KONTROVERZNI REDATELJ

KUSTURICA IMA TEORIJU ZAŠTO JE SRBIJA IZGUBILA NA SP-u 'Pogledajte Hrvate. Imaju bolji tim od nas, ali slave s Thompsonovim pjesmama...

 
 Profimedia, ATA Images Editorial

Emir Kusturica, poznati filmski redatelj kontroverznih političkih stavova, u razgovoru s novinarom televizije B92 na svoj je način protumačio nastup srpske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu:

"Pogledajte Hrvate, koji objektivno imaju bolji tim od nas. Međutim, oni slave s Thompsonovim pjesama, koje govore kako treba Srbe preko Drine prebaciti, a to su već uradili, ubiti i uništiti. A naši, to su veliki nogometaši, protiv Švicarske su igrali jednu od najboljih utakmica koja je ostala u zapećku, jer je ponovno proradila receptura da jedan narod ne priznaje sebi ono što on jest - bez takvog uvjerenja se te utakmice ne dobijaju. Srbija je mala zemlja s velikom poviješću i s ogromnom kulturom. Nije ona mogla ni da pogriješi, a da joj se ne svira penal koji je pljačka. To što se desilo našem timu, to je obično drumsko razbojništvo. Mislim da smo mi u povijesti uvijek kažnjavani zbog bliskosti s Rusima, a to je potpuno paradoksalno jer naša bliskost s Rusima je jezičko-kulturološka, ali i povijesna, jer car Nikolaj je ušao u Prvi svjetski rat zbog nas."

Kusturica je kazao da uopće ne gleda televiziju, jer je "suviše poročna", a što se tiče pitanja Kosova, po njegovom mišljenju najveći profiteri na Balkanu su Albanci. "Da, to je od Napoleona politika velikih sila da se oni favoriziraju kako bi razjedinjenost jugoistočne Europe, odnosno Slavena, bila efektivna. Ona je počela s Napoleonom, i to su obavještajne službe obavljale, a danas to rade vojne strukture. Činjenica se da se tamo danas nalazi jedna od najvećih američkih kasarni u Europi govori o tome kako je to zapravo jedna geostrateška točka, a da jer taj korpus Albanaca na Kosovu bio privilegiran, to se potvrdilo i za vrijeme druga Tita koji nije dozvoljavao Srbima povratak na Kosovo."

Podjela Kosova

Kako Kusturica vidi "rješenje kosovskog pitanja"?

"To je jedna od najvećih pljački u 20. stoljeću... Ne znam da li Srbija može to riješiti. Bojim se da Srbija ne ode putem u kojem svako popuštanje može dovesti u pitanje i narod i njegovu vlast. Jer svako veliko popuštanje vodi soluciji koju Zapad ovdje trenira već dugo vremena: kad jedan obavi ono što treba, onda Zapad instalira drugog. Nadam se da ovaj put naše rukovodstvo neće biti glupo i neće dozvoliti da Zapad jednokratno koristi jednu političku strukturu, zato što je u pitanju pljačka. Ako odbijemo ideju, a ne smijemo je zaboraviti nikad, Nebeske Srbije, i ostanemo samo tvrdo na zemlji, možemo lako ustanoviti da je u pitanju pljačka. Kako jedna kuća može pristati na to da je opljačkana, ako već može braniti svoje dijelove? Mislim da se mora boriti za to da dio svog bogatstva, ako se već mora dijeliti, da dijeli i dio bogatstva i dio teritorija."

Odlazak na Vučićevu konvenciju - džentlmenska gesta

Kusturica je bio govornik na konvenciji Srpske narodne stranke Aleksandra Vučića, što je pojasnio novinaru Filipu Čukanoviću s televizije B92 na sljedeći način: "Živimo u nesavršenim društvima gdje postoji stalna trockistička potreba da se ruše sistemi. U Srbiji postoji dovoljno trafikanata koji misle da onaj koji je na vlasti ne valja, bez obzira što on radio. Uvijek postoji otpor, pa smo postali i izvoznici otpora u raznim sistemima, gdje George Soros govori sa zadovoljstvom o tome kako je bilo fun rušiti istočnoeuropske režime.

Dakle, uopće nije bilo u pitanju moje podržavanje, odlazak na tu konvenciju bila je jedna džentlmenska gesta koja govori o tome da sam ja lojalan građanin Srbije i da imam užasno važan zadatak da se održi Mokra gora i da se tamo ne kopa nikad i da se ne truje Srbija. Tu smo naišli na razumijevanje i to je meni bilo dovoljno. Zašto? Zato što te brzine kojim bi ljudi da se mijenjaju vlasti , one bi bile brže nego što su bile u Italiji između dva rata, a mislim da je to za Srbiju pogubno. Uopće, revolucioniranje društva je za Srbiju pogubno."

Küstendorf, aka Dvengrad, film-maker Emir Kusturica's ethno-village and touristic complex in the South Serbia mountains near Uzice, Mokra Gora, Serbia., Image: 310858586, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Kusturičino etno-selo Mokra Gora

Snima fim na kineskom

Kusturičin sljedeći projekt je pisanje knjige 'Još samo ovaj put', priča o kineskoj obitelji u ogromnoj promjeni od 90-ih godina do danas. "To je jedna priča o moralu, opstanku, i o tome kako se zapravo Kina transformirala iz zemlje sa diktiranom privredom u zemlju tržišne privrede, gdje je titular vlasnika ostao državi."

"To je moja stara tema da se univerzalizam u kulturi najbolje može izraziti kroz azijatske teme, jer kod Azijata se danas vrlo lako mogu primjeniti ideje Fjodora Mihajloviča Dostojevskog. Ovo je jedan pokušaj da se motivi iz 'Idiota' i 'Zločina i kazne' presele na kinesko tlo", pojasnio je Kusturica.

Kusturica je najavio da će knjiga i scenarij biti gotovi do kraja godine, a iduće godine će početi snimanje filma 'Just one more time'. Glumci će biti isključivo Kinezi i film će biti snimljen na kineskom.

"Ja sam radio ciganske filmove u kojima nisam znao riječ ciganskog, jer ja vjerujem da je film jedna simfonija a ne samo to što tko izgovori i koliko zapleta napravi izgovorenom riječi. To će za mene biti vrlo lako jer ja sviram već 20 godina i moj sluh je provjeren, tako da melodija onog što se izgovori je ideja o tome da li netko laže ka glumi ili izražava istinu", obrazložio je Kusturica svoju ideju snimanja filma na kineskom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:37