TUŽNA VIJEST

ŠOK U GLAZBENOM SVIJETU U Zagrebu preminuo Dubravko Vorih, legendarni basist Prljavog kazališta i zvijezda domaće jazz scene

 
 Srdjan Vrancic / CROPIX

Jutros je u Zagrebu u 59. godini preminuo Dubravko Vorih, legendarni basist Prljavog kazališta.

Vorih je bio jedan od najboljih hrvatskih basista, a s Prljavcima je svirao više od desetljeća. Ljubav su mu bili blues i jazz, a osim sviranja bio je i mentor brojnim mladim basistima kojima je bio idol.

Na žalost, bolest je bila jača od njega. Težak karcinom otkriven mu je prošlog proljeća, dok je band bio na australskoj i američkoj turneji. Po povratku u Zagreb Prljavo kazalište pripremilo je spektakularni koncert na stadionu u Kranjčevićevoj kojeg Vorih nipošto nije htio propustiti. Na vlastito inzistiranje svirao je na tom koncertu, a već idućeg dana otišao u bolnicu na operaciju.

Kada su saznali da je teško bolestan, Jasenko Houra i ostali članovi banda nisu htjeli tražiti zamjenu za Voriha, već su ga zamolili da to sam učini, pa je tako u band došao Marko Karačić.

Dubravko Vorih bio je jedno od najznačajnijih imena hrvatske jazz scene, surađujući s brojnim bandovima i izvođačima. Karijeru je počeo u grupi Pro Futuro 1976.godine.

Bruno Konjevic / CROPIX
Dubravko Vorih

Svirali su jazz rock na tragu Soft Machinea i Chicka Coreae. Usporedo s jazz karijerom sve više se okreće rocku pa tako postaje član Parnog valjka, da bi vrlo brzo s gitaristom Zokom Cvetkovićem i Draženom Scholzom oformio band Parlament s kojim snima albume "Imena i legende" i "Sve piše u zvijezdama".

Svirao sa legendama jazz scene

U Ljubljanu odlazi 1983. gdje surađuje s jazz glazbenicima Ratkom Divjakom i Bracom Doblekarom, a u Zagrebu svira s legendarnim Stanleyjem Clarkeom na jazz festivalu gdje Clarke poziva bas gitariste da mu se pridruže.

Nakon toga odlazi u Njemačku i svira u grupi rumunjskog trubača Nicka Stefanescua u grupi Nick Steven Clan, a u Kölnu usavršava sviranje jazza s gitaristom Renatom Rožićem, bubnjarom Krunom Levačićem i saksofonistom Sašom Nestorovićem. Ubrzo zatim postaje član grupe Paula Lowea, klavijaturista i producenta i svira soul s vodećim imenima kölnske scene.

Vraća se u Hrvatsku gdje počinje novu karijeru. Osniva Dubravko Vorih & New Tribe u kojem sviraju Saša Nestorović, Matija Dedić, Zoran Jager i Kruno Levačić. Izdaje album Mr. Clean za Croatia Records (1999.), te Live in Sax kao Dubravko Vorih Quintet sa Sašom Nestorovićem, Darkom Jurkovićem, Matijom Dedićem i Krunom Levačićem na kojem svira jazz standarde.

Treći album Catwalk izdaje Pučko otvoreno učilište gdje Vorih radi kao voditelj tečaja za bas gitaru. Ubrzo dobiva poziv da se priključi bandu Prljavo kazalište. S klavijaturistom iz Prljavaca Juricom Leikauffom te bubnjarom Markom Rabatićem oživljuje New Tribe, te se bandu pridružuje tenor saksofonist Mario Bočić i gitarist Davor Čivrak.

Zadnji veliki nastup imao je prošle godine s Prljavcima na slavljeničkoj večeri pred oko 25 tisuća ljudi na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj, premda je već tada bio bolestan.

Četvrti album Two Faces of Jazz and Soul s 19 skladbi objavljen je u izdanju Aquarius Recordsa. Dubravko Vorih dobitnik je nagrade Status za najboljeg bas gitaristu 1999.

Detalji oko pogreba bit će objavljeni naknadno.

Zagreb, 041110.
Prljavo Kazaliste u studiju Croatia Records u Dubravi, snima prvi singl s predstojeceg albuma.
Na slici: Mladen Bodalec i Dubravko Vorih, Jurica Leikauff i Mario Zidar u studiju.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjevic / CROPIX
Mladen Bodalec, Dubravko Vorih, Jurica Leikauff i Mario Zidar u studiju

Zagreb, 041110.
Prljavo Kazaliste u studiju Croatia Records u Dubravi, snima prvi singl s predstojeceg albuma.
Na slici: Jasenko Houra i Dubravko Vorih u studiju.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjevic / CROPIX
Jasenko Houra i Dubravko Vorih u studiju

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 22:18