I BEE SASVIM ISKRENO

VIDEO: INDIJA JE SRUŠILA MOJ EGO RAZMAŽENE DIVE, A KRITIKE ME DIŽU Vlastitom tijelu, zbog svega što sam mu radila, danas samo mogu reći - oprosti

 
Ivana Banfić
 Ronald Gorsic / CROPIX

Cro dance na domaću glazbenu scenu opet se vraća na velika vrata, a dokaz tome je koncert na kojem će u petak u zagrebačkom klubu Boogaloo nastupiti Ella, Neki to vole vruće i najveća zvijezda iz te ”zlatne” ere '90-ih - Ivana Banfić, poznata i kao I Bee. Pjesme su joj svojedobno pisali Dino Dvornik i Gibonni, a njezini singlovi ”Šumica”, ”Cigareta” te ”Nag” postali su ultimativni i bezvremenski hitovi koje i danas obožavaju sve generacije.

- I sama se svaki dan pitam u čemu je tajna tog uspjeha! Na svirke redovito dolaze roditelji s djecom, bajkeri, pankeri, vesele se, znaju napamet sve tekstove, imaju uvježbane koreografije, ljudi se jednostavno opuste, zafrkavaju, vole... Ta vedra i neopterećena glazba publici kao da je ostala zapisana negdje u stanicama i nemoguće ju je izbaciti iz sistema - govori nam 49-godišnja Ivana i dodaje kako je ona osobno elektroniku zavoljela čim ju je prvi put čula.

- Sve me zanimalo, kako nastaju svi ti soundovi - jer '90-ih nije bilo gotovih plug-inova koje si, kao što je to praksa danas, samo trebao složiti poput puzzli - mi smo zbilja sami stvarali zvukove, od bubnja do elektroničkih 'frljutaka', igrali smo se, istraživali, a pritom je svaki izvođač imao vlastiti sound - ET je imao svoj, I Bee svoj - nikome nije ni padalo napamet uzeti tuđi - prisjeća se Banfić.

Osim provokativnim i upečatljivim stihovima, ova pjevačica estradu '90-ih obilježila je i dotad neviđenom estetikom te originalnim vizualnim identitetom na pozornici. Među prvima je ”isfurala” bodypaint, a ni oprečne reakcije javnosti na isti nisu je spriječile u daljnjem pomicanju granica.

- Oduvijek me sve zanimalo, volim dobivati nove podražaje i stjecati iskustva, a za to, osim hrabrosti, treba imati i sreće - ja sam imala oboje. Komentara na moju pojavu nikad nije nedostajalo, ali ja sam još na početku karijere odlučila da ću rušiti tabue i brisati predrasude. U kreativi ne smiju postojati zadane norme. Možda su mi kritike i smetale kad sam imala 20-ak godina, ali s vremenom sam se još više oslobodila i naučila ih ignorirati - štoviše, one u meni bude zdravu dozu inata, tjeraju me da još snažnije idem 'glavom kroz zid'. Kad mi netko kaže da nešto ne mogu napraviti, pronaći ću 1001 način i svima dokazati da su bili u krivu! Uostalom, sama sebi najveća sam kritičarka, više ni ne brojim koliko sam puta u životu samu sebe 'izbičevala', za to mi ne trebaju drugi - metaforički nam objašnjava I Bee.

Igor CC Kelčec

Prve glazbene korake napravila je još kao trogodišnjakinja, kad su njezini roditelji kupili klavir - doduše sebi, ali Ivana ga je odmah prisvojila. Osnovala je i dječji bend Briljantin s kojim je vježbala u očevu podrumu, a vidjevši njezin talent, mama i tata upisali su je u glazbenu školu - smjer klavir. Uslijedile su i dvije godine solo pjevanja, nakon čega je Banfić ozbiljno razmišljala o Muzičkoj akademiji i karijeri operne pjevačice, ali na kraju su ipak prevagnuli pop i svijet showbiza.

- S vremenom su moje ambicije rasle pa sam iz dječjeg benda prešla u ozbiljniji sastav u kojem sam svirala klavijature, počela sam nastupati i kao prateći vokal Jasminu Stavrosu, Zlatku Pejakoviću, Tomislavu Ivčiću... S glazbenicima njihova kova u samo jednoj godini proputovala sam cijelu bivšu Jugoslaviju, gostovala u klubovima, na stadionima... Prvi honorar zaradila sam sa 13 godina, a već s 18, uz pomoć starijih kolega, ispekla sam zanat i donijela odluku da se i sama želim profesionalno baviti glazbom. Tome je presudio koncert Doris Dragović u Lisinskom - tad sam majci, s kojom sam sjedila u publici, rekla: 'Sljedeće godine i ja ću pjevati na toj istoj pozornici!'. Tako je i bilo - 1990. u dvorani Lisinski debitirala sam kao solo izvođačica na Zagrebfestu - prisjeća se I Bee.

