POZNATI CHEF

TOMISLAV ŠPIČEK JAVIO NAM SE IZ BOLNICE 'Da, bio sam na operaciji. Sad se oporavljam, a za koji dan ću biti bolje'

 
 Neja Markičević / CROPIX

Ugradnja dva stenta u lijevu koronarnu arteriju dobro je prošla i Tomislav Špiček oporavlja se nakon što je na Staru godinu u predinfarktnom stanju završio u KB-u Merkur.

Liječnici Odjela za invazivnu i intervencijsku kardiologiju te bolnice poznatom su chefu spasili život jer su mu stentovima proširili sužene krvne žile, što može biti pogubno.

- Danas sam operiran, prije nekih sat vremena sam izišao iz sale. Sad se oporavljam, a za koji dan ću biti bolje, nadam se - rekao nam je 44-godišnji Špiček jučer oko podneva.

Loše navike

Naime, ateroskleroza se najčešće javlja na jednoj od tri glavne koronarne arterije, a može se dogoditi da su začepljene barem dvije pa ih je nužno proširiti stentovima, objašnjavaju liječnici. Nažalost, kandidati za ugradnju stentova ili nekog drugog kardiološkog zahvata uglavnom su oni koji pretjeraju s lošim životnim navikama, odnosno imaju loše kontrolirane zdravstvene probleme. Primjerice, problem unutarnje strane krvnih žila, tj. nakupljanje plaka povećavaju rizični čimbenici poput visokog krvnog tlaka, visokih masnoća u krvi, pušenje, dijabetes, prekomjerna tjelesna težina, fizička neaktivnost... Sam Špiček priznaje da mu kontrola rizičnih faktora ne ide najbolje, ali ova ugradnja stentova trebala bi mu biti velika opomena.

- Prepao sam se jer 15 minuta nisam mogao doći do zraka - rekao nam je Špiček na Novu godinu kada je bio u bolnici na pretragama koje su prethodile zahvatu.

- Nisam baš najbolje. Skupilo se, od cigareta, visokog šećera u krvi, stresa, sve pomalo - dodao je omiljeni chef s malih ekrana.

Podsjetimo, zbog narušenog zdravlja morao je propustiti i svečanu novogodišnju večeru koju je pripremao u zagrebačkom restoranu Kaptolska klet. Međutim, unatoč hospitalizaciji držao je kuhinju pod kontrolom. Bio je u kontaktu s vlasnikom restorana koji mu je javljao kako večera prolazi jer, ipak, nije to bila bilo kakva večera, nego posebno organiziran doček Nove godine.

Pazio na jelo

- Pohana prepeličja jaja u začinskom bilju na podlozi od slatko-kiselog povrća i crnoga graha uz dresing od tartufirane majoneze pokazala su se kao najveći uspjeh novogodišnjeg menija - otkrio nam je Špiček, koji nije ni sumnjao da će svečana večera u pet sljedova baziranih na tradicionalnim hrvatskim jelima spremljenim i posluženim na moderan i kreativan način odlično proći, s obzirom na to da kad njega nema, kako kaže, njegov zamjenik zna točno što sve treba učiniti.

Špiček nije ni slutio da će Novu godinu umjesto s čašom šampanjca i vatrometom u ponoć dočekati u bolnici u predinfarktnom stanju.

Još je ove nedjelje, kao i svakog dana, na putu od kuće u Zagorju do posla na Kaptolu zastao na Dolcu kako bi popričao s kumicama, pogledao, pomirisao i kušao namirnice, uvijek tražeći one najsvježije. Osim kulinarske karijere, chef iz Jablanovca pokraj Zaprešića je i TV zvijezda. Poznat je kao strog, ali pravedan član žirija RTL-ova kulinarskog natjecateljskog showu "Tri, dva, jedan - kuhaj!", stoga je mnoge iznenadila vijest o njegovom lošem zdravlju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 15:14