SLOBODA GOVORA

METALAC ZAVRŠIO U ZATVORU ZBOG STIHOVA Objava na Faceu pretvorila ga u 'terorističku prijetnju'

 Rodrigo Della Fávera/Flickr / Rodrigo Della Fávera/Flickr

CENTRAL CITY Svi mi ponekad znamo napisati neku uzrečicu, citat iz filma ili stih iz omiljene nam pjesme na Facebooku. No, jedan takav stih James Evansa (31) iz Central Cityja, Kentucky, stajao je slobode, piše Billboard.

Naime, Evans je 24. kolovoza na svoj Facebook zid postavio stihove pjesmu Class Dismissed (A Hate Primer), metalskog benda Exodus. Stihovi, u slobodnom prijevodu, glase: '…tijela učenika leže po hodnicima, njihova krv ispisuje traktat mržnje/Pretpostavljam da je školski sat završen, pucnjava završava debatom…'.

Pjesma je napisana kao odgovor na Virginia Tech masakr u kojem je Seung-Hui Cho ubio 32 osobe. 'James Evans je naprosto na Facebook postavio riječi pjesme koja mu se sviđa', izjavio je gitarist Exodusa, Gary Holt. 'Pjesma je napisana kao pogled iz perspektive luđaka i na koji način ne podržava takvo sj… ponašanje', ljutito objašnjava Holt.

Objavu na Fejsu, netko od Evansovih sugrađana prijavio je policiji koja je sutradan došla u njegovu kuću. Ispitivali su ga i ubrzo otišli. Pojavili su se dva dana kasnije i opet razgovarali s njim. Na pitanje hoće li ga optužiti, odgovorili su da ne znaju. No, u utorak ujutro, četiri dana nakon objave fatalnih stihova na Facebooku, policija je uhapsila Evansa zbog 'prijetnji ubojstvom učenika i nastavnika u školi'.

Na suđenju je optužen za 'terorističke prijetnje', zločin koji ga može odvesti u zatvor na 5 do 10 godina. 'Nisam mogao vjerovati što se događa', kaže Evans. 'Istovremeno, bio sam zabrinut, jer imam obitelj o kojoj se moram brinuti. Ima sina starog tri mjeseca.'

Zadržan je u pritvoru do drugog ročišta, održanog tjedan dana kasnije, na kojem je osuđen na šest mjeseci uvjetno i poslan na psihijatrijsko promatranje. Ukoliko ispoštuje volju suda, ostale optužbe bit će brisane iz njegovog dosjea. 'Mogu me promatrati koliko žele', kaže Evans i dodaje, 'Nisam ništa skrivio. Nakon posla odlazim kući i to je to'.

Za Evansov slučaj zainteresirao se ACLU, neprofitna udruga koja brani individualna prava i slobode zagarantirane američkim Ustavom. Odvjetnici ACLU-a preuzet će obranu Jamesa Evansa u postupku žalbe. Tvrde kako je policija prekoračila ovlasti te da 'Prvi amandman postoji kako bi štitio građane od cenzure'.

Prošli mjesec, Vrhovni sud New Jerseyja u sličnom je slučaju presudio kako tekst iz rap pjesme ne može poslužiti kao dokaz na sudu, osim u slučaju kad su stihovi usko povezani s nekim slučajem. 'Za pretpostaviti je da Bob Marley nije upucao šerifa, iako je napisao pjesmu 'I Shot the Sheriff', napisali su suci u obrazloženju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 05:51