PONOS PREDSJEDNICE

LIJEPA KOLINDINA KĆI BRILJIRA NA LEDU Hoće li nova državna prvakinja Katarina Kitarović braniti boje Hrvatske na Olimpijskim igrama?

Nova juniorska prvakinja Hrvatske u travnju će napuniti 15 godina, a poznati roditelji mladoj su tinejdžerici velika potpora
 Ronald Goršić/EPH

Iako joj je tek 15 godina, nazivaju je nasljednicom Idore Hegel. Te usporedbe Katarina Kitarović, kći predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, tek treba opravdati jer ipak joj je samo 15. No, na najboljem je putu jer je Katarina na preksinoć održanom juniorskom prvenstvu Hrvatske u umjetničkom klizanju u zagrebačkom Domu sportova osvojila prvo mjesto. Nova juniorska prvakinja Hrvatske za svoj nastup osvojila je 99,40 bodova. Drug o mjesto pripalo je Patriciji Skopančić, a treće je osvojila Mihaela Štimac Rojtinić.

Otvorila Zlatnu piruetu

Graciozna mlada sportašica koja će zapravo tek 23. travnja napuniti 15, godinama trenira umjetničko klizanje. Članica je Klizačkog kluba Leda, a sudeći prema rezultatima koje je počela postizati, smiješi joj se uspješna klizačka karijera. Prošle je godine na prvenstvu Hrvatske u kategoriji naprednih mlađih juniorki zauzela drugo mjesto, a nedavno je osvojila srebro na međunarodnom turniru u umjetničkom klizanju u Mađarskoj. Roditelji, otac Jakov Kitarović i majka Kolinda Grabar-Kitarović, očito su joj velika potpora u njezinim sportskim ambicijama.

Tako je predsjednica Republike Hrvatske u prosincu prošle godine otvorila najstarije svjetsko natjecanje u umjetničkom klizanju, 48. Zlatnu piruetu, gdje je na gala večeri nastupila i njezina kći. Sve je to dobrodošla promocija klizanju koje je medijski i sponzorski prilično zanemaren sport. Kćerin nastup gledala je u društvu supruga Jakova, cijelo vrijeme uz širok osmijeh.

Decentno o obitelji

Kada je prošle godine Katarina nastupala na Prvenstvu Hrvatske u umjetničkom i sinkroniziranom klizanju, Sportske novosti napisale su da je Katarini Kitarović, koja je u to vrijeme živjela i trenirala u Bruxellesu, veliki san jednog dana otići na Zimske olimpijske igre i braniti boje Hrvatske. Katarina se u međuvremenu preselila u Zagreb, gdje pohađa Američku međunarodnu srednju školu. Već prije je stekla dobre prijatelje među klizačicama, među njima i Lanu Petranović koja je prošle godine osvojila zlato, a Katarina srebro.

- Prava je prijateljica, nije nimalo ljubomorna ili zavidna. Nas dvije znamo se nekoliko godina i super se slažemo. Njezin tata nas je vozio na pripreme jer smo zajedno trenirale i dok joj mama još nije bila na tako visokom položaju - rekla je prošle godine Lana Petranović za tjednik Gloriju.

Predsjednica države uvijek je decentno odgovarala na pitanja o svojoj obitelji, ne skrivajući što su prolazili dok je gradila političku karijeru. Tako je bilo i kad se odlučila upustiti u predsjedničku utrku pa je na postavljeno pitanje novinara kako su njezina djeca reagirala kada im je rekla da će se kandidirati, odgovorila sljedeće.

- Luka je bio jako protiv zato što nije htio izgubiti mamu. Katarina je pragmatičnija, na politiku gleda kao na posao koji treba odraditi.

Briga oko odrastanja

Iako i Luka prati politiku i navija za mene svim srcem, on ima jako razvijenu empatiju i mislim da mu jako smeta kad negdje o meni čuje ružnu riječ, to ne podnosi. Ja znam što hoću promijeniti i napraviti kao predsjednica, ali ono što me najviše brine, čega se cijeloga života ne mogu otarasiti, to je osjećaj grižnje savjesti da djeca rastu, a ja ne mogu još više sudjelovati u njihovu odrastanju - kazala je tada za Gloriju Kolinda Grabar-Kitarović, opisavši tako i karakter svoje djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 11:29