REŽIM

DIJETA ZA BEYONCE R'n'B kraljica otkrila tajnu svoje prehrane: Od majke blizanaca do crne Madonne u 44 dana

 
 Profimedia, Press Association

Ako se ijedan nastup na Coachelli može nazvati epskim, to je onda onaj prošlogodišnji od Beyoncé. Zbog njega su festival prozvali Beychella, a Beyoncé je kod kritičara zaslužila titulu crne Madonne.

O tom je spektaklu, koji se često spominje i kao jedno od najvećih dostignuća koncertne industrije, snimljen i dokumentarni film “Homecoming”.

U vrijeme prošlogodišnje Coachelle danas 37-godišnja Beyoncé bila je novopečena majka, no unatoč nedavnom porodu u svim je žutim kombinacijama kojima je bio obilježen koncert blago rečeno sjajila, pokazujući svoje savršeno utegnuto tijelo.

Iako je od tada njezina kultnog nastupa 2018. sada prošlo nešto više od godine dana, Beyoncé je tek sada otkrila neke detalje “iza scene”. I to upravo one koji zanimaju većinu ljudi - kako je uspjela doći u tako savršenu formu. Na svojem je YouTube kanalu objavila video nazvan “Beyoncé - 22 Days Nutrition”.

Na početku staje na vagu koja pokazuje 79 kilograma. Poanta cijeloga videa bila je upoznati javnost s planom prehrane koji je Beyoncé slijedila tijekom tog razdoblja, a koji je nazvan “22 Days Program”, a ona ga je provodila dvostruko dulje. Riječ je o meniju koji je “100 posto baziran na biljkama” (“plant-based”).

“Znamo snagu biljaka, znamo snagu prirode. Plant-based prehrana vrti se oko eliminacije pretjerano procesuirane hrane, koja nam nikako ne može učiniti nešto dobro”, priča u videu Beyoncéin fiziolog Marco Borges. Evo što smo iz videa naučili.

Što je zapravo plant based dijeta

Iako je njezin režim prehrane sada već poznat i očito je njegova najvidljivija karakteristika izostanak proizvoda životinjskog porijekla, Beyoncé, kao i mnogi poznati u posljednje vrijeme, tvrdi da nije veganka, nego da je njezina prehrana “plant-based”.

Njezin trener Borges rekao je da je razlika u tome što oni koji svoj meni definiraju kao “plant-based” kombiniraju vegansko izbjegavanje životinjskih proizvoda s izbjegavanjem procesuirane hrane.

No mnogi su se nutricionistički teoretičari bacili na rješavanje zagonetke što točno znači taj “plant-based”.

Kažu da je novi trendovski termin prihvatljiviji od “vegana” ili “vegetarijanca”, koji su posljednjih godina stekli pomalo ekstremistički predznak.

Dakle, riječ je o rebrandingu “vegeova”. Konzumacija “plant-based” hrane je, čini se, nježniji odgovor na poziv za čuvanje životinja, a onima koje živciraju vegetarijanci tako reklamirana hrana je prihvatljivija.

BGUK_1557102 - ** RIGHTS: WORLDWIDE EXCEPT IN UNITED STATES ** Los Angeles,   - Homecoming: A Film By Beyonce. This intimate, in-depth look at Beyoncé's celebrated 2018 Coachella performance reveals the emotional road from creative concept to cultural movement.        ---------         

*

*UK Clients - Pictures Containing Children
Please Pixelate Face Prior To Publication*, Image: 427625840, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Backgrid UK
Profimedia, Backgrid UK

Beyoncé i veganstvo

Glazbena diva i Marco Borges prvi su puta izišli u javnost s informacijom da ona slijedi njegov plan prehrane još davne 2013. godine. U izazovu joj se tada bio pridružio i Jay Z. “Zahvalna što sam prihvatila izazov i mogu reći da je Marco zaslužan za sve ovo”, rekla je tada Beyonce.

Getty images

RIJEČ NUTRICIONISTICE

Mirela Marić: Mediteranska prehrana je najzdravija

Zdravstveno gledano, prehrana našeg podneblja je mediteranska. Ima određeni postotak ugljikohidrata, proteina i masti, koji su svi baza balansirane prehrane. Veganski i vegetarijanski pristup hrani dugoročno dovodi do deficita i mikro i makro nutrijenata. Osobno nikome ne bih preporučila da kompletno izbaci jednu vrstu namirnica iz prehrane jer vam nakon nekog vremena može, primjerice, početi propadati mišićna masa ili vam nedostajati kalcija.

Postoji predrasuda da se, primjerice, proteini iz mesa mogu nadomjestiti onima iz biljaka, no postoje biljni i životinjski proteini, koji nisu jednaki, a najveća je iskoristivost upravo onih životinjskoga porijekla. I paleo dijeta, i Atkinsonova, i liposukcijska, kao i plant-based, trendovi su u prehrani koji dođu i prođu. Osobno bih preporučila svima da svoju prehranu prilagode vrsti hrane koju im tijelo podnosi (što se utvrđuje testom intolerancije na hranu), a ne trendovima.

BERLIN - NOVEMBER 05:  Singer Beyonce Knowles performs during the 2009 MTV Europe Music Awards held at the O2 Arena on November 5, 2009 in Berlin, Germany.  (Photo by Dave M. Benett/Getty Images)
Getty Images

Pokrenula dostavu veganskih obroka

Jay-Z i Beyonce su 2015. pokrenuli servis za dostavu veganske hrane, odnosno obroka koje preporučuje njezin trener Borges. Ti su obroci bili 100 posto bazirani na biljkama, od organskih sastojaka, bez GMO dodataka, bez glutena, soje i mlijeka. Dostava je onima koji su se pretplatili stizala jednom tjedno, a cijena jednoga obroka bila je od 9 do 16 dolara.

Mogli ste birati između tri opcije - samo ručak ili večera, ručak i večera te doručak, ručak i večera. I Jay Z je više puta priznao da se zaista “zakačio” za vegansku prehranu. “Bliži mi se rođendan pa sam mislio da bi bilo cool kad bih napravio neku vrstu spiritualnog čišćenja i pokušao nešto novo”, rekao je jednom prilikom. Beyonce je na Instagramu dijelila karte za sve njezine i Jay Z-jeve koncerte u sljedećih 30 godina.

Fanovi su, da bi se uključili u igru, morali prijeći na vegansku prehranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:55