SUSAN SARANDON

AMERIČKA GLUMICA KRITIZIRALA KULTURU DODJELE OSCARA 'Kad sam ga ja dobila, u to vrijeme se za to nije morao trošiti novac i lobirati'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 08.09.2019. u 16:00

70th Cannes Film Festival - Screening of the film
REUTERS

Susan Sarandon

Američka glumica Susan Sarandon koja je na filmski festival u Torontu došla predstaviti svoj najnoviji film, kritizirala je kulturu dodjele Oscara koji se danas više nego ikada kupuju višemjesečnim lobiranjem i novcem.

"Bila sam pet puta nominirana i jednom sam osvojila Oscara no u to vrijeme za to se nije morao trošiti novac", rekla je glumica koja je slavni 'kipić' osvojila za ulogu sestre Helen u filmu "Odlazak u smrt" (Dead Man Walking) iz 1995. 

"Takvo što danas više ne bi bilo moguće", rekla je glumica.

Osudila je kampanje lobiranja koje se vode šest mjeseci prije svečane dodjele zlatnih kipića i uključuju svečane domjenke i projekcije za VIP goste i druge utjecajne ljude.

Sarandon je to rekla drugog dana Međunarodnog filmskog festivala u Torontu, najvećeg takvog festivala u Sjevernoj Americi koji traje do 15. rujna.

Film "Blackbird" u kojem igra ulogu majke u terminalnoj fazi bolesti i koja želi eutanaziju, bio je pretpremijerno prikazan.

Danas 72-godišnja glumica ocijenila je da su njezini izgledi da osvoji Oskara za tu ulogu maleni  jer se "ne može natjecati s pojedinim filmovima koje brane današnji Harryji Weinsteini".

Filmovi koje je producirao taj bivši supermoćni filmski producent bili su slavni sve do skandala kada je na poticaj pokreta #MeToo više od 80 žena, Weinsteinovih žrtava, napose glumica progovorilo o brojnim Weinstenovim spolnim napadima.

Prije spektakularnog pada, Weinsteina su smatrali majstorom lobistom za Oscare zbog njegova golemog utjecaja i moći u filmskoj industriji. Legendarni su njegovi "blitzkriegovi" koje je vodio kako bi osigurao Oscare za filmove "Zaljubljeni Shakespeare" i "Artist".

TIFF je zadnjih godina postao neka vrsta odskočne daske za Oskare, pa su tako nagrade u Torontu, a zatim i Oscare za najbolji film osvojili  "Oblik vode" i "Zelena knjiga: vodič za život".

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo