zato što je on iskren tip i bio je direktor Croatie Records i tu se pokazao kao jedan od ljudi koji je pošten, a to je rijetkost u glazbi da je netko pošten. Poslije Škore za direktora je došao Želimir Babogredac koji mi je još više naklonjen. Želimira znam 50 godina.

Kad biste birali svoju vlastitu himnu od toliko antologijskih pjesama koje ste kroz karijeru snimili, koju biste pjesmu odabrali?

- ‘Dalmacija u mom oku’.

Smeta li vam kada drugi glazbenici izvode vaše pjesme? Koji interpretator vam je nekako najdraži, najoriginalniji?

- To pitajte moju suprugu.

Koje savjete ste dali kćeri Ivani?

- Kćeri Ivani sam dao tri savjeta. Prvo, neka ne sluša druge, nego da pjeva kako osjeća, da uvijek poštuje publiku i da se ne skida na pozornici kao druge pjevačice.

Kako provodite vrijeme, kako vam izgleda dan? Jeste li još uvijek zaluđeni nogometom?

- Pa, dan mi uvijek prolazi s mojom suprugom Lidijom. Prošećemo, odemo na kavu. Nisam zaluđen nogometom, ali mogu dati kompliment reprezentaciji Hrvatske. Smatram da je izbornik Dalić pronašao momke za koje nisam nikada čuo osim za Luku Modrića. Danas je reprezentacija Hrvatske jedna od najboljih na svijetu.

Da možete, biste li kroz godine nešto promijenili u svom životu?

- Ne bih ništa promijenio. Nisam ja život crtao, život je sam išao.

Kako ste doživjeli večer posvećenu vama na splitskim Prokurativama? Je li vas se netko posebno dojmio?

- Bilo je rasprodano sve. Svi su bili odlični, ali mene se osobno najviše dojmio Alen Nižetić.

Prošli ste u životu sve. Puno ste putovali, družili se s ljudima. Nakon tako bogatog životnog iskustva imate li još nekih želja?

- Iskreno, imam. Recimo, najviše zdravlje. Do toga nisam držao kad sam bio mlađi, a sad sam shvatio da je to najvažnija stvar u životu.

Jeste li odabrali repertoar za zagrebačku Arenu?

- Pa jesam.

Što očekujete te večeri od publike u dvorani?

- Na to pitanje bih vam mogao odgovoriti tek nakon što otpjevam prvu pjesmu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 08:13