TKO JE MARIJA ČAČIĆ

NEPOZNATI SVIJET ČAČIĆEVE SUPRUGE ‘Ostala je sama da se bori s propasti firme i glasinama'

Mariju Čačić opisuju kao vrlo introvertiranu osobu, uvelike zaslužnu za obiteljski imetak
 Željko Hajdinjak / Cropix

Deset mjeseci prije isteka kazne, na koju je osuđen zbog izazivanja prometne nesreće u Mađarskoj u kojoj je život izgubilo dvoje ljudi, Radimir Čačić danas izlazi iz zatvora. Kao i prije dvanaest mjeseci, kada ga je dovezla u Remetinec, i danas će vjerojatno Marija Čačić odvesti svoga supruga iz kaznionice u Valturi kući u Varaždin.

Taj put dobro poznaje jer ga je često posjećivala u zatvoru. Tako barem tvrde Čačićevi bliski suradnici. O Mariji Čačić, varaždinskoj arhitektici kratke tamne kose, hladnog izraza lica, malo se toga zna. Ona je samozatajna žena iz sjene. Vrlo rijetko se pojavljivala s mužem u javnosti. Na tome je ona inzistirala. Ovaj bračni par bio bi pravi primjer toga da se suprotnosti privlače. Ona tiha, mirna i povučena, a on sve suprotno od toga.

Prešutni dogovor

Prošle četiri godine Čačićima nisu bile nimalo lake.

Nevolje su počele prometnom nesrećom, a zatim je uslijedila gospodarska kriza, problemi u njihovoj tvrtki Coning, pa zatvorska kazna, Ratkovo izbacivanje iz stranke… “Ostala je sama baviti se problemima u firmi i glasninama, ali nikada nije pokazala emocije”, otkrivaju poznanici para Čačić.

Možda im sad krene nabolje.

U rujnu prošle godine na Trgovačkom sudu u Varaždinu sklopljena je predstečajna nagodba za Coning pa je i situacija u tvrtki, u kojoj Čačići imaju 25 posto dionica, danas nešto stabilnija. U toj tvrtki Marija je savjetnica direktora. A na tu je poziciju prebačena s direktorskog mjesta. Osim toga, članica je Nadzornog odbora Croatia Airlinesa, gdje prima mjesečnu naknadu od dvije tisuće kuna, a usto i besplatno leti. A njih dvoje vole putovati.

Ipak, titule Mariji Čačić nikada nisu bile naročito važne.

Zapravo nije htjela biti dio menadžmenta, već se baviti strukom - arhitekturom.

Inače, Marija je bila najbolji student u svojoj generaciji. I ostala je zapravo ista tijekom godina. Prilično introvertirana.

Ona nikad nije bila dio Čačićeva javnog života. To je, kako je on svojedobno govorio, prešutni dogovor među njima.

Protivila se politici

Nije bila oduševljena kad se odlučio politički angažirati. Ipak, odmah je zauzela stav da ne može na to utjecati, ali se u to ne želi uključiti.

“U njegovoj strasti za politikom Marija nikada nije vidjela ništa pozitivno za sebe”, rekla je jednom prilikom Ankica Mamić, Čačićeva savjetnica za PR.

Ona je jednostavno takva, potvrdit će svi koji ju poznaju. Zatvorena je, povučena, pristojna, ima jako uski krug ljudi, druži se sa svojim bratom, bliska je sa Savkom Dragičević, kćeri Savke Dabčević Kučar…I Ankica Mamić dio je tog užeg kruga ljudi.

Svog muža upoznala je već na prvoj godini studija arhitekture u Zagrebu.

Ljubav se rodila već tada. “Kako smo bili podijeljeni u grupe, a na godini nas je bilo relativno malo morali smo cijele dane provoditi zajedno. Često smo odlazili na ćevape ili grah, u stankama igrali belu, a poslije svakog ispita odlazili na kremšnite… Marija i ja ubrzo smo otkrili da imamo puno toga zajedničkog”, otkrio je Čačić jednom prilikom.

Radimir Čačić sa suprugom Marijom i prijateljima na jedrenju

Zbog ljubavi se rođeni Zagrepčanin i preselio u Varaždin. Njezini roditelji, profesorica hrvatskog i otac projektant, isprva nisu bili oduševljeni kćerinim izborom.

Odmah nakon završetka studija par se vjenčao. U Varaždinu su u kući koju dijele s Marijinim bratom i njegovom obitelji uredili stan koji su zajedno projektirali. Nikada nisu nosili vjenčano prstenje. Imaju ih, ali su ih na početku braka spremili u kutijice.

Nemaju djece

Radimir je preuzeo malu projektantsku tvrtku i 1979. osnovao Coning. Dok je on ostvarivao političke ambicije, Marija je vodila poduzeće te joj danas pripisuju velike zasluge za povećanje obiteljskog imetka.

Kad nije u tvrtki, Marija većinu slobodnog vremena provodi na vrhu Varaždin brega u blizini Jakopovca, gdje su Čačići sagradili novu ladanjsku kuću na obiteljskom imanju. Drveno zdanje Marija je sama projektirala i zauzima cijeli brijeg.

Zbog dnevnog pretrpanog rasporeda Marija i vikendom rijetko kuha. No, zato su često ručali kod njezine majke. Čačići nemaju djece, no njihova su velika radost nećakinje.

Oboje puno rade pa cijelu godinu jedva čekaju godišnji odmor, kad jedre ili putuju, tražeći neobične kulture po Africi, Aziji, Americi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. listopad 2023 14:37