POZNATO TV LICE

Omiljena voditeljica otkrila zašto je otišla s HRT-a i s kime joj je bilo najdraže raditi: 'Sada će se svi ostali naljutiti'

 
 Biljana Blivajs / CROPIX

Daniela Trbović, Mirko Fodor, Duško Ćurlić, neka se ne naljute nespomenuti, ali nije ih mnogo, imena su koja se mogu smatrati zaštitnim licima današnje Hrvatske radiotelevizije. Među mlađima nema baš puno kandidata iz kojih bi se mogli izroditi voditelji kao što su ovi iz generacije koja je stasala početkom 90-ih. A sada će HTV ostati bez takvog jednog lica.

Naime, nakon tri desetljeća rada s javne radiotelevizije odlazi Karmela Vukov-Colić. Nitko je nije potjerao ili je stavio na “led”. Odluka je to koju je 50-godišnja voditeljica donijela sama jer se željela posvetiti privatnom biznisu. Pokušala se, doduše, Vukov-Colić nagoditi sa svojim pretpostavljenima da nastavi za HTV raditi povremeno, u honorarnom angažmanu, no na HRT-u su navodno prosudili da imaju ionako previše zaposlenika da bi si mogli dopustiti taj luksuz.

Kulinarstvo

Kako su se svi mediji u Hrvatskoj raspisali, što i ne čudi, jer Vukov-Colić je uistinu dobro poznato medijsko ime, voditeljica ima popriličnih planova kada su nove poslovne sfere u pitanju. Dapače, kako je paralelno radila i jedno i drugo, tako su stres i umor uzeli svoj danak, što je, kako se šuška, bio jedan od glavnih razloga da se odluči dati otkaz u kući u kojoj je provela više od polovice svojeg života. Naime, našla je način kako da svoje privatne “ljubavi” i životne interese pretoči u poduzetništvo pa joj je tako sve više vremena uzimalo organiziranje radionica vezanih uz kulinarstvo i putovanje, što je uostalom tematika kojim se bavi njezin dvojezični blog “Ciao Karmela”.

zagreb 020802
karmela vukov colic i sasa kopljar na snimanju emisije bingo
foto tomislav zoric
-rev-
Tomislav Zorić

Godinama je tijekom svojeg godišnjeg odmora radila i kao turistički vodič, odlazila u Italiju kako bi usavršila talijanski jezik, a navodno se planira baviti i odnosima s javnošću. No kako god bilo, od 1. prosinca ove godine Karmela Vukov-Colić više neće biti lice HTV-a, prije svega emisije “Dobro jutro, Hrvatska”, ali ni glas Hrvatskog radija gdje je vodila emisiju “Glazbeni megahertz”. Kako joj Uprava još nije rekla svoj službeni stav do zatvaranja ovog broja, tako Vukov-Colić nije odgovarala na naš upit. Uostalom, bilo je to u skladu s njezinom dosadašnjom karijerom na HTV-u, bez ekscesa i skandala kada je posao u pitanju.

Rani dani

Rođena je 7. srpnja 1968., a ispričali su joj da je bila najglasnija beba na odjelu neonatologije u bolnici Sv. Duh. Odrasla je u obiteljskoj kući na Kvatriću, da bi se obitelj poslije preselila u novozagrebački kvart Siget. Jako je rano pokazala sklonost medijskom poslu. Naime, već 1979., kao tada 11-godišnja djevojčica, učenica petog razreda osnovne škole, s prijateljicom Irenom pokrenula je Radio Irka, a slušateljstvo su bili stanari jednog nebodera u Sigetu. Dobila je za svojih osnovnoškolskih dana i zadatak da odradi školsku priredbu, no kada je upisivala srednju školu, nije se još dalo naslutiti da će jednog dana postati novinarkom i voditeljicom.

Zagreb, 050214.
Prisavlje, HRT.
Karmela Vukov Colic, voditeljica na HRT-u.
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
Biljana Gaurina / CROPIX

Prvo je upisala Jezičnu gimnaziju, a potom se nakon drugog razreda prebacila u Turističko-hotelijersku školu. Godine 1985. ugledala je poziv na audiciju za Omladinski radio, koji je baš bio završio sa svojim slavnom piratskim razdobljem i postao legalna postaja kasnijeg imena Radio 101. Ondje je, kako je ispričala, naučila sve o voditeljskom poslu na radiju. Nije trebalo mnogo, tek dvije godine, i kao brucošica na Filozofskom fakultetu hrvatskog jezika i književnosti počinje raditi u “Zagrebačkoj panorami” prve priloge.

- Kada me Renato Kunić doveo pred Lazu Rakijaša, urednika Zagrebačke panorame, noge su mi se tresle od treme. Pa i mjesecima kasnije. Sve je imalo svoj tijek: prvo ste se mjesec dana javljali na telefone, prikupljali informacije za iskusnije kolege, išli na govorne vježbe... Kad ste napisali prvi tekst, baš kao i pedeset i prvi, prvo ga je pregledao Lazo, iskrižao uzduž i poprijeko, pa vas poslao da napišete bolji. Brusili smo svoje znanje baš do temelja - ispričala je prošle godine u svojem intervjuu za Večernji list. Bio je to tek dio objašnjenja što su tada mladi novinari i voditelji prolazili, kako je izgledalo njihovo profesionalno obrazovanje u kojem se stepenice nisu preskakale, a pojam instant zvijezde bio nepoznati pojam.

Godine 1989. godine na poziv Velimira Đuretića prelazi na program Z3.

