TV SPEKTAKL

VEČERAS JE VELIKO FINALE SUPERTALENTA! Dvanaest kandidata pokušat će izboriti pobjedu i nagradu od 200 tisuća kuna... Sve je spremno

Dvanaest kandidata pokušat će izboriti pobjedu i nagradu od 200 tisuća kuna, a 17. prosinca završit će peta sezona showa Nove TV Supertalent. Ova sezona bila je i najpopularnija dosad, a iza nje stoji grčki producent Athanasios Mitrelias.
 Supertalent, Nova TV / Dnevnik.hr

Velikim finalom u kojem će se 12 kandidata pokušati izboriti za pobjedu i glavnu nagradu od 200 tisuća kuna, u nedjelju 17. prosinca završit će peta sezona showa Nove TV “Supertalent”.

No pored raznoraznih talenata, koji su se predstavili manje ili više uspješno kroz 400-tinjak točaka, možda najfascinantnija činjenica u cijeloj priči jest da je ta peta sezona “Supertalenta” bila ujedno i najpopularnija do sada. Show je po epizodi u prosjeku gledalo više od 843 tisuće ljudi, dok je onu najgledaniju, emitiranu 22. listopada, pratilo više od milijun ljudi. Zahvaljujući tim rezultatima “Supertalent” je bio najgledanija zabavna emisija u ovoj godini na svim televizijama, a po gledanosti je prestigla i neke vrlo atraktivne nogometne utakmice hrvatske reprezentacije.

Ključ uspjeha

- Supertalent ili Got Talent nije slučajno jedan od najuspješnijih zabavnih formata u cijelom svijetu. Taj show nikad nije dosadan. Stvarno ne postoje granice i nikad ne znate što će se na sceni sljedeće dogoditi. Iza malih pjevača, može uslijediti točka sa životinjama, a nakon toga akrobatski tandem izuzetne umjetničke vrijednosti. Mislim da je ova sezona hrvatskog ‘Supertalenta’ bila tako uspješna zbog cijelog niza faktora. Kao prvo, imamo zanimljiv žiri. Međusobno su karakterno vrlo različiti i ne plaše se izreći svoj stav na doista neponovljiv način. Voditelji Igor Mešin i Rene Bitorajac su vrlo duhoviti, stvarno čine ‘tandem iz snova’. Drugo, imali smo odličan odabir talenata zbog kojih i puno veća tržišta mogu biti ljubomorna. I na kraju, odlučili smo pristupiti formatu drugačije nego što se radilo u dosadašnjim sezonama ‘Supertalenta’. Nismo se samo fokusirali na izvedbe na sceni ili što je žiri rekao nego i na životne priče natjecatelja. Otkrili smo tko su bili, kakvim trudom i teškim radom su izbrusili svoje talente, koji su njihovi snovi, motivacija. Predstavili smo njihov put publici, pokušali kod njih izazvati empatiju, kako bi suosjećali s natjecateljima, i činjenica da smo u tome uspjeli odrazila se na naše rezultate gledanosti - vrlo precizno je secirao petu sezonu showa Athanasios Mitrelias, kreativni producent koji se ove godine pridružio timu Nove TV u realizaciji projekta.

Zagreb i Atena

Iza ovog 47-godišnjeg vrlo simpatičnog Grka koji radi za kompaniju Fremantle u čijem je vlasništvu licenca “Supertalenta”, više je od 20 godina profesionalnog iskustva u različitim televizijskim spektaklima. Karijeru je počeo kao novinar u jutarnjoj emisiji Greek TV-a, sudjelovao u produkciji prvog reality showa u Grčkoj, radio u Maleziji, Ujedinjenim Emiratima, Libanonu...

- Jako sam ponosan s onim što smo postigli u hrvatskom ‘Supertalentu’. S tek djelićem budžeta od onih koji imaju velika tržišta i u državi od četiri milijuna ljudi, uspjeli smo napraviti show koji se s ponosom može usporediti sa spektaklima iz bilo koje druge zemlje. To je veliki izazov u današnje vrijeme kada su gledateljima dostupne snimke britanskog i američkog ‘Supertalenta’ na internetskim stranicama i društvenim mrežama, zbog čega i očekuju sličnu kvalitetu u svojim lokalnim verzijama showa - ističe Mitrelias. Ovo mu je prvi put da je angažiran u Hrvatskoj i naše tržište smatra vrlo sličnim grčkom gdje je radio većinu svoje karijere.

- I u Hrvatskoj i u Grčkoj morate izvesti čudo, jedan čovjek mora odraditi posao koji bi trebalo odraditi petero, i stvoriti odličan show s vrlo malo novca. Hrvatska ima vrlo zahtjevnu publiku koju je teško impresionirati. No u suštini, televizija je ipak ‘međunarodni jezik’ pa ako radite proizvod koji je i zanimljiv i zabavan, on će i uspjeti bilo gdje - navodi.

Mitrelias radi za kompaniju Fremantle i upravo su tako na Novoj TV došli do njega. Kontaktirali su ga u ožujku iz središnjice u Londonu, rekavši mu da u Hrvatskoj traže kreativnog producenta koji će im pomoći sa “Supertalentom”. Samo 48 sati poslije bio je u Zagrebu na razgovoru za posao i već tjedan dana poslije počeo raditi.

