ŠUTNJA NIJE IN

JE LI OVO POČETAK KRAJA WOODYJA ALLENA? Zvučna imena Hollywooda okreću mu leđa, optužbe za zlostavljanje njegove pokćerke konačno shvaćene ozbiljno

Woody Allen
 Eric Gaillard/File Photo / REUTERS

Ovo je početak kraja Woodyja Allena - vrište svjetski mediji nakon što su optužbe njegove posvojene kćeri Dylan Farrow napokon shvaćene ozbiljno. A bile su strašne i 2014. kada je prvi put u javnost izašla s tvrdnjama da ju je poznati redatelj i glumac počeo seksualno napastovati kad joj je bilo samo sedam godina.

No evidentno je da se pod teretom lavine koju je izazvalo raskrinkavanje drugog seksualnog predatora, moćnog hollywoodskog producenta Harveya Weinsteina, danas klima - promijenila. Samo dan nakon što je dala intervju CBS-ovoj voditeljici Gayle King, uslijedile su prve ozbiljne reakcije.

Posipanje pepelom

Rebecca Hall i Timothée Chalamet, koji glume u Allenovu novom filmu “A Rainy Day in New York” koji je još u fazi postprodukcije, izjavili su kako žale zbog odluke da glume u tom filmu te da će kompletni honorar darovati u humanitarne svrhe. Greta Gerwig, Mira Sorvino, Ellen Page, Rachel Brosnahan, Natalie Portman, Reese Witherspoon, Shonda Rhimes, Colin Firth i mnoge druge zvijezde u javnost su istupili rekavši također kako vjeruju Farrow i da više nikada neće raditi s Allenom.

Njihov potez tako odlučan, nedvosmislen, pa čak i drastičan drugim je zvijezdama onemogućio ili u najmanju ruku otežao da stanu na stranu optuženog 82-godišnjeg redatelja. Tako je lavina skandala koju je pokrenuo slučaj Weinstein rezultirala trećim uistinu ozbiljnim slučajem. Prvi je, naravno, bio sam producent, od kojeg sada svi bježe kao “vrag od tamjana”, drugi Kevin Spacey s kojim nitko ne želi imati posla, a Woody je treći.

Većina ostalih hollywoodskih slučajeva, “otkrića”, nije doživljena s tolikom ozbiljnošću, vjerojatno s punim pravom jer su neki akteri na sramotu ženskog roda, a ponekad i muškog, evidentno hvatali svojih pet minuta slave. Naravno, i tu postoje iznimke. No slučaj “Allen”, s obzirom na reakcije vrlo uglednih glumaca i glumica, očito nije žudnja za pozornošću.

Proslavljeni redatelj već se dva puta prije toga izvukao. Prvi je put seksualno zlostavljanje maloljetne Dylan, koju je posvojio s glumicom Mijom Farrow, spomenuto kada se taj slučaj navodno i dogodio. Dylan je to ispričala majci, pa je sve završilo na sudu. Allen je tada tvrdio da iza svega stoji Mia jer je već počeo vezu s drugom posvojenom kćeri glumice Soon-Yi Previn kojoj je tada bilo 20 godina.

Šutnja nije in

Farrow i Allen razveli su se 1992. u priličnom mučnom postupku, a pet godina poslije redatelj se na opće zgražanje oženio Soon-Yi i još su u braku. Slučaj je na sudu bio odbačen i sve je mirovalo do 2014., kada je sama Dylan uputila otvoreno pismo koje je objavljeno na blogu New York Timesa. Allen se ponovno ogradio na isti način s tezom “nagovorila ju je moja osvetoljubiva bivša žena”. Točnije, izjavio je: “Učenje da mrzi svog oca i vjeruje da ju je zlostavljao već je utjecalo na psihu ove lijepe mlade žene”.

No klima je tada u američkoj filmskoj industriji bila takva da se njihove zvijezde nisu htjele javno miješati u osjetljivu temu zlostavljanja djece. Dylan je doslovce ignorirana, jer je to “nedokazana ili intimna obiteljska stvar”.

Međutim, šutnja u 2018. više nije “in”. Ugledni svjetski mediji procjenjuju kako je sada najveći rizik za karijeru ako se ne izjasnite. Primjerice, Selena Gomez koja također glumi u Allenovu novom filmu pod nevjerojatnim je pritiskom na društvenim mrežama da progovori. A sudeći prema imenima koja su istupila protiv redatelja ovjenčanog s čak četiri Oskara, kao i medijima koji se bave tim mučnim slučajem, čini se da je ovo kraj još jedne uistinu impresivne karijere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:32