RAZVOD OD MONARHIJE

RASPAD KRALJEVSKE OBITELJI Kraljica se osjeća izdano, Britanci divljaju zbog licemjera: 'Sve smo im dali!?'

 
 Tolga Akmen / AFP

Neviđena drama odvija se na britanskom kraljevskom dvoru – princ Harry i vojvotkinja Meghan odlaze iz kraljevske obitelji, sele se u Kanadu i žele biti financijski neovisni pa će sami zarađivati.

Tako se u tri točke može sažeti njihova službena objava koju su s javnosti podijelili na svom Instagram profilu ističući da su do ove odluke došli nakon “više mjeseci razmišljanja i raspravljanja” te “da za sebe žele stvoriti progresivnu novu ulogu unutar institucije” no iako se povlače s aktivnih dužnosti, i dalje će u svemu podupirati kraljicu.

Tajni plan

No, veliki problem je što prije Instagram objave nikome nisu rekli za svoj tajni plan, čak ni kraljici Elizabeti. Upravo je to dovelo do pravog građanskog rata na dvoru.

“Razumijemo njihovu želju da krenu drugim putem, ali to su složena pitanja i trebat će neko vrijeme da kroz njih prođemo”, službena je reakcija Buckinghamske palače, no nakon ispolirane izjave u javnost su brzo iscurile i one necenzurirane reakcije. Harryja i Meghan se proziva za obmanu, spominje se zabijanje noža u leđa, a kraljica je duboko razočarana i potresena zbog ovakvog ponašanja svog omiljenog unuka.

- Ljudi su se povijali pred njima. Dobili su vjenčanje koje su željeli, kuću, ured, novac, osoblje kakvo su željeli i u svemu su imali potporu obitelji. Što još žele? - ogorčena je reakcija izvora bliskog kraljevskoj obitelji.

Kraljevska obitelj se raspada. Podsjetimo, kraljičin sin princ Andrew u studenom prošle godine je također odstupio s dužnosti i to zbog skandala vezanog uz njegovog pokojnog prijatelja Jeffreyja Epsteina koji je bio u zatvoru pod optužbom da je priređivao pedofilske orgije.

Ako se kraljicu pita, ponavlja se annus horribilis kako je nazvala traumatičnu 1992. godinu kada se čak i dvorac zapalio. Sada, pak, dvorac još ne gori, ali povijest se ponavlja. I opet zbog žena za kojima muškarci plave krvi gube glavu.

Zbog ljubavi je s kraljevske dužnosti prvi odstupio kralj Edward VIII., stric kraljice Elizabete II., koji je abdicirao kako bi se mogao oženiti fatalnom Wallis Simpson, razvedenom Amerikankom. Istim je putem u mlađim danima krenuo princ Charles, kraljičin sin i prvi u nasljednom redu. Preko uši se zaljubio u vrtirepku Camillu Shand, no na kraju ipak nije morao odstupiti iz kraljevske obitelj i odustati od trona poput Edwarda VIII., s kojim je dijelio gotovo identični karakter, pita li se kraljevske eksperte, jer mu je nakon svih nemilih događaja u kraljevskoj obitelj, poput pogibije princeze Diane, dozvoljeno da se oženi tada razvedenom Camillom Parker Bowles, svojom ljubavi iz mladih dana, koja je potom postala vojvotkinja od Cornwalla.

Čekajući prijestolje

No, problem je što Charles taj tron nikako ne može dočekati i cijeli svoj život živi u sjeni svoje majke kraljice, koja je okrunjena sa samo 25 godina. Miran i tradicionalan, ograničen život u sjeni nikako nije dobra pozicija za osobu proaktivnog karaktera kao što je princ Charles, što se posebno vidjelo u njegovoj mladosti, a isti je takav, tvrde upućeni, i princ Harry koji sada ponavlja povijest i napušta kraljevstvo zbog voljene žene, zbog obitelji i zbog svog sina kojem ne želi priuštiti onu kroz što je sam prolazio. Djetinjstvo pod povećalom javnosti, paparazzi na svakom koraku, trauma nakon pogibije majke, stroga pravila, nemogućnost biranja i promjena te ostvarivanja vlastite sreće zbog tradicionalnih okova kraljevske titule sada su napokon iza njega.

- Ja sam potpuno pogrešan tip osobe za jednog princa – napisao je princ David u pismu svom privatnom tajniku još prije nego što je postao kralj Edward VIII.