Zagreb, 190609.
HRT, studio 6.
Mirko Fodor i Karmela Vukov Colic za vrijeme emisije Dobro jutro Hrvatska.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX

Leib, Cmrk, Trbović

- Ako sam sve što znam o radiju naučila na Stojedinici, sva svoja znanja o televiziji mogu zahvaliti upravo programu Z3 - ustvrdila je to nekoliko puta. Ondje je stasala cijela jedna generacija voditelja, od Blaženke Leib (koja je također nedavno napustila HTV) do Siniše Cmrka, Daniele Trbović, Mirka Fodora. Posljednje spomenuti pratio je Karmelu ostatak njezine karijere, kao i ona njega, jer postali su standardni voditeljski tandem HTV-a, odlično se međusobno nadopunjujući. Zato i ne čudi njezin odgovor na upit s kime joj je najdraže raditi.

- Sada će se svi ostali malo naljutiti, ali najdraži mi je Mirko Fodor. On i ja najdulje radimo zajedno. Počeli smo još u vrijeme kada je postojao program Z3, gdje smo se dobro zabavljali i snimali razne spačke. A onda su nas spojili kao par u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” gdje smo radili 15-ak godina, tako da smo Mirko i ja dobri i poslovno, ali i privatno.

Zagreb, 060318.
Voditeljica Karmela Vukov-Colic, fotografirana u studiju gdje se snima emisija Dobro jutro Hrvatska.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX

Željka Fattorini

Međusobno smo vezani kumstvima, jedno drugome smo djeci kumovi, tako da se baš dobro slažemo - ispričala je prije sedam godina za Novi list. U “Dobro jutro, Hrvatska” stigla je 1996. na poziv urednice Vlaste Bartolec. Radila je prvo subotom, i to sama, a potom je počela u paru s Miljenkom Kokotom, Zoranom Šprajcom te još nizom drugih imena i, naravno, Fodorom. Njih dvoje imali su stanku od nekih tri godine u tom omiljenom jutarnjem TV programu, no potom su ih vratili natrag u emisiju. Nanizala je Karmela brojne druge projekte, vodila “Loto”, “TV Bingo Show”, “Nedjeljno popodne”, “Jadranske igre”, “Dan za danom”, “Gost urednik”, “Dobar dan, Hrvatska”, brojne festivale, humanitarne akcije. Sve ih je odradila bez greške, profesionalno i uvijek s toplinom koja se najbolje osjetila upravo u “Dobro jutro, Hrvatska”, zbog čega su je često nazivali nasljednicom Željke Fattorini. S nogama je bila čvrsto na zemlji, nije dala da je ponese njezin lik na malom ekranu.

- Nemam karizmu zvijezde. Po prirodi sam lutalica i možda je ta moja samozatajnost samo način na koji mogu doći na svoje mjesto - rekla je 2001. u intervju za Jutarnji list.

zagreb, 221102
mc donalds, urucenje ceka djecjem domu sv. ana, sandi cenov,  donald mc donalds, karmela vukov colic
foto tajana marinac
-ziv-
Tajana Marinac

S druge strane, privatni život bio joj je kompliciraniji. Samohrana je majka danas 25-godišnje kćeri Ree te 13-godišnjeg sina Noe, kojeg je dobila s nogometnim trenerom Tomislavom Ivkovićem. Trener je, naime, gotovo istodobno kad i sina Nou dobio i kćer Lunu s Tihanom Zrnić, s kojom se i oženio. Sina je priznao tek nakon DNK analize, a od 2007., kako je tada izjavila Vukov-Colić, plaćao je alimentaciju, ali sina baš i nije viđao. Jesu li se popravili malo ti odnosi u međuvremenu, nije poznato, no Karmela se nije u javnosti žalila da joj je teško samostalno odgajati dvoje djece.

Prateći vokal

- Ponekad je to čak lakše nego da nas je dvoje odraslih i dvoje djece zato što ne trebam raditi neki veliki kompromis - onako je kako ja kažem. Ma šalim se, ali veseli smo, neopterećeni, silno se zabavljamo i uz puno smijeha rješavamo probleme - rekla je 2009. za Story. Bez mnogo kompliciranja nastavila je sa svojom velikom strašću - putovanjima, na koju je djecu vodila odmalena. Rea je putovala od treće godine, a Noa još i ranije. Obišla je toliko zemalja da joj je, kako je to svojedobno ustvrdila, lakše nabrojati one u kojima nije bila. Dijelom je to bilo privatno, ali i poslovno, radeći kao turistički vodič, posao za koji je sa znanjem talijanskog, portugalskog i ruskog jezika bila više nego kvalificirana.

Već kao djevojka okušala se i u drugim granama medijskog posla, poput pjevanja. Da zna pjevati pokazala je široj publici u HTV-ovu showu “Zvijezde pjevaju”, gdje je u njegovoj drugoj sezoni stigla do samog finala u tandemu s Đanijem Stipaničevim. Ono što je manje poznata epizoda iz njezina života jest da je 1991. pjevala prateće vokale u prvim pjesmama Sandija Cenova. Okušala se i u glumi godinu dana prije kada je u TV drami “Igra i zbilja” s Radom Šerbedžijom i pokojnom Enom Begović glumila novinarku. A to što je ove godine navršila pola stoljeća očito nije utjecalo na njezine interese i znatiželju da se okuša u nečemu novom, čak i ako to znači da mora napustiti sigurno radno mjesto i da se situacija nije do kraja rasplela kako je željela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 00:07