BITKA ZA SKRBNIŠTVO

SEVERINA ZA JUTARNJI NAKON POVRATKA U HRVATSKU: MOJA BORBA ZA SINA SE NASTAVLJA Nakon što je u Beogradu platila kaznu, stigla u RH i mora u karantenu

 CROPIX, Instagram

Netočne su informacije koje su objavili mediji u Srbiji da je Severina Kojić ”uhapšena”.

Policija ju je zatekla u ulici roditelja Igora Kojića kad je išla preparkirati auto, jer se spremala za povratak u Zagreb. Platila je kaznu od 50000 dinara (3245 kuna). To je najmanja kazna za takav prekršaj, a najveća je 150.000 dinara.

“Sretna sam što se moj sin vratio u Hrvatsku, bez obzira na to što mi njegov otac nije omogućio da se sin vrati sa mnom i da vrijeme samoizolacije u Hrvatskoj provedem sa sinom.

Vjerujem da će mi njegov otac omogućiti da nadoknadim neviđanja svog osmogodišnjaka proteklih mjesec dana i nadolazećih 14 i očekujem posredovanje Centra za socijalnu skrb ako bude potrebno. Iza mene je teških mjesec dana bitke za povratak djeteta u Hrvatsku - rekla je ekskluzivno za Jutarnji list Severina Kojić nakon što je prešla granicu.

Počinila sam prekršaj

Jesu li točni navodi da ste bili uhićeni u Srbiji? - pitali smo Severinu.

- Naglašavam da nisam bila uhićena, ali je činjenica da sam počinila prekršaj budući da sam izašla iz kuće kako bih preparkirala automobil u ulici u kojoj stanuju roditelji moga supruga. Istu večer sam priznala prekršaj, prekršajni sudac mi je odredio najnižu novčanu kaznu. Želim posebno zahvaliti beogradskoj policiji koja me zaštitila od paparazza. Sada sam u Zagrebu, zdrava sam, zdrav je i moj sin i to je najvažnije. Moja borba za sina se nastavlja - izjavila nam je Severina po povratku u Hrvatsku.

Jasminka Biloš, jedna od odvjetnica poznate pjevačice, potvrdila nam je da Severina nije uhićena i da je samo platila novčanu kaznu.

Ovog utorka je uspjela vidjeti sina nakon više od mjesec dana na 15-ak minuta i to tako što ga je Milan Popović dovezao automobilom pred kuću Kojićevih roditelja. Uvjetovao je Severini da vidi sina da sama izađe iz kuće te je sa sinom provela 15-ak minuta nakon čega se Milan Popović vratio u automobil i odvezao se s dječakom.

Kao što je već poznato, Severina je na Instagram profilu objavila fotografiju ispred ulaza u zgradu u kojoj živi Milan Popović s njihovim sinom. Popović joj nije omogućio viđanje djeteta u Srbiji. Osim tog jednog susreta uspjela je ostvariti da se čuje s dječakom, i to samo kad bi mu otac odredio da se može čuti s majkom. Nakon što je Popović odučio s dječakom biti u Beogradu, sredinom ožujka predložio je Severini da taj tjedan viđa dijete u Beogradu. U vrijeme ulaska u Srbiju 12. ožujka i 14. ožujka kada je ona sa suprugom Igorom krenula u Beograd i kada je Milan Popović ušao u Srbiju, još nisu bile donesene mjere samoizolacije u Srbiji.

Severina je tražila od Popovića da joj omogući da vidi sina u nedjelju ili ponedjeljak 15. ili 16. ožujka, u čemu joj nije udovoljio, a kad je u utorak 17. ožujka trebao biti njezin dan, Popović joj je rekao da su on i dječak u samoizolaciji. Tada je i nastala ona objava Severine na Instagramu ispred zgrade u kojoj živi Popović.

O tome da nije uspjela vidjeti sina, njezina odvjetnica Jasminka Biloš obavijestila je i Centar za socijalnu skrb u Zagrebu, koji je roditeljima dao načelnu uputu da se pokušaju dogovoriti oko viđanja djeteta, a od Milana Popovića su zatražili da majci dostavi dokument kojim je njemu i dječaku određena samoizolacija.

Nakon što joj se dva dana nije javljao, kako tvrdi odvjetnica Severine Kojić, on je poslao dokument prema kojem je granični sanitarni inspektor 16. ožujka njemu i dječaku odredio mjere samoizolacije u trajanju od 14 dana.

Severini nije poznato kako je to rješenje izdano 16. ožujka kada je Milan Popović ušao u Srbiju 14. ožujka kada mjere nisu donesene i jer nije ušao u Srbiju 16. ožujka. Prema rješenju o samoizolaciji navedeno je dječakovo mjesto stalnog stanovanja u Vršcu međutim na osobnim dokumentima djeteta s kojim je ušao u Srbiju ne stoji da je njegova adresa Vršac već Zagreb.

Severina u Srbiji vodi upravni spor za poništenje te adrese stanovanja u Vršcu koja stoji na dokumentima. Privremenom mjerom je dječak dodiljeljen na skrb ocu i postupak po žalbi nije okončan. Severina se ipak uspjela čuti sa sinom svaki dan, a samoizolacija je Milanu Popoviću i dječaku određena u trajanju od 14. dana, do 31. ožujka.

Nekoliko dana ranije, 25. ožujka, Severininu odvjetnicu kontaktirao je Popovićev zastupnik, odvjetnik Hrvoje Jukić, i predložio u ime Milana Popovića da on i Severina potpišu sporazum kod javnog bilježnika da će Severina sina viđati u Srbiji dok ne počne škola za što nije bilo nikakvog opravdanja osim njegove namjere da ostane i dalje u Srbiji.

Natezanje oko papira

- Međutim, tada se već znalo da škole neće biti i ja sam pitala znači li to da se Milan Popović sa sinom ne namjerava vratiti u Hrvatsku, i koja je alternativa takvom prijedlogu, ali na to nisam dobila decidiran odgovor. Ponovno sam intervenirala kod Centra za socijalnu skrb i molila da upozore ako se Popović ne namjerava vratiti sa sinom u Hrvatsku, da su ispunjeni svi uvjeti za postupanje po Haškoj konvenciji da se odredi dječakov povratak u Hrvatsku. Nakon toga je Milan Popović dostavio novo rješenje da se njemu i njihovom sinu mjera samoizolacije produžuje za još 14 dana, ali više nije spominjao nikakav sporazum, a taj termin samoizolacije istjecao je 12. travnja, na katolički Uskrs, koji je dječak trebao provesti s majkom, u okviru pola školskih praznika. Međutim, MIlan Popović joj je rekao da s obzirom da nema škole, nema ni školskih praznika i da je njezin termin viđanja djeteta propao. Ponovno sam intervenirala kod Centra za socijalnu skrb i napisala da ako se Popović ne namjerava sa sinom vratiti u Hrvatsku da joj omogući da se ona vrati sa sinom i da će mu ga ona predati kada on dođe u Hrvatsku - rekla nam je odvjetnica Biloš.

- Kad smo ponovo reagirali sa očitovanjem o povratku djeteta, Milan Popović je najavio povratak u Zagreb, te je pristao jedino dovesti dječaka u utorak na 15-ak minuta da se dijete pozdravi s majkom i ništa više od toga - rekla nam je odvjetnica Biloš.

Pjevačici sada u ovoj situaciji izazvanoj epidemijom koronavirusa predstoji očito duga pravna bitka da ostvari svoje termine viđanja djeteta.

Milan Popović s dječakom se u utorak vratio u Zagreb i nije dopustio Severini da se ona vrati sa sinom u Hrvatsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:03