GLUMAČKI CJENIK

OTKRIVAMO HONORARE GLUMACA U DOMAĆIM FILMOVIMA I SERIJAMA Najveće zvijezde zarađuju iznose koji se mjere u stotinama tisuća kuna

 

Ljetne sheme uskoro završavaju, a na programima nacionalnih TV kuća u sljedećim će tjednima krenuti novi projekti. Nova TV već je javnosti predstavila svoju dnevnu dramsku seriju “Na granici”, dok će RTL-ov “Pogrešan čovjek” imati danas svoju kinopremijeru.

Kada će obje sapunice točno krenuti s emitiranjem, na komercijalnim televizijama nisu još otkrili jer najčešće do zadnjeg dana zbog konkurencije kriju svoju satnicu. Jesenska shema na HTV-u donosi tri nove sezone dramskih serija - sitcoma “Ko te šiša”, “Novina” i “Crno-bijelog svijeta”.

Poznata imena

Kada će im krenuti njihov bez sumnje najskuplji projekt - film i serija “General” Antuna Vrdoljaka - još nije poznato, ali zasad je sigurno da neće u ovoj godini. Tu su, naravno, i brojni domaći filmski naslovi. Sve u svemu, snimalo se, a i dalje se snima punom parom te glumci, ako već nisu završili projekt, na setovima provode cijele dane. Kako kreće i kazališna sezona, a dobar dio njih ima stalne angažmane, moraju odraditi i ono što imaju na repertoaru pa im se nerijetko dogodi da nakon deset sati snimanja trče u kazalište kako bi odigrali predstavu, a potom su ponovno u šest, sedam sati ujutro na setu.

Međutim, isplati im se jer iako je vrlo iscrpljujuće, to je najbolji način, uz snimanje reklamnih kampanja, da poprave svoju financijsku sliku.

Igrani filmovi, naravno, stvar su i renomea pa će nerijetko dobro poznata glumačka imena i besplatno odraditi ulogu u slučaju da projekt ima mizerni budžet, što također nije rijetkost. Ako je, pak, u pitanju projekt s prosječnim budžetom od pet do sedam milijuna kuna, glavnu ulogu, tvrde nam naši izvori koji su dobro upućeni u to tržište, naplatit će u prosjeku 100 tisuća kuna bruto. Nakon oporezivanja i svih davanja (25 - 30 posto) koja moraju namiriti ostat će im 70 do 75 tisuća kuna. S većom sporednom ulogom uprihodit će, pak, u prosjeku 50 tisuća kuna bruto.

Oporavak

Međutim, tek rijetki imaju prilike snimati filmove jer kako će se često njihove kolege požaliti, to je zatvoreni krug u kojem se manje-više vrte ista imena. Pravi novac ipak leži na televiziji jer snimanja u pravilu traju mjesecima, pa je i zarada veća. Prosječnoj osobi može se zavrtjeti u glavi kada čuje da, primjerice, jedna epizoda neke visokobudžetne dramske serije stoji više od milijun kuna, no televizija je jako skupa igračka, a iznosi koje se tu vrte zapravo su smiješni kada ih usporedite s onim talijanskim, njemačkim, a da ne govorimo o britanskim i američkim produkcijama. Srećom, i naša domaća nezavisna produkcija, pogođena financijskom krizom, napokon se počela oporavljati, tako da su i honorari malo porasli.

- Producenti obično traže glumačka imena koja će im privući pozornost publike i medija pa su za njih spremni više platiti jer znaju da je to put prema dobroj gledanosti - govori nam naš izvor. Stoga kada su u pitanju dramske serije najviše produkcije, top glumačka imena koja slove kao najskuplja, (jer ti ugovori ipak su stvar vještine pregovarača) po sezoni jedne serije znaju zaraditi od 150 do 200 tisuća kuna bruto za glavnu ulogu.

Nova imena

Prosjek za glavnu ulogu u dramskim serijama ipak se kreće oko 120 tisuća kuna bruto (12 do 20 tisuća kuna po epizodi), dok na sporednoj ulozi, doznajemo, glumci mogu zaraditi od 30 do 70 tisuća kuna bruto, ovisno o broju dana provedenih na snimanju. Prosjek je za sporednu ulogu po danu snimanja od 2500 do 5100 kuna. Niži iznos, naravno, dobiju mlada glumačka imena, a viši njihove iskusnije i poznatije kolege.

Gostovanja obično stoje od dvije do tri tisuće kuna po danu snimanja, a i to, naravno, ovisi o tome koga angažirate za te uloge. Sapunice ili, kako ih na našim televizijama vole zvati, dramske serije svijet su za sebe. Budući da snimanje jedne sezone najčešće traje šest, sedam mjeseci, postalo je uobičajeno da produkcija s glavnim glumcima, a ondje ih zna biti i po deset, ugovori mjesečne paušale, a sve se češće to radi i za dramske serije. Doduše, često za glavnu junakinju ili junaka angažiraju mlada i potpuno nepoznata imena kao zaljubljene junake oko kojih će se vrtjeti cijela priča. Mlade nade, potpuno svjesne da im je to velika šansa, znale su pristati i na mjesečni honorar od 14 tisuća kuna, što je višestruko manji iznos od onog što imaju njihove iskusnije kolege, čak i u sporednim ulogama.

Danas glavni glumci, poznata imena, u sapunicama mjesečno dobivaju 40 do 50 tisuća kuna bruto. Naravno, neki su se uspjeli izboriti za još bolje ugovore, ali ovdje je riječ o prosjeku. Kada pomnožite taj iznos s brojem mjeseci, dođete do svote od koje vam se pošteno zavrti u glavi. To znači da zvijezda po sapunici bez problema zaradi 300 tisuća kuna bruto, što nakon oporezivanja iznosi oko 210 tisuća kuna.

Glumački cjenik

FILM

Glavna uloga

100.000 kuna

Sporedna uloga

50.000 kuna

SERIJA

Glavna uloga

120.000 - 200.000 kuna

Sporedna uloga

30.000 - 70.000 kuna

Gostujuća uloga

2000 - 3000 kuna

SAPUNICA

300.000 kuna

*svi iznosi su bruto

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:32