ZRINKA CVITEŠIĆ

'Ma nagrada je super, ali draže mi je što sam se izljubila s Omarom Sharifom'

Prije Aleksandrije, Zrinka Cvitešić dobila je nagrade u Berlinu, Puli i Herceg Novom

Glumica Zrinka Cvitešić osvojila je još jednu nagradu, četvrtu ove godine, za najbolju glumicu za ulogu stjuardese Lune u filmu “Na putu” bosanskohercegovačke redateljice Jasmile Žbanić. Na završnoj večeri 26. Alexandria Film Festivala za mediteranske zemlje, koji se održavao od 14. do 19. rujna u Aleksandriji, hrvatska glumica je na završnoj večeri osvojila nagradu za najbolju glumicu.

Najdraža uspomena

- Konkurencija je bila više nego žestoka. Više od 50 filmova iz 16 zemalja, među kojima i filmovi iz Grčke, Španjolske, Francuske, Italije, Turske, Maroka i drugih, natjecalo se za glavnu nagradu, ali i za sve ostale kategorije - rekla nam je Cvitešić netom nakon povratka u Zagreb, te dodala da joj najdraža uspomena iz Aleksandrije nije bio trenutak kada su organizatori prozvali njezino ime, nego kada je upoznala slavnog egipatskog glumca Omara Sharifa na prvoj večeri festivala.

- Na otvaranju festivala organizatori su mu dodijelili počasnu nagradu. Upoznali su nas na sceni te smo se izgrlili i izljubili i to mi je bio apsolutni vrhunac festivala. Cijeli život bila sam njegova velika obožavateljica. Odrasla sam na njegovim filmovima i maštala da će se i meni dogoditi takva ljubavna priča - ispričala je Zrinka, koja je bila jedina hrvatska predstavnica na festivalu, iako je u konkurenciji bio i hrvatski film “Crnci”.

- Većina je mislila da sam iz Bosne jer sam predstavljala bosanskohercegovački film. Zanimljivo, osim mene nije uopće bilo nikoga iz Hrvatske, iako je snimatelj Branko Linta dobio nagradu za ‘Crnce’. Nije mogao doći nitko ni iz moje filmske ekipe, pa sam se većinu vremena družila s Turcima koji su došli na festival s nagrađivanim ‘Step into the Darkness’ - kaže Cvitešić, kojoj je društvo u Egiptu pravio i njezin dečko, glazbenik Hrvoje Rupčić.

- Ovo mi je bio prvi put da sam posjetila Egipat i bilo mi je odlično. Hrvoje i ja smo se super proveli jer je organizacija festivala bila vrhunska.

U palači kralja Faruka

Stalno smo imali neke svečane večere, jedanput i u vrtu palače kralja Faruka, te su uvijek u tim prigodama svirali njihovi najbolji orkestri. Tijekom osam dana posjetila sam piramide u Gizi, bili smo na izletu Nilom te sam posjetila i Kairo - kaže 31-godišnja glumica, koja je egipatske filmske kritičare oduševila snagom svoje glumačke izvedbe. No, kako kaže Zrinka, nije joj bilo lako u koži djevojke koja se bori za ljubav novopečenog vehabije (Leon Lučev).

- Ova uloga je najljepša uloga koju sam ikad tumačila, ali i najteža. Ispočetka nisam bila spremna za nju. Jasmila ne odustaje dok od glumca ne dobije sve što želi. Teško je pristati na to i ići tako duboko. Kao dijete rata imala sam mnogo neriješenih pitanja s kojima sam se tijekom snimanja ovog filma morala suočiti. Morala sam otvoriti puno skrivenih ladica.

Prvi put s redateljicom

Rad s Jasmilom je za mene značio i veliki rad na sebi, kao osobi i kao glumici te je na neki način izvukla ono najbolje i najgore u meni - smatra Cvitešić, kojoj je ovo bilo prvi put da radi s ženskim redateljem. Jasmila Žbanić je bila puna pohvala na račun svojih glavnih glumaca, Leona Lučeva i Zrinke Cvitešić.

