FILM

Isabelle Adjani i Harrison Ford odnijeli kući Cezare

Prophet je nedavno dobio nagradu BAFTA za najbolji strani film, a u istoj je kategoriji nominiran i za Oscara
 AFP

ZAGREB - Film “Prophet”, te glumci Sigourney Weaver , Harrison Ford i Isabelle Adjani bili su glavne zvijezde na dodjeli francuske filmske nagrade Cesar u subotu. Hvaljeni film “Prophet”, koji je nedavno dobio nagradu BAFTA za najbolji strani film, dobio je i devet Cesara, među kojima one za najbolji film, najboljeg režisere, te glavnu i sporednu ulogu.

“Prophet” je ujedno i kandidat za Oscara za najbolji strani film i jedan je od najuspješnijih francuskih filmova posljednjeg desetljeća, a režiser Jacques Audiard već se proslavio filmom “Otkucaj koji je moje srce preskočilo”.

“Prophet” je pomalo mračan film o mladom, nepismenom kriminalcu koji preživljava u brutalnom zatvoru i nakon nekog vremena se uspijeva čak nametnuti kao vođa ostalim zatvorenicima.

Audiard se na ceremoniji zahvalio bivšim zatvorenicima koji su glumili u filmu, te naveo da mu je njihova pomoć, ali i zatvorsko iskustvo, bilo od velike pomoći tijekom snimanja filma.

Nagradu za najbolju glumicu dobila je Isabelle Adjani, jedna od najvećih francuskih glumačkih zvijezda. To joj je peti Cesar, a u subotu ga je dobila za ulogu učiteljice u filmu “La journee de la jupe”.

Harrison Ford dobio je nagradu za životno djelo, a u konkurenciji je bila i njegova kolegica Sigourney Weaver, koja se nakon duge stanke vratila u SF spektaklu Avatar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 15:50