DUFFY

POTRESNA ŽIVOTNA PRIČA PJEVAČICE RAJSKOG GLASA Majka joj se dvaput razvela, očuh bio na meti plaćenog ubojice, a ime silovatelja ne želi otkriti

Duffy
 Getty images

Puno je hrabrosti trebalo skupiti za napisati emotivni i potresni post u kojem je velška pjevačica Duffy svojim obožavateljima otkrila kako je bila silovana, drogirana i zatočena “na nekoliko dana” i tako razriješila misterij gdje je nestala i zašto na čak deset godina.

Kantautorica ovjenčana brojnim nagradama povjerila je svojim pratiteljima kako je već dulje željela progovoriti o svom stravičnom iskustvu i podijeliti ga s javnošću, no nije smogla snage pokazati “tugu u svojim očima” nakon silovanja kojem je bila izložena. U međuvremenu, ali i tijekom odrastanja nosila se i s drugim traumama, nesrećama i tragedijama, no sad je, očito, došlo vrijeme da se suoči sa svojim demonima.

“Možete samo zamisliti koliko sam puta razmišljala da ovo napišem. Način na koji bih napisala i kako bih se nakon toga osjećala. Pa, nisam posve sigurna zašto je sad pravo vrijeme i što je to zbog čega se osjećam uzbuđeno i oslobađajuće da progovorim. Ne mogu to objasniti. Mnogi od vas se pitaju što se dogodilo sa mnom, gdje sam nestala i zašto. Novinar me kontaktirao, pronašao je način kako doći do mene i sve sam mu ispričala prošlog ljeta.

Bio je ljubazan i osjećala sam se fantastično što mogu konačno govoriti. Istina je, i vjerujte mi da sam sad OK i sigurna, da sam bila silovana, drogirana i zatočena na nekoliko dana. Naravno, preživjela sam. Oporavak je trajao. Nema jednostavnog načina da se to kaže. Ali mogu vam reći da u posljednjem desetljeću, tisuće i tisuće dana željela sam osjetiti ponovno sunce u svom srcu, i sunce sad sije. Pitate se zašto nisam izabrala koristiti svoj glas kako bih izrazila bol?

Tuga u očima

Nisam htjela pokazati svijetu tugu u svojim očima. Zapitala sam se, kako mogu pjevati iz srca kad je ono slomljeno? I polako zacjeljuje. U idućim tjednima postavit ću i snimku intervjua. Ako imate kakvih pitanja, želim odgovoriti na njih, u intervjuu, budem li mogla. Osjećam svetu ljubav i iskreno cijenim vašu dobrotu posljednjih godina. Bili ste prijatelji. I želim vam zahvaliti na tome. Duffy”, napisala je 35-godišnja pjevačica, te dodala: “Molim vas da cijenite ovaj blagi potez koji sam napravila, za sebe, i ne želim ikakvo ometanje moje obitelji. Molim vas podržite me da učinim ovo pozitivnim iskustvom”.

Ovim potezom zadivila je brojne pratitelje na društvenim mrežama, a mnogi su joj poručili i kako su se uistinu pitali gdje je bila svih ovih godina, a razlog ih je itekako šokirao.

Prije tragedije pred njom je bila iznimna karijera, no njen put do uspjeha bio je težak. Duffy, pravog imena Aimee Anne Duffy, rođena je 1984. i odrastala u gradiću Nefyn na sjeveru Walesa s majkom Joyce i ocem Allanom Evansom. Kad joj je bilo 10 godina, roditelji su joj se razveli i ona se s braćom preselila u Pembrokeshire. Majka joj se preudala za hotelskog managera Johna Duffyja. Tri godine kasnije i taj je brak puknuo, a Joyce se vratila staroj ljubavi Phillipu Smithu koji je zbog nje razvrgnuo svoj brak sa suprugom Dawn.

Sada ih je u obitelji bilo devetero, Joyce, Duffy, njene dvije sestre, treći suprug Phillip i njegovo četvero djece nad kojima je nakon razvoda i duge sudske bitke dobio skrbništvo.

Međutim, ubrzo se ispostavilo da mu bivša supruga Dawn to nikad nije oprostila te da je ponudila 3000 funti plaćenom ubojici, stanovitom Robertu Reesu da upuca Phillipa.

Policijska zaštita

Obitelj je zbog toga dobila policijsku zaštitu i svi su preseljeni u sigurnu kuću.

Naručiteljica je na kraju završila u zatvoru, i nakon tri godine kad je izašla, umrla bizarnom smrću - ugušila se komadom svinjskog kotleta. Duffy je zbog toga pobjegla s 15 nazad ocu u Nefyn i u to vrijeme počela pjevati u lokalnim bendovima. Odlaskom na sveučilište u Chesteru njezin je san o glazbenoj karijeri polako počeo postajati stvarnost. Jedan od predavača potaknuo ju je da se počne baviti pjevanjem i u kolovozu 2004. došla je izdavačku kuću Rough Trade. Nije prošlo dugo, odselila se u London i 2007. dogodio se njen veliki početak.

Svijet je te godine osvojila singlom “Rockferry” i potpisala ugovor s A&M Records. Već iduće godine objavila je singl “Mercy”, koji ju je doslovno katapultirao među zvijezde i donio joj veliku slavu. Upravo u to vrijeme izašao je i njezin prvi album “Rockferry” koji se prodao u više od 1,6 milijuna primjeraka. Producirao ga je Bernard Butler, poznatiji kao gitarist benda Suede. Tek kad je album objavljen, Duffy je otkrila kako Butler načelno uopće nije bio plaćen.

- U to vrijeme sam se pitala hoće li album ikad biti objavljen. Ja sam samo cura iz Walesa, može se dogoditi neuspjeh i da nestanem u mraku. Nitko Bernardu nije dao novac da radi sa mnom. Sve je učinjeno spontano - otkrila je u rujnu 2008. nakon izlaska albuma.

Zapalila kosu

Nakon objave debitantskog albuma nastupala je po raznim festivalima, a pojavila se i na koncertu slavnog Joolsa Hollanda. Uz Coldplay je nastupila 2008. u Ohiju. Prvog Grammyja i nekoliko BRIT nagrada osvojila je 2009., no incident u njezinom domu, kad je za svoj rođendan puhala u svjećice na torti i slučajno zapalila vlastitu kosu duboko ju je potresao i na neko ju je vrijeme maknuo sa scene. Da uzima stanku od glazbene karijere potvrđeno je 2011., a u to vrijeme se vjerovalo kako je to učinila jer nije bila zadovoljna prodajom svog drugog albuma “Endlessly”, koja je bila puno slabija od njezina prvijenca.

Izvor blizak mladoj kantautorici tada je rekao za Daily Mirror kako “ona samo želi miran život i početi sve iznova”. I doista, s prvim je albumom zaradila ozbiljan novac, kao i sudjelovanjem u reklami za Coca-Colu i svima se činilo logičnim da želi neko vrijeme uživati u životu. Odbijala je nove ugovore i nije bila zainteresirana za stvaranje nove glazbe.

U međuvremenu je prihvatila nekoliko glumačkih angažmana i nastupa uživo. Nesreća s vatrom, ali puno većih razmjera, zadesila ju je i 2012. kad je u požaru potpuno izgorio njezin dom u Kensingtonu koji je gasilo čak 60 vatrogasaca, iz vatrene buktinje zadnjim je snagama uspjela spasiti svoje dvije mačke i pse, a sve njezine stvari, vrijednosti i privatnu imovinu progutala je vatra.

Prošle je godine dala naslutiti kako se namjerava vratiti glazbi, postavivši sliku na svom Facebooku uz jednostavan hashtag “#2020”. Prije toga od 2017. nije imala niti jednu objavu. Nitko nije mogao ni slutiti koji je uistinu razlog tome.

Uz glazbenu karijeru, Duffy se pojavljivala u raznim reklamama poput one za Niveu, te za dijetalnu Coca-Colu u nekoliko spotova koji su se vrtjeli uglavnom u istočnoj Europi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:36