METALLICA U ZAGREBU

Kiša neće otjerati žestoke metalce s Hipodroma

Još samo četiri dana do velikog heavy metal spektakla u Zagrebu
James Hetfield, lead singer and guitarist of US rock band Metallica performs during a concert of the "World Magnetic Tour", in Vilnius, on April 20, 2010. AFP PHOTO / PETRAS MALUKAS
 AFP

ZAGREB - Pripreme za najveći metal spektakl u Zagrebu u punom su jeku, a na postavljanju goleme pozornice i ograđivanju koncertnog prostora na Hipodromu za nastup najpoznatije svjetske metal grupe ove nedjelje radi ukupno oko 200 ljudi.

Dizalicama, viličarima i prilagođenim kamionima, koji su već danima na travnjaku Hipodroma, podižu goleme videozidove i dosad najveću pozornicu na tom prostoru, dugačku čak 60 metara, na kojoj će slavna četvorka, predvođena Jamesom Hetfieldom, brojnim obožavateljima pružiti pravu glazbenu poslasticu.

Zabranjeni kišobrani

Kako se koncerti Metallice nerijetko opravdano nazivaju “najglasnijim” događajima na svijetu, organizatori su se pobrinuli da buka bude usmjerena prema jezeru Bundek kako stanovnicima Kajzerice ne bi smetali.

Iako se za vikend najavljuje promjenjivo vrijeme s mogućom kišom, dugoočekivani koncert Metallice sigurno će se održati, a iz Lupa Promocije poručuju publici da se “naoružaju” kabanicama jer je kišobrane zabranjeno unositi.

Dvije godine pregovora

Hetfield, Lars, Hammet i Trujillo večer prije koncerta na Hipodromu nastupaju u Budimpešti pa će u Zagreb doputovati tek u nedjelju i bit će smješteni u jednom hotelu. Poznati metalci za smještaj, prehranu i prijevoz nisu imali prevelikih zahtjeva, a iskazali su interes za kušanje hrvatskih specijaliteta. Zbog golema interesa za koncert prvotno predviđen kapacitet uvećan je za čak 10.000 mjesta, a od ukupno 30.000, nekoliko dana prije samog koncerta u prodaji je ostalo tek nešto više od 1000 ulaznica.

Američka heavy metal skupina Metallica, sa zavidnom karijerom od tri desetljeća, u Hrvatsku dolazi nakon pune dvije godine pregovora, a koncert će održati u sklopu svoje “World Magnet Tour” turneje za koju su rasprodane ulaznice diljem svijeta.

Dvostruko više koncerata

Samo za australski “ogranak”, koji će grupa održati krajem godine, već su zbog golema interesa udvostručeni nastupi. Naime, umjesto predviđenih šest, Metallica će u Australiji održati čak 12 koncerata.

World Magnetic Tour: U Zagrebu 151. koncert na turneji

Ako se nisam prebrojao, nastup Metallice na zagrebačkom Hipodromu bit će 151. koncert u sklopu turneje World Magnetic, započete još u rujnu 2008.

Ukupno je u 11 dionica predviđe-no 177 koncerata po arenama, stadionima i parkovima, a ovaj na Hipodromu jedan je od najiščeki-vanijih, posebice kad je riječ o onim fanovima koji su platili ula-znicu još prije nekoliko godina, ali Metallicu tada nisu dočekali.

Metallica će, dakle, morati svojski zapeti da ne razočara ovdašnje fanove. No, kako ljubav obožavatelja spram heavy metal bendova u pravilu ne poznaje granice, tako će vjerojatno i povezivanje Metallice i publike krenuti s prvim rifovima “That Was Just Your Life” s albuma “Death Magnetic”.

Osim nekoliko pjesama s “Death Magnetic”, Metallica se najviše drži svog “željeznog repertoara”, odnosno klasika s albuma “Kill ‘Em All”, “Ride The Lightning”, “Master of Puppets”, “...And Justice For All” i “Metallica”, dok najčešće zaobilazi skladbe s problematičnih i ne baš uspjelih albuma “Load”, “Reload” i “St. Anger”. Po jedna ili dvije obrade pjesama uzora poput Black Sabbath, Saxon, Misfits, Queen ili Budgie zgodan su začin teškometalnog spektakla čiju će tehničku razinu biti zanimljivo usporediti s onom U2 na Dinamovu stadionu ili AC/DC koji su nas, nažalost, zaobišli.

Činjenica da će u Zagrebu okupiti više od 25.000 ljudi dovoljno govori o tome kako je Metallica i ovdje jedno od najvećih imena rocka čija popularnost nadilazi strogu žanrovsku pripadnost heavy metalu. ( A. Dragaš)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:45