Neodlučni princ

Isto je s princom Harryjem. U svojoj ulozi od starta se nije snalazio. Sjetimo se samo kaosa u koji upao nakon smrti svoje majke, Lady Di, faze buntovništva koja je uslijedila, niza djevojaka, pijančevanja i partijanja poput onog 2011. na Hvaru kada ga je uhvatio objektiv našeg fotografa Damjana Tadića. Za sve ostale mladiće takvo ponašanje je normalno i socijalno prihvatljivo, no Harry je bio na naslovnicama svih medija. Prezirao je to, samo je želio da ga svi puste na miru.

Meghan mu je samo dodatno otvorila oči i učvrstila ga u stavu da postoji način da živi život kakav želi – samo se mora odvojiti od kraljevske obitelji. Napokon je to i učinio, no što sada? Još je bezbroj pitanja na koja smo pokušali naći odgovore.

Sele li se u Toronto, vraća li se Meghan glumi, hoće li im Charles ostaviti dovoljno?

JESU LI TO DUGO PLANIRALI?

Prije šest mjeseci Harry i Meghan su predali britanskom uredu za intelektualno vlasništvo zahtjev za zaštitu imena Sussex kao trademarka s ciljem jedinstvene identifikacije svojih proizvoda i usluga, da ih kupci mogu lako prepoznati. Tako su se na stotine predmeta, među kojima su sportska odjeća, haljine, trake za glavu, jakne, časopisi i novine, našli popisani na zahtjevu pod službenim trademarkom Sussex. Ovaj potez pokrenuo je glasine da Harry i Meghan žele pretvoriti svoj Sussex brend u globalno carstvo jer omogućuje paru da pokrene vlastitu liniju odjeće ili publikaciju pod kraljevskim brendom Sussex, a ovog su tjedna već podigli i svoju novu web stranicu Sussexroyal.com. Javnost je za jačanje brenda saznala krajem prosinca prošle godine, dok su Sussexi uživali na kraljevskom odmoru u Vancouveru nakon što su odbili kraljičin poziv da provedu Božić u Sandringhamu, što je također podiglo prašinu, kao i šokantna priznanja u filmu “Harry i Meghan: Afričko putovanje” o lošim odnosima u obitelji, posebice s princom Williamom.

GDJE ĆE ŽIVJETI I KOLIKO ĆE TO KOŠTATI?

Za Harryja i Meghan Toronto ima posebnu čar. To je grad u kojem su tajno uživali pet mjeseci prije nego što je javnosti objavljena njihova veza u listopadu 2016. godine. Meghan, koja je rođena i odrasla u Kaliforniji, Toronto smatra svojim drugim rodnim gradom, u kojem se udomaćila snimajući sedam sezona serije “Suits”, stoga otvoreno Kanadu zove svojim “drugim domom”, nakon Britanije, gdje su netom “savili gnijezdo”. Potrošili su više od 2,4 milijuna funti, novca poreznih obveznika, obnavljajući dvorac Frogmore Cottage, koji je bio kraljičin poklon za vjenčanje. Za slično imanje i luksuz na koji su naviknuti sada će sami morati odriješiti kesu. Druga opcija je, pak, Vancouver, grad u kojem su proveli Božić. Harry, Meghan i mali Archie uživali su u zajedničkom vremenu u ljetnikovcu vrijednom 10,7 milijuna funti u idili Vancouvera, a vjeruje se da su sa sobom poveli i svoja dva psa. Vancouver je najskuplji grad u Kanadi, a luksuz na koji su naviknuti ovdje će ih stajati milijune funti.

HOĆE LI ZADRŽATI OSIGURANJE I TKO ĆE TO PLAĆATI?

Poznato je da Harry, Meghan i maleni Archie imaju šest stalnih tjelohranitelja britanske Metropolitanske policije, koje financiraju britanski porezni obveznici. Procjenjuje se da tjelohranitelji zarađuju više od 100.000 funti godišnje, uključujući prekovremeni rad. No, kad je Harry na početku veze posjećivao Meghan u Kanadi, tjelohranitelji koji su viđeni s njim ispred njenog stana bili su kanadski, i logično, financirali su ih kanadski porezni obveznici. Uglavnom, tko god plaća, Sussexima je potrebna policijska zaštita do kraja života.

OD ČEGA ĆE ŽIVJETI? OD MONARHIJE?

