MEGXIT, DRUGI ČIN

RASPLETU SKANDALA ZBOG ODLASKA HARRYJA I MEGHAN NE NAZIRE SE KRAJ William na korak od toga da se odrekne brata, otac Charles ga potpuno podržava

 
 Steve Parsons - WPA Pool / Getty Images

“Svojeg sam brata podržavao čitav život, ali više ne mogu. Sada smo dva odvojena svijeta. Tužan sam zbog toga. Nadam se da će doći dan kada ćemo Harry i ja ponovo biti u istom timu, kada ćemo ponovo misliti isto”, rekao je princ William svojem prijatelju, koji se brže-bolje povjerio Sunday Timesu, a uoči današnjeg sastanka što ga je britanska kraljica u subotu zakazala u Sandringhamu u Norfolku.

“Ova kriza mora se riješiti u roku od 72 sata”, poručila je u subotu Elizabeta II., a izvori iz palače potvrdili su za Reuters da su pregovori u tijeku, da povoljno napreduju i da u njima sudjeluju predstavnici britanske i kanadske vlade. Britanski mediji u subotu su uspjeli fotografirati kraljicu koja je za želju svojeg unuka i njegove supruge da se povlače sa svih kraljevskih dužnosti navodno doznala iz medija.

To bi moglo objasniti zašto na fotografijama snimljenim prekjučer u Sandringhamu Njezino Veličanstvo ima ledeni izraz lica. Izvori iz palače kažu kako je kraljica javnim pojavljivanjem željela pokazati da život teče uobičajenim tokom dok iza scene dvorski službenici tragaju za strategijom koja će okončati nesuglasice unutar obitelji. Prema magazinu Observer, Sir Mark Sedwill, tajnik vlade, sudjeluje u pregovorima sa službenicima Buckinghamske palače, rezidencije princa Charlesa i rezidencije vojvode i vojvotkinje od Cambridgea.

Naklonost za Kate

Na današnjem sastanku u Sandringhamu, na kojem će se odlučiti koje će službene dužnosti ubuduće obavljati Harry i Meghan u Velikoj Britaniji i inozemstvu uime kraljevske obitelji i vlade, kakve će titule imati, koliko će novca dobiti od kraljice i princa od Walesa nakon što proglase “financijsku neovisnost”, kao i kakve komercijalne poslove par smije raditi, uz Harryja i kraljicu Elizabetu te Meghan, koja će se u diskusiju uključiti putem konferencijskog poziva iz Kanade, trebali bi prisustvovati i prinčevi William i Charles koji je, pišu britanski mediji, podržao svojeg sina, princa Harryja, u bojazni da ne podlegne pritisku nakon što je njegova i odluka Meghan Markle da odustanu od statusa člana kraljevske obitelji izazvala skandal.

“Charles je obećao Harryju da će učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi mu pomogao”, dojavio je The Mirroru pouzdani izvor. Charles će stati uz svog sina bez obzira na posljedice te mu je savjetovao da izradi mudar plan koji će zadovoljiti sve zainteresirane strane. Za razliku od njega, William je očajan.

Namjera Harryja i Meghan da se oslobode kraljevskih dužnosti produbila je jaz između braće, koji se počeo pokazivati nakon što se mlađi brat zaljubio u glumicu, čija je popularnost među pukom u prvo vrijeme zasjenila onu što ju je godinama uživala Williamova žena Catherine Middleton. Da Kate i Meghan nisu u idiličnim odnosima, dalo se naslutiti i prije “Megxita”, no sada se naklonost pučana ponovo vraća Kate, koju nazivaju podcijenjenim draguljem. Za Meghan Markle, vojvotkinju od Sussexa, više nemaju puno lijepih riječi.

10 milijuna pratitelja

“Meghan Markle odlučila je biti javni službenik s tijarom”, prenose britanski mediji mišljenja kraljevskih podanika te dodaju da je princ Harry još jednom pokleknuo pod utjecajem jake žene koja zna što hoće. Mladog princa prikazuju kao čovjeka koji je čitavog života plesao onako kako su žene svirale.

