PRVI GLAS STANKOVACA

FOTO: Sjajna atmosfera ponijela i Mladena Grdovića

Zadar, Stankovci, 261209.U Stankovcima pored Zadra vec tradicionalno 32. godinu za redom odrzava se manifestacija Prvi Glas Stankovaca. Mladen Grdovic bio je clan ocjenjivackog zirija, na kraju je vidno dobrog raspolozenja uzeo mikrofon u svoje ruke, popeo se na sjedalicu i podigao na noge sve okupljene svojim poznatim hitovima.Foto: Andrija Lucic / CROPIX
 Andrija Lučić / CROPIX

STANKOVCI - Dijana Maretić iz Piramatovaca drugu je godinu za redom, odlukom žirija odnijela "Prvi glas Stankovaca". Publika ga je, pak, dodijelila Mariu Moriću iz Velima, a oko drugog mjesta je vladalo suglasje – osvojio ga je domaći, Roko Orlović. Treći je po publici bio Marinko Joža Miletić također iz Stankovaca, a po žiriju to su mjesto podijelili Zadrani – Valerija te duo Sanja Škitić i Predrag Režan.

Na tom, najstarijem hrvatskom festivalu pjevača amatera, 32. po redu, u subotu je navečer nastupilo 15 natjecatelja iz stankovačke općine te iz Zadra, Polače, Jezera i Vodica. Publika je, od najstarijih do beba u naručju roditelja, prepunila dvoranu Doma kulture i istim žarom pratila sve izvođače te svima iskreno pljeskala, a oni su davali sve od sebe.

Onako kako to rade amateri, iz ljubavi, što je glavni motiv i pratećeg festivalskog benda "Jope" koji djeluje u sastavu Glazbenog društva Stankovci, rasadnika i odgajatelja mnogobrojnih stankovačkih glazbenika. Pa su se predstavili te večeri predstavili i najmlađi članovi 75 godina stare stankovačke glazbe – desetgodišnji Roko na bubnjevima i par godina stariji Žarko na gitari uz vodstvo mentora im Kreše na klavijaturama.

I doslovno zapalili publiku. Upravo kao i Mladen Grdović koji je odradio posao u žiriju, a onda se popeo na sjedalicu, okrenuo publici, počeo s "Dobra vam bila večer Stankovci" i zajedno s Bepom Matešićem i Davidom Ricovim otpjevao još nekoliko svojih hitova.

Bepo mu je pravio društvo i u žiriju u kojemu su još sjedili Slave Pelaić dirigent glazbe i pokretač brojnih kulturnih udruga i događanja u Stankovcima, te večeri proglašen njenim počasnim doživotnim predsjednikom, profesori Branko Režanković i Adela Novković te vaša novinarka.

Cijelu je priču ležerno vodio Žarko Sarađen, a dobrom je raspoloženju doprinos dao i stankovački načelnik Željko Baradić, najavljujući u skoroj budućnosti izgradnju velike sportske dvorane kako bi i festival svi mogli pratiti sjedeći.

- Ne može nas zaustaviti ništa, ni ekonomska kriza ni večerašnja predizborna šutnja. Festival ide dalje – ustvrdio je Baradić.

Grdović u žiriju: Ova slova su mi presitna

Mladen Grdović je svoj posao u žiriju vrlo ozbiljno shvatio, pomno slušao i bilježio što Bepu nije uspijevalo, jer su, izjavio je, slova presitna. Na prijedlog Sarađena da ubuduće svaka stankovačka cura koja se uda za glazbenika dobije barem jedan teren besplatno, Grdović je poručio neka mole Boga da nijedna ne izabere njega ili Bepa. Publici je, uz to, dok je pjevao, ispričao i neke anegdote koje ga s Bepom vežu. Kad mu je Brankica najavila da ga, zbog vanbračnog djeteta napušta, Bepo joj je kao pravi prijatelj rekao da to uistinu napravi. A niti dvije godine kasnije i samome mu se isto dogodilo, ispričao je Grdović te se nakon službenog dijela festivala otišao odmarati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 15:45