JOSIPOVIĆEV POZIV

KRALJEVSKI POSJET ZAGREBU Stižu švedski kralj Carl Gustaf XVI. i kraljica Silvia

Na poziv hrvatskog predsjednika Ive Josipovića i njegove supruge Tatjane, švedski kralj Carl Gustaf XVI. i kraljica Silvia stići će u Zagreb 16. travnja u svoj prvi državni posjet Hrvatskoj.

Kod nas će švedski kraljevski par, kako je najavljeno iz Ureda predsjednika, boraviti dva dana tijekom kojih će razgovarati s najvišim hrvatskim dužnosnicima, a u izaslanstvu će biti i predstavnici švedske vlade. Jednako je tako predviđen i posjet izaslanstva švedskih gospodarstvenika, a cilj njihova dolaska je proširenje i unapređenje ionako izvrsnih bilateralnih odnosa Hrvatske i Švedske, stoji u najavi s Pantovčaka.

Primarni razlog posjeta kraljevskog para je obilježavanje 60. obljetnice potpisivanja licencnog ugovora tvrtke Ericsson Nikola Tesla sa švedskim Ericssonom. Koliko su kralju bitni odnosi Hrvatske i Švedske, jasno govori i to što je Carl Gustaf XVI. dodijelio autoru švedsko-hrvatskog i hrvatsko-švedskog rječnika Mirku Hrupelju lani u travnju viteško kraljevsko odličje Red sjeverne zvijezde, prvog razreda.

Inače, kralj Carl Gustaf XVI. i ranije je bio kod nas, ali nije se radilo o službenom posjetu i nije došao u paru s kraljicom. Carl Gustaf XVI. po mnogočemu je prvi kad je u pitanju švedska kraljevska loza. Rođen je 30. travnja 1946. godine kao peto dijete i prvi sin princeze Sibele od Saskokoburga i Gote i princa Gustava Adolfa, sina prijestolonasljednika Gustava Adolfa, a u vrijeme njegova rođenja Švedskom je vladao njegov pradjed Gustav V.

Upoznali se 1972.

Kad mu je bilo tek devet mjeseci, njegov je otac poginuo u avionskoj nesreći nedaleko od Kopenhagena, a Carl Gustaf tako se našao na drugome mjestu u nasljednom nizu za švedski tron. Još kao princ proveo je dvije godine u švedskoj vojsci i mornarici te završio studije povijesti, sociologije, političkih znanosti i ekonomije. Smrću njegova pradjeda Gustava Adolfa 15. rujna 1973. godine Carl Gustaf je postao kralj Švedske kao Carl Gustaf XVI. i prvi monarh koji nije preuzeo titulu “kralj Šveđana, Gota i Venda”, koja se koristila još od uspostavljanja kraljevske monarhije 1544. godine. Carl Gustaf XVI. odlučio je biti jednostavno “kralj Švedske”. Svoju suprugu Silviju Sommerlath upoznao je tijekom Olimpijskih igara 1972. godine dok je još bio princ, zaruke su objavili 12. ožujka 1976., a vjenčali se tri mjeseca kasnije u katedrali Storkyrkan u Stockholmu. I opet je po nečemu bio prvi, barem prvi u posljednjih 200-tinjak godina, jer to je bilo prvo vjenčanje vladajućeg monarha od 1797. godine.

Priznanje u TV intervjuu

Da je kojim slučajem oženio voljenu Silviju dok je bio princ, odnosno za života svojega djeda, izgubio bi mjesto u nasljednom nizu. Kralj i kraljica imaju dvije kćeri i jednog sina, koji je u trenutku rođenja bio prijestolonasljednik, ali ustavna reforma na snagu je dovela jednaku primogenituru kojom najstarije dijete, bez obzira na spol nasljeđuje krunu. Tako je prijestolonasljednica postala princeza Victoria.

Švedska je, naime, prva monarhija na svijetu koja je uspostavila jednaku primogenituru čime, navodno kralj Carl Gustaf XVI. nije bio zadovoljan jer je njegovu sinu tako oduzeta pozicija koja mu je u trenutku rođenja zakonski pripadala. Od 1980. kraljevska obitelj koristi kao rezidenciju palaču Drottningholm, dok im je štokholmska kraljevska palača radno mjesto. Kraljeve su dužnosti reprezentativnog i ceremonijalnog tipa poput službenih posjeta kao šefa države, te otvaranje godišnje sjednice parlamenta. Carla Gustafa XVI. jako zanimaju tehnologija i agrikultura, a prije svega automobili, od kojih nije odustao ni nakon što je 2005. godine imao prometnu nesreću.

Zanimljivo je i priznanje kraljice Silvije u jednom televizijskom intervjuu u kojem je razjasnila dvojbu mnogih novinara koji su više puta primijetili da kralj pogrešno potpisuje svoje ime, kako u službenim dokumentima, tako i prilikom posjeta rudniku bakra gdje se pogrešno potpisao na kamen. Kraljica je otkrila da njezin suprug pati od disleksije, poremećaja sposobnosti čitanja i pisanja.

‘Kralj koji se nećka’

No, uz ime Carla Gustafa XVI. vezale su se i afere, pa je tako prije tri godine medijske stupce punila navodna kraljeva veza s kontroverznom Camillom Henemark koja je trajala godinu dana i odvijala se početkom stoljeća. Za vezu s pjevačicom i modelom scenskog imena La Camilla i utemeljiteljicom benda Army of Lovers, aktivnoj i u stranci socijalnih demokrata, navodno je znala i sama kraljica Silvia. Navodna afera inače tihog kralja s La Camillom našla se u neautoriziranoj biografiji imena “Carl Gustaf XVI. - kralj koji se nećka”, a njome je i ozbiljno dovedena u pitanje njegova reputacija.

Dodatno su ulje na vatru dolili i kraljevi noćni izlasci jer, kako stoji u knjizi, svakog je ponedjeljka partijao u štokholmskom noćnom klubu čiji je vlasnik srpski kriminalac Mile Marković, a neke od “dama” koje su tulumarile s kraljem švedske snage sigurnosti natjerale su da im predaju kompromitirajuće fotografije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 23:14