“Svoje bogatstvo i medijsku slavu princ Harry duguje trima slavnim ženama: svojoj majci, pokojnoj princezi Diani koja je postala globalna zvijezda, svojoj baki, kraljici Elizabeti II., koja je uvela monarhiju u 20. i 21. stoljeće, i svojoj supruzi Meghan Markle, američkoj glumici koja se sama izborila za svoju karijeru i imala osobeni životni stil prije susreta koji će joj promijeniti život”, podsjeća Sunday Times, koji naglašava da Meghan i Harry nakon “Megxita” neće nipošto pasti na prosjački štap. Jer, nakon što su u srijedu objavili da će se povući iz kraljevskog života, raditi na svojoj financijskoj neovisnosti i živjeti između Ujedinjenog Kraljevstva i Sjeverne Amerike, sada, oslobođeni kraljevskih dužnosti, dolaze u priliku postati nova globalna medijska atrakcija. Njihov profil na Instagramu ima već 10,2 milijuna sljedbenika.

Princ Harry prijatelj je bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame i vjerojatno će u njegovoj karijeri pronaći uzor, kažu neki promatrači. Obama i njegova supruga Michelle navodno su sklopili ugovor s Netflixom vrijedan više od 10 milijuna dolara kako bi producirali niz kvalitetnih povijesnih, biografskih i socijalno osviještenih programa.

Netflix (čija je serija “The Crown” oduševila i publiku i kritiku), sada bi obitelji Sussex mogao ponuditi platformu sa 158 milijuna pretplatnika. Predstavnici Netflixa još nisu komentirali tu pretpostavku. Oprah Winfrey, koja je prisustvovala njihovu vjenčanju u svibnju 2018., još je jedan moćni prijatelj bračnog para, a mnogi smatraju da je utjecala na odluku Meghan Markle i princa Harryja da odustanu od službenih dužnosti i odluče živjeti na dvije adrese, balansirajući između Velike Britanije i Sjeverne Amerike, preciznije Kanade. No, ona to opovrgava.

The Queen attends Sunday Service at St Mary Magdalene Church ahead of a reported meeting with Prince Harry, Prince Charles and Prince William tomorrow in Sandringham, Norfolk, UK, on the 12th January 2020.
12 Jan 2020, Image: 492296050, License: Rights-managed, Restrictions: NO United Kingdom, Model Release: no, Credit line: James Whatling / MEGA / Mega Agency / Profimedia
James Whatling / MEGA / Mega Agency / Profimedia

“Meghan i Harry ne trebaju moju pomoć da bi donijeli odluku o tome što je najbolje za njih. Meni je do njih jako stalo i dajem im potporu što god da su odlučili kao obitelj”, izjavila je slavna Oprah za People magazine.

Ashley Pearson, američka spisateljica koja živi u Londonu i već dvadeset godina prati kraljevsku obitelj, kaže da će paru dobro poslužiti njihove snažne političke i medijske veze. “Njihov način života stoji čitavo bogatstvo. S druge strane, njihovo povlačenje znači da žele stvoriti vlastiti brend”, ustvrdila je Pearson, koja tvrdi da iza cijele strategije stoji Markle. “Ona bi radije bila celebrity nego član kraljevske obitelji. Nije imala predodžbu o jednoličnom kraljevskom životu i odustala je od njega kada je shvatila da može biti javni službenik s tijarom”, tvrdi Pearson, koja podsjeća na to da su Harry i Meghan pokrenuli internetsku stranicu koja nalikuje stranici bračnog para Obama.

Uz to, princ Harry je 2017. intervjuirao Obamu kada je gostovao kao urednik na radiju BBC 4, a prošle je godine ITV emitirao emisiju o Harry i Meghan na afričkoj turneji. Na umu imaju i činjenicu da su Obame sklopili ugovor o izdavanju knjige vrijedan 65 milijuna dolara, pa ne bi čudilo da se vojvoda i vojvotkinja od Sussexa povedu za njihovim primjerom.

Posjed u Britaniji

S druge strane, kad se oslobodi protokolarnih dužnosti i zaštite od otrovnih britanskih tabloida, par će se suočiti s komplikacijama u težnji financijskoj neovisnosti, ali ipak neće biti prisiljen raditi puno radno vrijeme. Zadržat će Frogmore Cottage, svoj posjed u Britaniji čija je obnova britanske porezne obveznike stajala više od dva milijuna funti. Markle već jest financijski neovisna. Njezino bogatstvo procjenjuje se na 6,5 milijuna dolara i stekla ga je sudjelovanjem u seriji “Suits”. Primat će i tantijeme od prikazivanja te serije.

