HRVATICI BAFTA ZA MAKE-UP

Ivana Primorac dobila nagradu za  transformaciju Garyja Oldmana u Winstona Churchilla

 
 Getty images

Zagrepčanka Ivana Primorac dobitnica je nagrade Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti za najbolju šminku i frizuru na filmu “Darkest Hour”.

Primorac je dio četveročlanog tima koji uz nju čine vrsni artisti Kazuhiro Tsuji, Lucy Sibbick i David Malinowski, a zaslužni su za nevjerojatnu transformaciju glumca Garyja Oldmana u legendarnog britanskog premijera Winstona Churchilla.

Na svečanoj 71. dodjeli nagrada Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti, koja je ove nedjelje održana u londonskom Royal Albert Hallu, naša make-up i hair dizajnerica prva je imala čast stati za govornicu na pozornici nakon što su prezenteri objavili pobjednike u kategoriji najbolje šminke i frizure.

- O, moj Bože! Želim zahvaliti BAFTA-i u ime svih članova tima, cijelom timu koji je radio na filmu, čudesnoj glumačkoj postavi, producentima punima podrške i, moram reći, Joe Wright, uvijek je zadovoljstvo pratiti te u radu - rekla je Primorac, koja je zasjala u jednostavnoj crnoj midi satenskoj haljini s oznakom “Time’s Up” kojom je dala potporu pokretu protiv seksualnog zlostavljanja, kao i seksualne nejednakosti.

LONDON, ENGLAND - FEBRUARY 18: (L-R) Kazuhiro Tsuji, Ivana Primorac, Lucy Sibbick and David Malinowski, winners of the Make Up and Hair award for the movie
Jeff Spicer/Getty Images

Iza komplicirane transformacije krije se mnogo scenske protetike, čak pet perika vrijednih čak 8000 dolara i teški make-up zbog kojeg 59-godišnji Oldman na setu nije mogao spavati i jedva je jeo. No isplatilo se jer je održao make-up novim i postojanim, što je timu donijelo nagradu BAFTA-e u žestokoj konkurenciji. Naime, uz “Darkest Hour” redatelja Joea Wrighta bila su nominirana još samo dva filma, “Victoria i Abdul” te “Wonder”, no Oldmanove petosatne transformacije svakog jutra na setu ipak su se isplatile.

Naša make-up i hair dizajnerica već više od 30 godina radi u najvećim hollywoodskim produkcijama i iza sebe ima više od 60 velikih projekata, poput “Gospodara prstenova: Povratka kralja”, “Gladijatora”, “Charlieja i tvornice čokolade” te “Ane Karenjine”, pa i ne čudi što Kate Winslet voli raditi upravo s njom. Neki od zvučnijih projekata na kojima je 50-godišnja Primorac radila posljednjih godina su serije “Black Mirror”, “The Crown” i “Trust”.

Primorac je ranije ispričala kako je bilo iznimno teško pronaći čitav kabinet glumaca koji bi sličili povijesnim likovima koje trebaju utjeloviti.

- U jednom sam trenutku upitala Joea Wrighta kod kojeg ćemo lika prestati inzistirati na tome da glumac izgleda kao prava povijesna ličnost. Bilo je određenih likova na koje smo usmjerili veliku pozornost, iako nisu toliko zastupljeni u filmu, no mi smo htjeli da izgledaju sukladno povijesnom razdoblju i da sliče na osobu koju tumače, tako da im pomognemo da se što bolje užive u svoj lik - objasnila je Primorac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 16:24