LEKSIKON SLAVNIH

Novo izdanje ‘Biografskog rječnika filma’ navodi: Keira je neuvjerljiva, a Hugh Jackman samo jako zgodan

Ovo je peto izdanje knjige, a sadrži niz novih imena na koje se obrušio oštri britanski kritičar

ZAGREB - David Thomson, britanski filmski kritičar koji već nekoliko desetljeća živi na zapadnoj obali SAD-a, poznat je svima koji žive od filma ili vole sedmu umjetnost. Poseban status u svjetskim razmjerima stekao je spojivši enciklopedijsku ambiciju i posebnu vrstu prezira prema današnjem filmu.

Ovih je dana objavljeno peto izdanje “Biografskog rječnika filma”, njegova najvažnijeg uredničkog uratka. Iako se radi o rječniku, knjiga je u stvari zbirka mini eseja o važnim figurama u svijetu filma.

Keira Knightley

Ona je nevjerojatno lijepa. No, Keira je jednako zanimljiva kao creme brulee kod koje je predugo stajanje u hladnjaku ubilo okus, pa se osjeti samo led. Ona je mnogo uvjerljivija kao slabo pokretni model za fotografa, a ne kao glumica.

Angelina Jolie

Nitko tko je pisao o Angelini otkako se pojavila na filmskom platnu kasnih 1990-ih nije mogao skriti čuđenje zbog njezinih usana. One mogu zaslijepiti svakoga.

Hugh Grant

Sa svojim obješenim obrazima i nadurenim usnama, čupom kose i nervoznim manirama, Hugh Grant djeluje poput izbjeglice iz teatra 30-ih.

Richard Gere

On je bio u toliko loših filmova da biste pomislili da mu se karijera bliži kraju. Općenito, zanimljiviji je kada radi manje.

Cate Blanchett

Nešto tu ne štima. Bila je nesvjesna veći dio “Babela”, neuvjerljiva u “Bilješkama o skandalu” i “Elizabeth”, nepoželjna u “Zanimljivom slučaju Benjamina Buttona”. Dovoljno?

Meryl Streep

Ona danas ima veliki problem da djeluje prirodno.

Demi Moore

Nema nimalo osjećaja za dramu. U ovom trenutku nije jasno je li aktivna, odmara li se ili je izvan svega.

Tom Cruise

Postoje oni koji Toma Cruisea vide kao predstavnika svega što je nezrelo u današnjoj američkoj kinematografiji - drskosti, širokih osmijeha, velikog uspjeha na blagajnama i iznenadnog pada u nemilost. U tom duhu, Cruise je najgori od razmaženih derišta u Hollywoodu - jer je najuspješniji.

Hugh Jackman

On je superzgodan (pretpostavljam). Sada još samo treba postati zanimljiv.

Ben Affleck

S jedne strane, oduvijek sam bio slab na Afflecka. No, s druge strane, on je dosadan i nevjerojatno sretan što mu je sve što je do sada radio prošlo dobro.

Brad Pitt

Sve što on dotakne u ovom trenutku je ili “dragocjeno” ili “sjajno”, ali neće proći puno vremena prije nego što počne izgledati jako umorno.

Jennifer Aniston

Sada je u 40-ima i njezina filmska karijera s ulogama za 10-ak milijuna dolara neće potrajati još dugo. No, baš kao s Doris Day, i Jennifer možete blago ismijavati, ali je teško barem je ne simpatizirati.

Hillary Swank

U gotovo svemu što je radila bila je lijepa, dosadna, obična i nesposobna podići film na višu razinu.

Gwyneth Paltrow

Bilo je previše darežljivo dati joj Oscara za ulogu u filmu “Zaljubljeni Shakespeare”.

Sandra Bullock

Ona se pretvorila u posao, produkcijsku kompaniju i ono što se zove “nacionalnom ljubimicom”. Neka joj bude. No, kada prregledam listu njezinih filmova, mogao bih svakoga izazvati na klađenje - neka pogodi koji je film koji.

Leonardo DiCaprio

Sada kad je prošao 35. i počeo izgledati pomalo naduto, mnogo je onih koji misle da je za njega igra gotova. Vidjet ćemo koliko ima kreativne snage. Ipak, mislim da je veći dio one neke magične privlačnosti koju je nekad imao nestao s njegova lica.

Harrison Ford

U povijesti filma vjerojatno ne postoji glumac čiji su filmovi zaradili više novca. No, u rijetkim trenucima poduzetnosti u svojoj karijeri pokazao se kao ograničen, tjeskoban glumac.

Matt Damon

Ono što je najzanimljivije kod Damona je potpuni nedostatak dobrog izgleda i osjećaj da mu je lice zgnječeno, pa rekonstruirano.

Drew Barrymore

Ne mogu si pomoći, ali ujedno me šokira i iznenađuje da je Drew Barrymore rođena tako nedavno (1975.), a opet se čini da je poznata i svijetu show businesa i tako problematična, već jako dugo.

George Clooney

Jasno je, kako se bliži 50-oj, Clooney je najomiljeniji glumac u američkim filmovima. I jasno je da je on toga svjestan.

Bruce Willis

Misterij se nastavlja. Willis proizvodi velike količine komercijalnog smeća u kojem podiže obrve visoko na prostor koji je napustila kosa. A onda napravi nešto što nepogrešivo otkriva nježnog, mudrog glumca.

Michelle Pfeiffer

Ona još uvijek ostavlja dojam poprilično zbunjene, poslušne djevojke koja radi na blagajni lokalnog supermarketa, a istovremeno zrači ljepotom Miss na natjecanju ljepote.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:50