Princ Harry je naslijedio veliko bogatstvo od svoje majke, u vrijednosti od oko 9,2 milijuna dolara, kako procjenjuje BBC. Princ Harry je primao godišnju plaću od 45.000 dolara dok je služio kao časnik u vojnom zrakoplovstvu te 52.000 dolara dok je bio pilot helikoptera, što časopisi Forbes i Fortune procjenjuju na temelju službenih podataka o plaćama u britanskoj vojsci. Nije loše za mlade ljude koji se žele osloboditi strogog kraljevskog protokola, na koji se Markle nikako nije uspjela naviknuti, pa je cijelo vrijeme tražila alternativu.

Prijatelji Meghan Markle: Nismo iznenađeni što je tako snažna žena 'pobjegla'

O cijelom skandalu oglasili su se i prijatelji Meghan Markle. Nitko od njih - a oni dobro poznaju Meghan i njezinu životnu strategiju - nije iznenađen što se slobodoumna i snažna žena tako brzo iskrcala s kraljevskog broda i “pobjegla” (kako kaže jedan prijatelj) u Kanadu.

- Znao sam da će se to dogoditi. Bilo je samo pitanje vremena. Meghan će uvijek sve napraviti po svom, neovisno o posljedicama. Ona je okosnica veze, neovisno o Harryjevoj tituli. Želi biti u središtu pozornosti, ali po svojim uvjetima. Sada će biti u prilici stvarati vlastita pravila, što je idealno za nju. Kad situacija postaje teška, Meghan je napušta i s distance promatra posljedice. Mislim da se htjela vratiti u svoj krug prijatelja u Kanadi i svojem kreativnom timu koji stoji iza ovih planova. Taj je potez planirala mjesecima. Nije riječ samo o napuštanju obveza u Britaniji, nego o dugoročnoj strategiji - ističe za Daily Mail jedan neimenovani prijatelj Meghan Markle.

“Htjela je glamur i slavu koju nosi Windsor, ali nije htjela javne kritike koje dolaze s tim. Mislim da ona ne razumije kraljevski svijet altruizma, povijesti, tradicije i nejavne pomoći bez osobne koristi. Kraljevski život joj je ustajao i krut. Definitivno nikad nije pokazala nikakav interes za britanski život i tradiciju. Moram ipak priznati da ne mislim da bi mogla odvući Harryja od obitelji osim ako dio njega takvo što nije želio. Prema onom što sam vidjela, zasigurno je odigrala veliku ulogu u trenutnoj krizi. Sve što ona radi pažljivo je smišljeno i forenzički planirano, Harry samo može odlučiti hoće li otići s njom ili ju pustiti da ode sama. U poslovnom smislu, donijela je ispravnu odluku”, napisala je u svojoj kolumni bivša Meghanina prijateljica Gina Nelthorpe-Cowne.

Novi planovi: Meghanin ugovor s Disneyjem

Meghan Markle potpisala je ugovor o naraciji dokumentarnog filma s tvrtkom Disney, a prihod će namijeniti zaštiti slonova, piše The Times. Vojvotkinja od Sussexa snimila je taj materijal prije nego što je bračni par otputovao na šestotjedni odmor u Kanadu, gdje su proslavili Božić. Ova je vijest objavljena nakon što su princ Harry i Meghan obznanili svoju odluku o povlačenju s dužnosti članova kraljevske obitelji. Dogovor s Disneyjem upućuje na planove koje Meghan kuje za svoju buduću karijeru. Par će koristiti svoju slavu kako bi promicao dobrotvorne pothvate. Bude li zadržao svoje kraljevske titule i istodobno se posvetio poduzetništvu, par će posjedovati golem i neusporediv potencijal za stjecanje bogatstva. Što se tiče novog Meghanina posla, zanimljivo je da joj ga je, sudeći po snimci koja je u međuvremenu dospjela u javnost, isposlovao njen muž. Naime, na premijeri “Kralja lavova” u Londonu jedan obožavatelj slučajno je snimio razgovor princa i Disneyjevog šefa Boba Igera u kojem Harry govori Igeru kako Meghan želi posuđivati svoj glas u filmovima te naglašava kako je vojvotkinja jako zainteresirana za taj posao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:52