ŠEF AMAZONA

RAZVOD OD 140 MILIJARDI DOLARA: RASTAJE SE NAJBOGATIJI ČOVJEK NA SVIJETU Jeff Bezos na Twitteru objavio da mu je nakon 25 godina propao brak

 
 REUTERS

Šef Amazona i najbogatiji čovjek na svijetu Jeff Bezos i njegova supruga spisateljica MacKenzie Bezos objavili su u srijedu da se razvode, piše Daily Mail.

Jeff Bezos je objavu podijelio na svojem Twitter profilu.

- Kao što članovi naše obitelji i bliski prijatelji već znaju, nakon dugog razdoblja ljubavnog istraživanja i probne razdvojenosti, odlučili smo se razvesti i nastaviti dijeliti naše živote kao prijatelji. I da smo znali da ćemo se razvesti nakon 25 godina, svejedno bismo se vjenčali, stoji u objavi.

Procjenjuje se da je Jeff Bezos 'težak' oko 140 milijardi dolara, no u objavi o razvodu nije navedeno kako će to bogatstvo biti podijeljeno među supružnicima.

Većina tog novca dolazi od Amazona gdje je Bezos vlasnik 16 posto dionica. Podjela imovine Bezosovih bit će vrlo komplicirana jer oboje nastavljaju zajedničke poslovne poduhvate.

- Jako smo sretni što smo pronašli jedno drugo i duboko zahvalni za svaku od 25 zajedničkih godina. Imali smo sjajan zajednički život, a pred nama je također sjajna budućnost u kojoj ćemo i dalje biti roditelji, prijatelji, partneri u poslovnim poduhvatima i projektima te individualci u potrazi za novim avanturama. Iako će oznake sada možda biti drugačije, mi i dalje ostajemo obitelj i prijatelji.

Kad je Bezosovo bogatstvo dosegnulo iznos od 105,1 milijardi dolara, CNN je izvijestio da je postao najbogatija osoba u povijesti.

Njegovo se bogatstvo u posljednjih pet godina eksponencijalno povećavalo, a Forbes je 2014. procijenio da iznosi oko 32 milijarde dolara. Danas Jeff Bezos 'teži' 136,9 milijardi, no ovinso o kretanju cijene Amazonovih dionica, taj iznos na dnevnoj bazi varira. Pretpostavlja se da on i MacKenzie posjeduju više zemljišta od bilo koga drugoga u SAD-u.

Krajem 1999. Bezosovi su živjeli u jednosobnom unajmljenom stanu u Seattleu. Danas posjeduju najmanje pet kuća i stanova diljem SAD-a koje koriste za život.

Na zapadnoj obali posjeduju veliko imanje u Medini, državi Washingtonu i na Beverly Hillsu. 2007. kupili su dodatno zemljište od susjeda kako bi proširili svoje imanje i za to iskeširali 12,9 milijuna dolara.

U središnjem dijelu SAD-a posjeduju imanje u Van Hornu u Texasu, a na istočnoj obali imaju nekretnine na Manhattanu i u Washington D.C.-u.

Također, za 23 milijuna dolara kupili su 2016. bivši muzej tekstila u Kalorami u blizini Washingtona. Posjeduju i niz drugih nekretnina.

I Jeff i MacKenzie završili su Sveučilište Princeton, a upoznali su se 1992. kad je MacKenzie Jeffu došla na razgovor za novi posao u investicijsko društvo D. E. Shaw.

U to vrijeme Jeff je ondje bio potpredsjednik, a MacKenzie je dobila mjesto suradnice za istraživanja.

Vjenčali su se 1992., a Jeff je osnovao Amazon dvije godine kasnije u garaži njihovog obiteljskog doma. Priča se da je dio strateškog programa za Amazon napisan dok je par putovao autom iz New Yorka u Seattle.

Imaju četvero djece: tri biološka sina i kćer usvojenu iz Kine.

Bezos je, između ostalog, vlasnik uglednog dnevnog lista Washington Posta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:13