HVALJENA TV SERIJA

ZAVRŠILA JE DRUGA SEZONA 'NOVINA' Doznajemo kada kreće snimanje treće i čime će se baviti

 

Pobjedom na predsjedničkim izborima gradonačelnika Ludviga Tomaševića okončana je sinoć druga sezona hvaljene dramske serije “Novine” koju je za HRT snimila tvrtka Drugi plan. Bilo je to šokantno finale, ali i sasvim jasan nagovještaj da tu priča koju potpisuje Ivica Đikić, a režira Dalibor Matanić nije gotova.

- Sada nas očekuje početak pregovora s HRT-om, ali mislim da tu neće biti nikakvih problema s obzirom na postignute rezultate “Novina”. Ako će sve teći prema planu, sa snimanjem treće i ujedno posljednje sezone mogli bismo krenuti već na proljeće. Sinopsis je gotov, dobar dio scenarija napisan, a ovaj put planiramo deset epizoda. Prva sezona bavila se medijima, druga politikom, a treća će obrađivati pravosuđe, dakle tri ključna stupa svakog društva - otkriva producent Drugog plana Nebojša Taraba. S drugom sezonom, nastavlja, još je zadovoljniji nego s prvom jer osim što im je seriju otkupio Netflix, i to odmah obje sezone, Facebook im “gori”, glumci su još više ušli u svoje uloge, serija se sve više prati na digitalnim platformama, a vizualni dojam još je jači.

CROPIX
Ivica Đikić i Nebojša Taraba

Svijet gleda

- Na Netflixu drugi dio “Novina” kreće 8. veljače. Nama stalno dolaze upiti kada stižu novi nastavci, tako da smo stvarno zadovoljni kako smo prošli na toj velikoj svjetskoj platformi. Zasad ne znamo hoće li kupiti i posljednju sezonu, no zahvaljujući tome postali smo prepoznatljivi pa kada smo Miodrag Sila i ja bili prošli tjedan na promociji na International Drama Summitu u Londonu zbog HBO-ove serije “Uspjeh”, gdje je Drugi plan bio koproducent, bilo je upita i za “Novine” - kaže Taraba.

Ugledni The Economist, posljednji od brojnih svjetskih medija, u svom izdanju za listopad-studeni istaknuo je “Novine” među četiri projekta koje svijet gleda, pa i ne čudi što su u Drugom planu prezadovoljni drugom sezonom. Što gledatelje očekuje u trećoj, ne žele, naravno, otkriti. Čak ni svi glumci - a tu je puno renomiranih imena od Dragana Despota, Olge Pakalović, Zdenka Jelčića i Branke Katić do Nives Ivanković - nisu sigurni hoćemo li ih gledati i u finalnim epizodama.

Split, 011214.
Nives Ivankovic, glumica splitskog HNK, pozira u prostoru Beton kina u MKC-a Split.
Foto: Tom Dubravec /  CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX
Nives Ivanković

- Uživala sam radeći “Novine”. Imala sam čast raditi sa stvarno vrhunskim kolegama glumcima, atmosfera na setu bila je nadasve profesionalna, ali i kreativna, a drago mi je i da smo snimali u Rijeci jer sam se zaljubila u taj grad i njegove stanovnike - kaže Nives Ivanković.

Posebno joj je drago što je ponovno imala prilike surađivati s Daliborom Matanićem, kojega drži našim vodećim redateljem, a s kojim je njihov tajni kod uspostavila još tijekom suradnje na “Zvizdanu”.

- Matanić i ja nikad, dok radimo, puno ne govorimo. Ispada da bez previše riječi znamo što želimo napraviti, a on uz to ima tu pozitivnu energiju i one plave okice kojima zavodi cijelu ekipu na setu. Da sad ne bi ispalo da mu se ulagujem, istaknut ću i da ima čudan smisao za humor koji se manifestir a tako da mi, nakon što je zadovoljan onim što smo snimili, zatraži još jednu repeticiju, pa onda, ni sa čim izazvan, na glavu natakne masku neke strašne kokoši i tako mi bane u scenu umjesto Olge Pakalović - otkriva Ivanković koja u “Novinama” tumači predsjednicu Jelenu Krsnik.

Baca na Hillary

- Kad su me zvali u seriju, bila sam uvjerena da ću igrati iskusnu novinarku istraživačicu, opaku babu. Umjesto toga, dobila sam ulogu predsjednice, ljevičarke s mračnom stranom. Ne znam još hoćemo li Jelenu Krsnik gledati u trećoj sezoni serije jer se “Novine” u tom dijelu bave sudstvom, velikim korupcijskim skandalima... Jelena Krsnik u ovoj sezoni nema tih grijeha, ona je umjesto toga pijana prebila majku - podsjeća glumica te ističe kako lik predsjednice nije gradila prema Kolindi Grabar-Kitarović.

- Gospođa Grabar-Kitarović nije mi bila inspiracija za rad. Uostalom, ona je osebujna i ne spada u tipične političarke. I fizički je puno ljepša od mene jer ja, budimo realni, ipak više “bacam” na Hillary Clinton. Jedino zajedničko nam je borba za drugi mandat - kaže Nives te dodaje kako je snimajući “Novine” počela političare gledati na novi način.

- Oni su veći glumci od najvećih glumaca na svijetu. Moraju biti elokventni, snalažljivi, brzo reagirati u nenadanim situacijama, a pritom nemaju redatelje ni unaprijed ispisan scenarij - zaključuje Nives Ivanković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:09