IN MEMORIAM

UMRO BIVŠI SUDAC I POSLJEDNJI SUPRUG ŽUŽI JELINEK Nikada nije pušio ni pio, redovito je šetao i vježbao jogu, a novu odabranicu upoznao je na sprovodu

 
Žuži Jelinek i Miroslav Ronkulin
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Mjesec dana prije 99. rođendana iznenada je od posljedica srčanog udara preminuo Milorad Ronkulin, jedan od najstarijih sudaca u Republici Hrvatskoj, kojega javnost pamti kao posljednjeg supruga modne stilistice i životne savjetnice Žuži Jelinek. Nakon njezine smrti, ljubav mu je ponovno pokucala na vrata, i to s nekadašnjom pedagoginjom u osnovnoj školi Gordanom Friščić s kojom je proveo dvije godine. Ona danas posjećuje njegov grob na Mirogoju.

“Taj je čovjek među anđelima. Jedna splitska duša koja je voljela glazbu, šetnje Zrinjevcem, kolače i sladoled slastičarnice Vincek... Doista sam žalosna. Uvijek sam govorila: “Hvala Žužiki što ga je ostavila da se, barem koliko-toliko, družim s gospodinom Ronkulinom”, rekla je gospođa Friščić ekskluzivno za časopis Story.

Iako mu je želja, navodno, bila da bude pokopan pokraj Žuži s kojom je u braku bio 15 godina, doznajemo da mu je posljednje počivalište ipak pokraj prve supruge, piše Story.

Svoju izabranicu Gogu upoznao je upravo na Žužinu sprovodu, i od tada nije prošao niti jedan dan a da se nisu vidjeli i izmijenili nekoliko nježnih riječi uz pokoji zagrljaj i poljubac. Sve je počelo kao prijateljstvo koje je nakon par mjeseci preraslo u nešto više, ispričali su orije dvije godine za Jutarnji list Ronkulin i njegova Goga. Planirali su tada i zajednički život, a nisu imali ništa protiv i da ozakone svoju vezu.

Milorad Ronkulin je rođeni Splićanin bistra uma i za svoju dob zavidna stasa, koji tjelesnu izdržljivost održava svakodnevnim šetnjama po centru i vježbanjem joge. ije stoga niti toliko čudno da se u njega, ljutito nam govori Goga, zaljubila gospođa koja živi s njime, te mu kuha i pere. Riječ je o bivšoj supruzi njegova nećaka. Tako se Miloradova i Gogina idilična veza pretvorila u ljubavni trokut iz koje ovaj par ne zna kako izaći.

Zagreb, 100217.
Milorad Ronkulin, udovac pokojne Zuzi Jelinek, fotografiran u centru grada u drustvu prijateljice Goge.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / HANZA MEDIA
Milorad i Goga

Za sebe kaže da je uvijek bio vjeran, kako prvoj supruzi Ljerki, s kojom je bio 40 godina, tako i Žuži Jelinek, s kojom je u bračnim vodama uspješno plovio 15 godina. Kada se razboljela i završila u kolicima, svaki dan joj je donosio hranu i buket cvijeća.

- Žužika je živjela tu preko puta mene, šetala je svoga psa okolo, sretali smo se često i tako, malo-pomalo smo se upoznali. Malo kavica, malo zajedničke šetnje i jednog dana kaže ona meni da bi se udala za mene. A udaj se onda, rekao sam joj. Bilo nam je jako lijepo. Putovali smo stalno, malo u Ženevu, malo u Opatiju... Na obali jezera u Ženevi imala je tri kuće. Išli smo od jedne do druge. Ja nikad ništa od nje nisam tražio, a evo sada se njezini sinovi i kćeri tuku za nasljedstvo. Ružno je to - pričao je Milorad.

Doma ima prepun album fotografija na kojima su samo on i Žuži, koji često prelista. U braku su bili 15 godina.

Milorad je kondiciju održavao ritualnim šetnjama i jogom. Svaki dan je šetao od pola jedan do dva sata popodne, u što je bila uključena i obavezna kavica s Gogom u kafiću Petit, te navečer od pola sedam do pola devet po Trgu bana J. Jelačića, Gajevoj, Ilici, Cvjetnom trgu, Zrinjevcu... Nerijetko mu se u šetnjama pridružila i Goga, onim danima kada mu se baš i ne ide rado do njenog doma na podsljemenskom brežuljku.

- Subotom u 16 sati dolazi mi moja učiteljica joge i vježbam po njenim uputama sat vremena. Odradim desetak vježbi, od disanja do rastezanja. Neke vježbe mi znaju biti dosta teške, ali sve ih uspijevam napraviti - pohvalio se tada Milorad, koji zavidnu liniju održava i zdravom prehranom.

Nikada nije pušio ni pio. Pokušali smo ga snimiti na satu joge, ali ta druga žena, gospođa koja živi s Miloradom, bila je neumoljiva. Nije puštala fotografa u Miloradov stan.

Osim što ne zna kako riješiti situaciju s tom ženom koja se protivi njegovoj vezi s Gogom, žalosti ga što mu nije ostalo puno živih prijatelja. Ipak, ima ih još troje s kojima ponekad zna i zapjevati, i to stare dalmatinske pjesme. Skromno kaže da ne zna baš dobro pjevati, ali nas Goga uvjerava da nikad nije čula ljepši glas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 18:30