OBJAVILA NA INSTAGRAMU

JEDNA OD NAJPOZNATIJIH GLUMICA ŠOKIRALA OBOŽAVATELJE Dijagnosticirali su mi neizlječivu bolest. Padam, stvari mi ispadaju iz ruke, postala sam invalid

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 21.10.2018. u 09:53

Selma Blair
Rachel Zoe Collection, Front Row, Los Angeles, USA - 06 Feb 2017, Image: 315638592, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Rex Features
Profimedia, TEMP Rex Features

 

Američka glumica Selma Blair otkrila je u objavi na Instagramu da joj je dijagnosticirana multipla skleroza.

46-godišnja zvijezda 'Opasnih namjera' dijagnozu je saznala u kolovozu, no simptome osjeća već godinama.

- Ja sam invalid. Ponekad padnem. Stvari mi ispadaju iz ruke, napisala je Selma nazvavši tu vijest šokantnom u početku.

Multipla skleroza je neizlječiva bolest koja utječe na mozak i leđnu moždinu te izaziva probleme s vidom, ravnotežom i kontrolom mišića.

Tri puta je češća kod žena nego kod muškaraca, a najčešće se javlja kod osoba između 20 i 30 godina.

Uzrok ove bolesti još uvijek nije poznat.

Blair, koja ima angažman u Netflixovoj seriji 'Another Life', kaže da joj je uvelike pomogla kostimografkinja Allisa Swanson koja ju je i potaknula da o svojoj bolesti javno progovori.

U objavi na Instagramu također je rekla da se nada kako će njezine riječi dati nadu i drugima koji se bore s ovim stanjem.

Unatoč lošim vijestima, glumica kaže da je odahnula kad je napokon doznala što joj je.

- Moje sjećanje je pomalo maglovito. Moja lijeva strana traži smjernice od pokvarenog GPS-a. No, ide nekako. Želim se ponovno igrati sa svojim sinom. Želim šetati ulicom i jahati konja. Imam multiplu sklerozu i dobro sam, napisala je Selma.

 

Za ovu bolest nema lijeka, no postoje tretmani koji olakšavaju simptome. To uključuje lijekove protiv bolova i upale živaca, fizikalnu terapiju za opuštanje mišića te lijekove koji usporavaju napredak bolesti.

Nakon njezine objave, Blair su podržali mnogi koji također žive s tim stanjem. Među ostalima i novinarka Victoria Brownworth koja joj je zahvalila što je demistificirala tu bolest.

- Meni je MS dijagnosticiran s 30 godina. U potpunosti se mogu poistovjetiti sa Selmom, napisala je Victoria.

Glumica i aktivistica Rose McGowan poželjela je Selmi sve najbolje te naglasila kako je njezin hrabri istup pomogao mnogim oboljelima.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo