ŽIVOT NA VISOKOJ NOZI

PRVIH 30 DANA PRINCEZE MEGHAN Krši protokol, ima status zvijezde, kraljičina je miljenica, opčinila je svekra i obnovila njegov odnos s Harryjem

 REUTERS

Prošlo je samo malo više od mjesec dana otkad je Meghan Markle i službeno postala dio britanske kraljevske obitelji, nakon bajkovitog vjenčanja održanog 19. svibnja, kada je dobila i titulu vojvotkinje od Sussexa.

No od trenutka kad je postalo jasno da je njezina veza s princem Harryjem itekako ozbiljna, Meghan je postala simbol suvremenosti i rušenja oštrih granica u kraljevskoj obitelji. Meghan je razvedena, starija je od svog supruga, miješane je rase, a uz sve to je i Amerikanka. No ono što je napravila u samo nekoliko mjeseci može se slobodno nazvati “meghanmanijom” jer ne samo da je opčinila svog svekra, princa Charlesa i uspjela obnoviti odavno narušen odnos njega i svog supruga, nego je iz dana u dan vidljivo da je i sama kraljica Elizabeta II. itekako voli i cijeni.

Kao Diana

Nikome kao Meghan ne opraštaju se propusti u strogom kraljevskom protokolu, a bilo ih je više od jednog, počevši od samog vjenčanja. S druge strane, u kratkom je roku postala modna ikona, a svaki njezin outfit, ako ne oduševi sve, u najmanju ruku, podijeli mišljenja kako dizajnera tako i javnosti. U samo mjesec dana uspjela je gotovo dostići mjesto u javnosti koje je uživala pokojna princeza Diana, a kad je riječ o kraljevskoj obitelji, čini se da su samo iščekivali nekoga poput nje, koji će im vratiti posrnulu popularnost. A od vjenčanja u javnosti se dosad pojavila samo pet puta.

Zapravo, najčvršća i najneočekivanija veza stvorila se upravo između vojvotkinje od Sussexa i same kraljice koju je Markle nedavno pratila kraljevskim vlakom u Cheshire, gdje je Elizabeta II. otvarala most. To je bio prvi put da je Meghan bila negdje sama s kraljicom, a njihovo druženje koje su zabilježile kamere izgledalo je poput druženja dviju bliskih tinejdžerica. Godinama se nije moglo vidjeti kraljicu kako se smijulji i došaptava.

Stručnjaci za govor tijela takav su odnos protumačili kao iznimno blizak, a kemija koja se stvorila između njih dvije teško da se može odglumiti. U jednom od intervjua Meghan je naglasila da se i prije vjenčanja nekoliko puta susrela s kraljicom, a britanskom monarhu pristupila je kao voljenoj baki svoga budućeg supruga. Možda u tome i leži tajna njihova odnosa, kao i u činjenici da je Markle ukočenim pripadnicima kraljevske obitelji donijela ležernost. Ista stvar dogodila se i s prvim u redu za britansko prijestolje, princem od Walesa.

Učinila nemoguće

Neimenovani izvor blizak kraljevskoj obitelji rekao je kako je princ Charles Meghan osvojio svojim šarmom već pri prvom susretu, što je rezultiralo i time da vojvotkinja da sve od sebe da zbliži svoga supruga s ocem, kojemu su i William i Harry zamjerali što nije bio uz njih tijekom odrastanja. I opet je Meghan uspjela ono što se činilo nemogućim.

- Ona je toliko inteligentna i toliko draga. Usrećuje Harryja. Neizmjerno je volimo - riječi su kojima je princ Charles opisao tada buduću snahu. Baš zato bez problema joj se i progleda kroz prste svaki put kad prekrši protokol, a princ Charles ponudio se i da je otprati do oltara umjesto njezina oca Thomasa Marklea, koji je u posljednji čas odustao od dolaska na vjenčanje svoje kćeri. No i tada Meghan je napravila po svome pa ju je princ od Walesa dopratio samo dio puta, a ona je do svog princa došetala - sama. A na svadbenoj večeri razdragala je sve prisutne održavši govor upućen svom novopečenom suprugu. Izvan svakog protokola i prvi put u povijesti.

No nitko joj to nije zamjerio. Vrlo brzo, tradicionalno, druge subote u lipnju bilo je i službeno slavlje kraljičina rođendana u Londonu, uz veliku vojnu paradu pod nazivom Trooping the Colour. Naravno, sve su oči bile uprte u najveću zvijezdu obitelji, Meghan, koja je odabrala haljinu otvorenih ramena, bez rukava, što ženski pripadnici kraljevske obitelji ne bi smjeli nositi na takvim službenim događanjima. A onda slijedi sad već legendarni samostalni put s kraljicom vlakom u Cheshire. Prvo što je bilo uočljivo jest to da se, unatoč tome što kraljica uz zelenu opravu nosi i šešir iste nijanse, Meghan odlučila da na službeni događaj ide bez pokrivala za glavu, što je gotovo nezamislivo za ženske pripadnike kraljevske obitelji.

Prvo pojavljivanje

Nova pogreška u protokolu uslijedila je odmah nakon izlaska iz vlaka, kada se sa 92-godišnjom Elizabetom II. uputila prema službenom automobilu i pritom zaboravila koja od njih dvije treba prva ući, iako se vojvotkinja od Sussexa za taj događaj pripremala tjednima. No to se može opravdati i činjenicom da je to bilo njeno prvo javno pojavljivanje bez supruga, koji joj inače uskače u takvim prigodama. Protokol je izbjegla i na prvom pojavljivanju u Ascotu na proglašenju pobjednika kraljevske konjičke utrke Frankieja Vettorija. Kraljevska tradicija nalaže da svaki pripadnik obitelji nosi bedž sa svojim imenom i dok je njezin suprug ponosno nosio svoj, Meghan na bijeloj Givenchyjevoj haljini nije imala nikakav “dodatak”. No ovaj put je sve zadivila šeširom.

Ne samo da se vrlo brzo istaknula svojom osobnošću nego i modnim stilom koji odudara od čvrsto postavljenih normi, jer primjerice u nekoliko navrata nije nosila obavezne najlonke. Već kod odabira dizajnera za vjenčanicu rodila se ljubav između Meghan i Givenchyjeve kreativne direktorice Clare Waight Keller, a ta modna kuća nije mogla dobiti bolju ambasadoricu.

Jer sve što Meghan odjene rasproda se u roku od nekoliko sati, pa čak i modni dodaci. I dok je Givenchy njezin brend broj jedan, nakon vjenčanja, za svadbenu večeru odabrala je bijelu haljinu Stelle McCartney. U modnom odabiru Meghan gotovo nikad ne griješi, no bijelo-plava raskošna haljina iz najnovije kolekcije Oscara de la Rente, koju je odjenula za vjenčanje Harryjeve sestrične Celije McCorquodale, izazvala je brojne kontroverze. I dok je neke oduševila, drugi su je usporedili sa stolnjakom ili zavjesom. Kako bilo, nema sumnje da se i ona rasprodala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 23:52