Doista, bio bi to slučaj bez presedana da kraljica ili princ Charles Harryju i njegovoj obitelji zavrnu pipu ako se odluče preseliti u inozemstvo. Svojim unucima Harryju i Williamu kraljica na godinu isplaćuje 5 milijuna funti od godišnje državne potpore u iznosu od 82 milijuna eura, koje financiraju porezni obveznici. Bakinih 5 milijuna funti William i Harry dijele, no vjeruje se da će William dobiti nešto više, tako da bi Harry i njegova obitelj vjerojatno trebali dobiti oko 2 milijuna funti, za koje je već izjavio da ih se odriče. Braća na godinu dobiju i dodatnih 3,16 milijuna funti godišnje za “neslužbene izdatke”, koji će vjerojatno biti podijeljeni u sličnim omjerima. Harry od oca na godinu dobiva 2,5 milijuna funti, a dodatnih milijun funti godišnje Sussexi su dobivali za plaće svom brojnom osoblju. Bogatstvo princa Harryja procjenjuje se, pak, na oko 30 milijuna funti. Naslijedio je više od 20 milijuna funti od svoje pokojne majke, princeze Diane, i oko 7 milijuna funti od svoje prabake, kraljice majke.

Meghan ima bogatstvo od oko četiri milijuna funti, jer je po jednoj epizodi “Suitsa” zarađivala 40.000 funti. Zaradila je još 150.000 funti za uloge u filmovima i povremeno šetanje modnim pistama, a njezin blog “Tig” vrijedio je 60.000 funti godišnje prije nego što ga je isključila kad je objavila da je Harryjeva djevojka. Vjeruje se i da je vlasnica imanja u Torontu.

Zasad se ne zna kako će Harry i Meghan postati financijski neovisni, no mediji su prošle godine objavili da će Harry zajedno s Oprah Winfrey biti izvršni producent dokumentaraca o psihičkim bolestima za Appleovu video platformu, nagađa se da bi se Meghan mogla vratiti glumi i ponovno pokrenuti blog, a prihodi će zasigurno dolaziti i od njihova Sussex merchandisea.

ŠTO AKO PREKINU SVE VEZE S KRUNOM?

Harry i Meghan izgubili bi milijune ovom odlukom, ali mogli bi zadržati svoje titule. Preko noći Sussexi bi ostali bez 6,5 milijuna funti Harryjeve godišnje kraljevske plaće. Čak je i Edward VIII. nakon abdikacije i dalje primao milijune, stoga je malo vjerojatno da bi Charles svom najmlađem sinu oduzeo ovaj prihod od sedam znamenki. Smjeli bi zadržati svoj dom, dvorac Frogmore Cottage, jer je to bio dar, ali bi ga morali održavati o vlastitom trošku. Također, zadržali bi osiguranje.

HOĆE LI ZADRŽATI SVOJE KRALJEVSKE TITULE?

Preseljenje u inozemstvo ne znači i automatsko oduzimanje titula. No, samovoljno odbacivanje kraljevskih titula za Harryja i Meghan je realna opcija u budućnosti. Sussexi su već učinili prvi korak prema tome odlučivši da ne žele da njihov sin Archie Mountbatten-Windsor ima kraljevsku titulu. Princeze Beatrice i Eugenie, koje su po nasljednoj liniji bile jednake Archieju, od rođenja imaju kraljevske titule. Kralj Edward VIII., koji je 1936. abdicirao, također nije izgubio titulu, već je samo postao vojvodom od Windsora. No, ako bi se Harry odrekao titule, to bi promijenilo poredak u redu za krunu. Trenutačno je redoslijed sljedeći: princ Charles, princ William, princ George, princeza Charlotte, princ Louis, zatim princ Harry, pa Archie Mountbatten-Windsor i na kraju princ Andrew. Bez princa Harryja ozloglašeni princ Andrew bi se pomaknuo za dva mjesta.

HOĆE LI I DALJE RADITI ZA KRALJICU?

Kraljevski protokol obvezuje Sussexe da rade za kraljicu i pojavljuju se na svim eventima važnima za kraljevsku obitelj, čak i ako se presele u inozemstvo. Situacija se mijenja jedino ako se odreknu svojih kraljevskih titula. Ako, pak, nastave svoj rad kao vojvoda i vojvotkinja, u teoriji bi mogli odstupiti od cijelog niza službenih posjeta koji nisu od visoke važnosti.

Ipak, izvori bliski kraljevskoj obitelji kažu da nije vjerojatno da se u potpunosti povuku iz javnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:26