No za kraljicu cro dance scene sve se promijenilo kad je prije deset godina rodila sina Jana. On je, logično, došao u prvi plan, a glazba i estrada ostali su negdje daleko.

- Htjela sam uživati u svakom trenutku i potpuno sam se posvetila majčinstvu. Bilo je iskušenja i ponuda za nove turneje i snimanje albuma, ali sve sam odbila jer sam odlučila biti s djetetom, bez dadilja i 'baka servisa'. Jan sad ima deset godina, ja zrelije i mirnije gledam na scenu, drugačije se osjećam na njoj i spremna sam za povratak. Bolje razumijem samu sebe i više uživam u ovome što radim, imam nevjerojatno puno energije, mentalno sam jaka i veselim se svemu što će mi donijeti budućnost. I dalje se vodim isključivo srcem i trenutkom, ništa ne planiram i tako najbolje funkcioniram - govori nam Ivana i ekskluzivno najavljuje kako će do kraja ove godine objaviti autobiografsku knjigu o I Bee, kultnim '90-ima i dance glazbi, a u siječnju 2020. svjetlo dana ugledat će i njezin novi singl ”Celebrity”, svojevrsni plesni i zabavni osvrt na pripadnike mlade generacije koji mahom žele postati zvijezde na društvenim mrežama.

A kad je pitamo je li njezinu ljubav prema glazbi naslijedio i sin Jan, pjevačica kaže:

- On je buduća kulinarska zvijezda! Sa svojih 10 godina fenomenalno kuha, od dizanih tijesta, kiflica, zna napraviti roštilj, priprema marinade, sve jako lijepo aranžira na tanjuru, uživa u tome i u kuhinji je već sad pravi 'mali/veliki' umjetnik - ponosno kaže Banfić, koja je sa suprugom Krunom u sretnom braku već 11 godina.

- Mi smo prije svega najbolji prijatelji, oboje smo ostali svoji, kod nas nema posjedovanja u stilu 'ja sam tvoja, ti si moj', međusobno se ne svojatamo, a tolerancija i prihvaćanje različitosti bili su i ostali temelji naše ljubavi i braka. Zato i uspijevamo - evo, Kruno trenutačno živi u Sisku, ja sam zbog glazbe u Zagrebu i Velikoj Gorici, ali redovito se vidimo i bezuvjetno volimo - rekla nam je Banfić, koja je posljednjih godinu dana intenzivno živjela u Sisačko-moslavačkoj županiji, gdje je s mužem, koristeći isključivo prirodne materijale, kraj Kupe izgradila obiteljsku kuću od 80 kvadrata. U tom periodu sin Jan ondje je išao i u školu, a o permakulturnom načinu gradnje, koji je Ivanu i Krunu potpuno oduševio, pjevačica kaže:

Mare Milin

- Bilo je kriza, napornih i nimalo romantičnih trenutaka koji su me dovodili do ludila, ali jednom kad to sve prođe, priroda kao da ti napokon raširi ruke i prigrli te kao najboljeg prijatelja. Jer ona traži slugu, a ne gospodara - moraš joj se pokloniti, raditi i učiti od nje. Tek poslije priroda ti vraća istom mjerom i pokazuje sve svoje blagodati. Sad sa sigurnošću mogu reći da živim najbolji život otkad znam za sebe - kaže pjevačica, koja je sklad s prirodom, ali i svoj osobni mir, spoznala prije 12 godina kad je prvi put posjetila Indiju.

- Ondje mi se desio osobni rast - ta zemlja potpuno je srušila moj ego razmažene zvijezde u koju sam se polako počela pretvarati - proputovanje Indijom spustilo me na Zemlju, shvatila sam da nisam ništa posebno, da nisam nikakva diva... Dobila sam i naučila toliko toga, prvenstveno, da se kroz život može i treba kročiti s osmijehom na licu i pozitivnim stavom. Toga sam danas itekako svjesna - ja, koja sam uvijek otvoreno govorila o estetskim zahvatima, koja sam povećala grudi pa izvadila silikone, sad vlastitom tijelu samo mogu reći 'oprosti mi zbog svega što sam ti radila', uz zaključak da nešto slično više nikad ne bih ponovila. Kad prihvatiš vlastite negativnosti i mane, a izabereš put istine i imaš otvoreno srce puno ljubavi prema sebi i drugima, lakše je živjeti bez straha - zaključuje Banfić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:16