Zagreb, 101217.
Jadran film.
Kreativni producent showa Supertalent Athanasios Mitrelias.
Na fotografiji: Athanasios Mitrelias u drustvu s Majom Suput i Jankom Volaricem Popovicem.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

Ritam veslačima

- Moj posao kao kreativnog producenta je koordinirati ideje svih koji su uključeni u projekt, stvoriti jednu zajedničku viziju i osigurati njezino provođenje. Zapravo je kreativni producent nešto poput dirigenta orkestra ili onog debelog čovjeka koji na galiji udara ritam veslačima. No, nešto moramo raščistiti. Ovo je timski posao i jedna osoba ne može prisvojiti zasluge za uspjeh projekta. Blizu 200 ljudi radi na njemu i svi smo zajedno napravili ‘Supertalent’ kakav je, i to vrlo napornim zajedničkim radom - ističe Mitrelias. Svjestan je da ne može spomenuti baš sve koji su sudjelovali u projektu, no želi istaknuti ključne suradnike koji su stvarno ostavili trag na ovom showu. Izvršnog producenta Ota Kosovela izludio je kaže svojim idejama, a s redateljem Mariom Vidosavljevićem i direktorom fotografije Borisom Popovićem bio bi kaže sretan raditi bilo gdje u svijetu, dok glavnu urednicu Anu Adžić hvali što je uspjela ostati smirenom i u trenucima najveće panike i stresa.

- Cijeli tim Nove TV bio je vrlo kooperativan, a posebno producent Dinko Paleka, i da nije bilo naših, sad već epskih kreativnih svađa, vjerujem da show ne bi ispao tako dobar kao što jest - zaključuje.

Dovodimo ga i u neugodnu situaciju kada ga pitamo tko mu je bio ili još uvijek jest favorit u ovoj sezoni “Supertalenta”. Jednog ne može izdvojiti, jer mora ostati nepristran i sve jednako tretirati.

Puno nadarenih

- Mogu samo reći da je bilo jako puno talentiranih kandidata koje sam obožavao zbog njihova karaktera. Recimo, Rita Sinanović, šestogodišnja djevojčica bila je profesionalnija i imala veću radnu etiku od većine profesionalaca koje sam upoznao. Divim se i životnom duhu Pavla Anića, slijepog pjevača koji je rekao da mu netko ponudi mogućnost izbora između vida i talenta da pjeva, da bi uvijek izabrao pjevanje. I još uvijek sam impresioniran gluhim kandidatima koji tako dobro sviraju, poput članova grupe Deaf Band Dlana - odgovara Mitrelias.

Posao je ovog 47-godišnjaka odveo kako u Hrvatsku tako i u razne druge države na svijetu. I bilo ga je svugdje, na svim kontinentima osim Antarktici. Producirao je showove u Argentini, Maleziji, Novom Zelandu, SAD-u, Cipru, radio svugdje na arapskim područjima. I to ne samo zabavu nego i sportske showove.

Bivši novinar

- Za Dubai TV radio sam projekt koji se snimao tri tjedna u 11 arapskih država. Jedno jutro sam se probudio i nisam imao pojma gdje se nalazim. Znao sam da sam bio tu večer u Maroku, no nisam se uopće sjećao jesam li otputovao u Saudijsku Arabiju ili ne. Jedno od svakako najzanimljivijih iskustva imao sam na Novom Zelandu gdje sam morao biti dio ceremonije pročišćenja kako bi smjeli snimati na svetom tlu. Cijelo maorsko selo bilo je odjeveno u tradicionalne nošnje i ja sam morao stajati potpuno mirno dok je 120 kilograma težak maorski ratnik, lica potpuno prekrivenog tetovažama, izvodio Haku, vrlo agresivnu ratnu pjesmu, samo par centimetara udaljen od mene. Na kraju smo se dodirnuli nosevima i podijelili dah što je znak da vas Maori prihvaćaju. Bilo je to bez ikakve sumnje najuzbudljivije iskustvo u mom životu - govori Mitrelias.

Proveo je i dva mjeseca na jednom malezijskom otoku gdje se snimao reality show “Opstanak”. A to razdoblje pamti zbog sasvim drugih razloga.

- Ispred moje sobe bilo je drvo na kojem je visjelo 300, 400 šišmiša veličina psa, koji su se noću drečali poput demona - uz smijeh objašnjava bivši novinar. A novinarsku karijeru zamijenio je producentskom čim su u Grčkoj krenuli prvi reality showovi. Kao i u hrvatskom slučaju, i tamo je prvo krenuo “Bar”, a on je bio jedan od onih koji su se odmah “navukli” na takve showove.

Velika mašta

- Sretan sam što radim posao koji volim i koji ljudima donosi zabavu. A što je najteži dio mog posla? Najteže mi je bilo doći na posao dan nakon što je Hrvatska pobijedila nogometnu reprezentaciju Grčke 3-1!!! No, ako ćemo ozbiljno, ovo je vrlo stresan posao. Ali stres je poput vala na moru. On te može ili potopiti ili ga možeš zajahati poput surfera i uživati u tome. Najteži segment mi svakako nije kreativnost, jer oduvijek sam imao živu maštu koja me je u drugim okolnostima mogla uvaliti u nevolje. No srećom sam otkrio kako da je na dobar način upotrijebim- objašnjava.

Putuje i radi po cijelom svijetu, to su višemjesečni angažmani, pa pomiriti poslovni i privatni život nije lako.

- Da, to je najveća mana posla koji jako volim. Nedostaje mi supruga i šestogodišnja kćer. Kada sam čuo za izraz ‘Skype tata’ bio sam depresivan cijeli tjedan. Nastojim posjećivati suprugu i kćer što više mogu, a i one su bile u Zagrebu nekoliko puta - otkriva Mitrelias, baš kao i svoju sljedeću destinaciju - Prag, gdje će raditi češko-slovačku koprodukciju showa “Idol”, ali bi se kaže volio vratiti u Hrvatsku ponovno, skromno dodavši na kraju, “ako će ga htjeti”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:57