NAJBOLJE PLAĆENI GLUMCI

Katarina Radivojević je najskuplja zvijezda, zarađuje čak 500 eura dnevno

Iako im je recesija skresala honorare, pojedini glumci još uvijek mogu zaraditi od 1000 do 1500 eura po epizodi u dramskoj seriji, a sapunice se kao i igrani filmovi, plaćaju po danu

Najskuplji hrvatski glumac je Ivo Gregurević. Prema našim informacijama, za njegov su angažman domaći producenti i dalje spremni izdvojiti najviše novca, posebno kada su u pitanju domaće serije.

- Prosjek je od 1000 do 1200 eura po epizodi za glumce koji imaju glavne uloge u dramskoj seriji, ali naravno neki uvijek koštaju puno više. Prva liga glumaca dostiže cijenu i od 1500 eura, a jedan od najskupljih je bez sumnje Ivo Gregurević. No iako za njegov angažman treba platiti i dvostruko veću cijenu od prosječne, producenti ga ne izbjegavaju jer njegovo ime donosi rejting seriji pa im se itekako isplati - rekao je jedan producent.

Ukinuti paušali

Hrvatski glumci u televizijskom svijetu posebno dobro zarađuju na sapunicama koje imaju daleko više epizoda, koje se ipak ne plaćaju po nastavcima.

Donedavno su bili uobičajeni paušali, pa su zvijezde serije znale primati i više od pet tisuća eura mjesečno.

Tako je Ksenija Pajić za snimanje jedne sapunice inkasirala oko 30 tisuća eura za šest mjeseci rada. Međutim, u posljednje vrijeme uvriježilo se plaćanje po danu snimanja.

Među najskupljim domaćim zvijezdama su i Mustafa Nadarević, Tarik Filipović, Rene Bitorajac, Bojana Gregurić, visoku cijenu drže i Goran Navojec, Zrnika Cvitešić, Krešimir Mikić i Leona Paraminski. Dapače, priča se da se producent Ivan Maloča svaki put prilično namučio s Filipovićem i Bitorajcem kada bi s njima pregovarao o novoj sezoni “Bitangi i princeza”. Međutim, ovaj glumački tandem trenutno nema novog angažmana u TV serijama, no ni Tariku ni Bitorajcu ne nedostaje posla kada su reklame u pitanju.

Tandem za reklame

A javna je tajna da su se njihovi honorari, doduše prije krize, znali popeti i na 15.000 eura ako je u pitanju kompletna kampanja za cijelu godinu. Nekakav prosjek zarade koju bi ubirali glumci od oglašivača iznosio je tada od dvije do pet tisuća eura.

Ivu Gregurevića se pak rijetko može vidjeti u nekim reklamnim spotovima, a zbog lošijeg zdravlja i u kazališnim projektima izvan njegova matičnog HNK, koji bi mu se dodatno honorirali.

Neto postao bruto

No recesija je dotaknula i zarade u glumačkom svijetu. Tako su se prema našim informacijama ovi iznosi iz neta pretvorili u bruto honorare. S padom cijene za glumu u TV serijama pale su i cijene za voditeljske gaže glumaca koji su prije znali za jednu noć inkasirati i po 1000 eura. Sada su oni i tri puta manji, a taj trend bez sumnje prati i pad iznosa za angažman u reklamnim projektima, za koje su glumci znali naplatiti, ovisno o opsegu posla, i po 15-ak tisuća kuna.

Iako su im se zarade prilično smanjile, većina glumaca i dalje više nego pristojno zarađuje. Svakako bolje nego što je to bilo do kraja 90-ih, kada ih je većina jedva spajala kraj s krajem.

Kriza je utjecala i na smanjenje budžeta za film, pa je isti trend popratio i honorare glumaca na filmu. Budući da su im proračuni manji, tvrdi poznati hrvatski redatelj, na kraju se sve svodi na dogovor između producenta i glumaca.

Euforija za sapunicama

- Prije je bilo gotovo pravilo da top-glumci dobivaju oko 1000 eura po danu snimanja, no budžeti su pali na niže grane pa se i plaća manje. Svakako, nije isto je li budžet za određeni film dva milijuna ili 100.000 eura. U jednom je trenutku bila zavladala euforija sa sapunicama gdje su u početku glumci solidno zarađivali, pa su neki jednak honorar tražili i na filmu. Ali situacija je znatno drukčija nego prije pet godina, pa smo sada na oko dvije trećine honorara iz ‘zlatnih vremena’. Produkcija bi prije uz pomoć televizije skupila približno sedam milijuna kuna, a sada je to četiri do pet - govori redatelj.

Pohvalno je, smatra, što se s glumcima ipak može dogovoriti o honoraru.

Slobodnije siromašnije

- Glumcima je ipak draže snimiti film nego sapunicu, a dobri glumci rijetko imaju problema s honorarom - napominje.

S druge strane, honorar glumaca na filmu ovisi, osim o budžetu, i o broju dana snimanja, veličini uloge, a to je, tvrde producenti, izuzetno šaroliko i kreće se od low budget honorara, nekoliko stotina eura do oko 1000 eura po danu snimanja.

Kriza se, pak, najmanje osjetila u kazalištu, gdje glumci zarađuju ovisno o svom statusu, odnosno o tome jesu li dio kazališnog glumačkog ansambla ili su slobodnjaci.

Glumci koji su dio ansambla zarađuju u prosjeku od 7000 do 10.000 kuna. Naravno, i to ovisi o tome radi li se o glumcu početniku ili prvaku, njegovu statusu, ali i stažu.

U slobodnim kazalištima poput Exita glumci po predstavi zarađuju od 1000 do 2000 kuna.

-1500 eura dobivaju top-glumci za snimanje jedne epizode dramske serije, prosjek je od 1000 do 1200 eura

-više od 5000 eura mjesečni paušali za sapunice

250-300 eura snimanje sapunice po danu (glavni likovi)

-oko 15.000 kn reklamne kampanje

-15.000 eura reklamna kampanja za cijelu godinu

-35.000 kuna - bruto honorar koji je Tarik Filipović mjesečno zarađivao za vođenje kvizova na HTV-u. Prvotno je iznosio 50.000 kuna

-oko 300 eura koštaju voditeljske gaže, prije su iznosile do 1000 eura

-do 1000 eura od nekoliko stotina do 1000 eura dnevno za snimanje filma

7-10 tisuća kn u kazalištu, ako su dio ansambla, a 1000-2000 kn po predstavi u slobodnim kazalištima (Exit)

Najbolje godine:

Radivojević dnevno ubire čak 500 eura

Trenutno je najskuplja zvijezda domaćih serijala srpska glumica Katarina Radivojević koja, tvrde naši izvori, po danu snimanja “Najboljih godina” dobiva čak 500 eura, a nekakav prosjek za glumce koji tumače glavne likove je od 250 do 300 eura po danu. Koliko su pak platili producenti te serije za angažman Mire Furlan, kojoj je to prva uloga u jednoj hrvatskoj seriji nakon punih 20 godina, nismo uspjeli doznati, no bez sumnje njezin je honorar zasigurno papren jer, kako doznajemo, drugi producenti nisu mogli ili nisu željeli platiti tako visok iznos.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 22:04