GLUMAC PROTIV DIVOVA

SCHWARZENEGGER NAJAVIO BITKU ŽIVOTA Tužit će velike naftne kompanije za ubojstvo: 'Ovo nije ništa drugačije od pušenja'

 Wolfgang Rattay / REUTERS

Slavni glumac Arnold Schwarzenegger tvrdi da planira podići tužbu protiv velikih naftnih kompanija zbog ubojstva neodređenog broja ljudi. Bivšu guverner Kalifornije u intervjuu za podcast magazina Politico rekao je da o ovoj temi već neko vrijeme razgovara s privatnim odvjetničkim tvrtkama.

‘Ovaj problem nije ništa puno drugačiji od pušenja. Duhanska je industrija godinama i desetljećima znala da pušenje ubija ljude, da im šteti i da uzrokuje rak, a tu su činjenicu skrivali od ljudi i negirali je. No, onda su završili na sudu i morali su zbog toga platiti stotine milijuna dolara odštete’, rekao je Schwarzenegger koji je već neko vrijeme vrlo aktivan u očuvanju okoliša.

Glumac tvrdi da su naftne kompanije ‘još od 1959. provodile vlastita istraživanja koja su dokazala da će fosilna goriva utjecati na globalno zatopljenje, te da dovode u rizik ljudsko zdravlje, ubija ih’.

‘Posve je neodgovorno imati saznanja da vaš proizvod ubija ljude, a ne upozoriti na tu činjenicu, barem na etiketi kao što to čini duhanska industrija. Svaka benzinska stanica, svaki automobil, svaki proizvod koji sadrži fosilna goriva trebao bi imati upozorenje o riziku za zdravlje’, zaključio je.

Nije se previše ustručavao pa je naftne kompanije direktno optužio za ubojstvo prvog stupnja: ‘Ako uđete u sobu i znate da ćete nekoga ubiti, onda je to ubojstvo prvog stupnja. Mislim da naftne kompanije rade istu stvar.’

Schwarzenegger je rekao da još ne zna točan datum kad će tužba biti predana, no informaciju je objavio uoči konferencije o zaštiti okoliša na kojoj će sudjelovati u svibnju u Beču, piše Daily Mail.

U intervjuu se osvrnuo i na predsjednika Donalda Trumpa: ‘Nikad mi neće biti jasno zašto ga Rusi tjeraju da govori takve stvari. Nemam pojma. Što vi mislite, zašto izgovara takve stvari? Koliko znam, on ima jako puno posla.’

U lipnju počinje snimanje ‘Terminatora 6’ i Schwarzenegger se prihvatio uloge modela T-800.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 13:52