USKORO ODLUKA HRT-a

PRIPREME ZA MOGUĆU NOVU SEZONU 'CRNO-BIJELOG SVIJETA' Ljubav na koncertu Đavola, gledanje 'Dinastije' i buđenje nacionalizma

Od HRT-a nije stigao odgovor o snimanju, no ovih se dana očekuje odobrenje budžeta za 2020. godinu
 Krasnodar Peršun

Kad je krajem ožujka sa scenom nasmiješenog Žaca (Karlo Maloča), koji sa zagrebačkog Glavnog kolodvora odlazi u vojsku na godinu dana, završila treća sezona popularne dramsko-humoristične serije “Crno-bijeli svijet”, brojni su fanovi doslovno zatrpali Facebook stranicu “Crno-bijeli svijet HRT” komentarima da žele nastavak.

Zeleno svjetlo

No, tada je bilo gotovo sigurno da je seriji koja evocira osamdesete godine prošlog stoljeća na ovim prostorima došao kraj, a glumci, gledatelji i čitava ekipa serije definitivno nije željela takav rasplet. No, čini se da je četvrta sezona itekako izgledna, a prve čitače probe, i to s Anicom Dobrom u ulozi Jagode, počinju već ovog petka. Ipak, odlučujuću i konačnu riječ ima HRT, na kojem je odluka o financiranju i snimanju novih sezona, odnosno epizoda. Kako bilo, u producentskoj kući Interfilm sve je spremno za početak snimanja koje će, bude li sve po planu, početi krajem veljače ili početkom ožujka.

- Dok HRT ne kaže ‘da’, ne radimo. Spremni smo i voljni, ali dok od HRT-a nemamo u rukama određeni dokument, sve stoji. Većina glumačke ekipe je spremna i zna za to, pola scenarija je gotovo, a ako stigne potvrdni odgovor, krećemo u realizaciju finalnog scenarija - najavio je producent Ivan Maloča iz Interfilma.

A da je itekako razradio događaje koji bi mogli uslijediti u četvrtoj sezoni, potvrdio je i glavni scenarist i redatelj serije Goran Kulenović. Kako je treća sezona završila u ljeto 1984., radnja se, naravno, nastavlja u 1985. i 1986.

- Tih godina nema nekih velikih događanja, poput Olimpijskih igara koje su bile u Sarajevu, a zagrebačka Univerzijada je tek u naznakama. Ali, prva epizoda počinje Ciboninim osvajanjem Kupa prvaka i naši su junaci svi u tome. Žac je na odsluženju vojnog roka na poligonu pokraj Sarajeva i zaplet kreće kad ostanu bez televizora i treba smisliti kako da gleda životno važno finale, a ne bi smio iz vojarne - daje naslutiti razvoj događaja Kulenović.

Jedan od omiljenih likova, simpatični fotoreporter Žungul (Slavko Sobin) u ljubavnim je zavrzlamama, koje će se, priča Kulenović, dodatno zakuhati na koncertu demo grupe Đavoli uoči objave njihova prvog albuma.

Stojedinica

- Imamo u novoj sezoni i psihozu oko gledanja Live Aida, kao i ritualnog gledanja ‘Dinastije’, koje Dunja (Elizabeta Kukić) pokušava ukinuti svojim ukućanima da se ne truju ‘američkim galofakom’ i to poprati rečenicom: ‘Vi ste moji i ja vas ne dam’. Marina (Sara Stanić) se, pak, zaposli u časopisu Svijet, koji se u to doba od dosadnog štiva pretvara u vjesnik feminizma - kaže scenarist i redatelj.

Četvrta sezona obilovat će i događajima vezanim uz kultni Radio 101.

- Bit će super priča vezana uz Stojedinicu, koje će se s veseljem podsjetiti stare generacije, a one mlađe zinut će u čudu. Podsjetit ćemo i na dance slušaonicu u klubu Jabuka, što je bila velika stvar u Zagrebu. Možemo reći i da se i Žac preko Nenada mota po Radiju 101, a jedna će voditeljica unijeti razdor među njih - najavljuje Kulenović. Kad je Jagoda (Anica Dobra) u pitanju, kod nje slijede klasični problemi s vođenjem butika.

- Tad je bio običaj da se ni blizu ne prijavljuje promet dućana, što Jagoda ne želi, pa će ubrzo otkriti da nije jednostavno biti pošten i bit će frke. Una (Kaja Šišmanović) će otići u Beograd da vidi što se tamo događa jer je diplomirala glumu, ali je nestrpljiva i u Zagrebu nema angažmana. Jura je, pak, dobio zaduženje da organizira reli za štednju benzina, što je inače Ina tada stvarno radila u sklopu stabilizacijske politike - otkriva Kulenović.

Za one koji se pitaju što je s Kipom, odgovor je da je na njega došao red da bude zreo i odgovoran, a Žungul je u krizi srednjih godina.

Kao i u svim dosadašnjim sezonama, i u četvrtoj će se pojaviti neke od zvijezda tog vremena.

- Netko će sigurno biti Neno Belan na stageu, a razmišljamo o tome da imamo i Marinu Perazić. Opet će se pojaviti i Nele iz Zabranjenog pušenja. Mogla bi biti i zgodna scena s Unom u Beogradu jer Anica Dobra nas je podsjetila da su u to vrijeme tamo glumu studirali Arijana Čulina i Milan Pleština, pa je i to mogućnost koju razmatramo. Kad je 101 u pitanju, netko bi trebao igrati mladog Meštra jer upravo je Davor Meštrović bio voditelj kad je u kontakt-emisiji izbio skandal jer je jedan slušatelj imao nacionalistički ispad - ispričao je Kulenović.

Kao i dosad, dođe li do realizacije, budžet bi po epizodi bio oko milijun kuna, kaže Ivan Maloča, a upravo će se zbog ograničenih sredstava cijela sezona snimati na zagrebačkim lokacijama.

- I u ovoj ćemo sezoni lažirati Split, kao što je prije bio slučaj sa Sarajevom ili pak Žacovim maturalcem na moru. U Splitu se odvija scena kad se počinje buditi nacionalizam i kad su torcidaši pobacali pitomce s rive. Kad je Beograd u pitanju, snimat će se samo interijeri, kao i u drugoj sezoni. Sve bi bilo lakše i bolje da se radi u regionalnoj koprodukciji, tada bi svi profitirali - napominje Kulenović.

Kao i dosad snimanje bi trebalo trajati oko tri mjeseca, točnije 85 dana, a četvrta bi sezona mogla biti završena i dosta prije nego prijašnje.

Vanjski projekti

- U najboljem slučaju, s obzirom na to da će Igor Mirković, koji je i prije sudjelovao u scenariju, i režirati neke epizode, na montažu bismo se bacili već tijekom ljeta jer obojica imamo posla najesen. Ja, konkretno, snimam film u studenom. A to znači da bi četvrta sezona za emitiranje već bila spremna najesen - zaključio je Kulenović.

Iako od HRT-a nije stigao konkretan odgovor, neslužbeno doznajemo da se u nacionalnoj TV kući ovih dana očekuje odobrenje budžeta za 2020., a prije toga se ne može spekulirati o ikakvim vanjskim projektima, kao ni o tome kada bi se oni eventualno mogli pokrenuti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:43