- Meni su glumci bit filma i želim da se publika identificira s likovima i tražila sam glumce koji govore naš jezik. Leon i Zrinka bili su od samog početka audicije najprivlačnji - izjavila je redateljica prije nekoliko mjeseci.

Cvitešić se također slaže da postoji određena “filmska kemija” između nje i njezina kolege Lučeva.

- Sve što je vezano uz emocije lakše je odglumiti ako se znate otprije. Leon i ja smo prošli svašta zajedno dok smo snimali ‘Što je muškarac bez brkova’. To je dobro jer skineš neke maske, otvoriš se osobi i ne krećeš od nule na idućem projektu. Ispada da jedan drugome nosimo sreću, uvijek osvojimo dosta nagrada kad zajedno glumimo - smatra Zrinka, koja je za svoju impresivnu glumačku izvedbu u filmu “Na putu” osvojila čak četiri jake nagrade: Shooting Stars u Berlinu, Zlatnu arenu u Puli, Zlatnu mimozu u crno-gorskom Herceg Novom i ovu najnoviju u Aleksandriji.

Međunarodna karijera

- Ovo je bila odlična godina za mene i oborila sam vlastiti rekord u broju osvojenih nagrada, dobila sam ih čak pet! Četiri za ulogu Lune u ‘Na putu’ te nagradu Zlatni smijeh za predstavu ‘Građanin plemić’ u kojoj sam glumila služavku - oduševljeno govori mlada glumica.

Zahvaljujući nedavnim glumačkim uspjesima Zrinka je već prepoznata i kao glumica koja zaslužuje međunarodnu karijeru.

Sve je počelo na berlinskom festivalu kada je dobila nagradu Shooting Stars, priznanje za rad na filmu koje dobiva deset najboljih europskih mladih glumica, te je nakon toga zapela za oko engleskom agentu Michaelu Symonsu iz agencije Hamilton Hodell.

- Prije nekoliko mjeseci potpisala sam ugovor s britanskom agencijom za talente Hamilton Hodell, koja među ostalim zastupa glumce poput Emme Thompson, Hugha Laurieja, Tilde Swinton, Ruperta Grinta i Anjelice Houston. Nedavno smo Michael i ja počeli raditi zajedno pa uskoro planiram otputovati u London na nekoliko audicija - otkrila je Cvitešić.

No, iako joj se smiješi međunarodna karijera, Zrinka kaže da se ipak ne namjerava preseliti iz Hrvatske jer joj je privatni život još uvijek na prvom mjestu.

- Previše volim Hrvatsku i za nju sam vezana i privatno i poslovno. Pristala bih par mjeseci biti na snimanju izvan zemlje, ali ne bih se preselila - kaže glumica te dodaje da će u idućih mjesec dana otputovati i na filmske festivale u Rimu i New Yorku.

- Nadam se da će se pobjednički niz nastaviti i da ću se uskoro vratiti s još jednom nagradom u rukama - optimistična je Cvitešić.

Zrinka, Leon Lučev i ‘Na putu’ nominirani i za europski Oscar

Europski rođaci američkog Oscara također su prepoznali umjetničku vrijednost filma “Na putu” pa je tako film, između 46 zemalja, ušao u uži izbor Europske filmske akademije (EFA) za dodjelu europskih Oscara.

- Upravo mi je Jasmila javila da je film ušao u selekciju te da smo Leon i ja upali u izbor za najbolju žensku i mušku ulogu, a Ermin Bravo i Mirjana Karanović za sporedne. Od svih filmova koji su sada odabrani, kasnije će se birati po pet najboljih u svakoj kategoriji - rekla je Zrinka Cvitešić, koja bi u slučaju da je nominiraju mogla u prosincu otputovati u Talin, glavni grad Estonije. ( A. Lu.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 01:34