PERFEKCIONISTI USPJELI

Krivo je nebo! Cameron promijenio noćno nebo u 3D verziji Titanica nakon deset godina pritužbi od poznatog astronoma

'Nije stvar samo u tome da je nebo bilo krivo, tu se radi o lijenosti. Stvarno sam htio da puzi i traži oprost!'
 AP /Paramount Pictures

Nakon što ga je više od deset godina gnjavio astrofizičar dr. Neil deGrasse Tyson, u svojoj 3D verziji Titanica koja je nedavno stigla u kina, režiser James Cameron izmijenio je jednu jedinu stvar – noćno nebo u sceni u kojoj Rose i Jack plutaju na komadima olupine nakon što je Titanic potonuo, javlja Daily Mail.

Tyson je još 2007. Cameronu javio da je nebo u 4:20 u noći 15. travnja 1912. bilo bez oblaka i mjeseca, dok je lijeva strana neba koje Rose gleda zrcalna slika ionako krive desne strane. Tyson je rekao da se inače ne uzrujava oko krivih prikaza neba u filmovima, ali kako je ovaj puta inzistirao s obzirom na to da se Cameron diči svojim perfekcionizmom i da je film reklamiran kao apsolutno povijesno točan – sve do uzoraka na posuđu.

- Nije stvar samo u tome da je nebo bilo krivo, tu se radi o lijenosti. Stvarno sam htio da puzi i traži oprost, izjavio je Tyson .

Inače direktor Rose centra za proučavanje Zemlje i svemira pri Američkom prirodoslovnom muzeju u New Yorku, Tyson je točnu sliku neba te kobne noći dobio ubacivanjem točnog vremena i koordinata potonuća Titanica u kompjuterski program.

- Kad znate točno vrijeme i koordinate, nebo je vrlo predvidljiva stvar, rekao je. Ono što je Rose trebala vidjeti bili su Veliki medvjed dolje u sredini i Mliječna staza gore.

Cameron je priznao da se, kao samopriznati perfekcionist, uistinu trebao potruditi dobiti pravu kartu neba i da je to konačno i učinio u novoj 3D verziji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 06:02