LOLA ASTANOVA

SEKSEPILNA PIJANISTICA STIŽE U ZAGREB 'Nikada nisam bila Hauserova djevojka. Ultra kratke minice nosim da razbijem mit o dosadnoj klasici'

 
 Instagram

Na svom prvom zagrebačkom koncertu, koji ću održati 5. studenoga u koncertnoj dvorani ‘Vatroslav Lisinski’, izvest ću nekoliko djela koja publika voli i poznaje. No, isto tako, za ljude u Hrvatskoj spremam i jedno veliko iznenađenje, jer ću na koncertu odsvirati i nešto što nikad dosad nisam svirala ni na jednom koncertu diljem svijeta.

Mogu samo najaviti da će biti zabavno i dinamično, a o čemu se radi doznat ćete ako 5. studenoga dođete u ‘Lisinski’, poziva Lola Astanova.

Spot s Bola

Proslavljena uzbekistanska pijanistica, poznata po interpretacijama Chopina, Liszta i Rahmanjinova te neuobičajenom izvođačkom stilu, već je imala priliku boraviti u Hrvatskoj.

- Bila sam u Zagrebu i ostalim dijelovima Hrvatske par puta, a početkom ljeta nastupala sam na svečanom zatvaranju WTA Croatia Bol Opena na Zlatnom ratu. Toliko mi se tamo svidjelo da sam na Zlatnom ratu snimila i videospot za pjesmu ‘Inspirit’ - govori glazbenica koja je imala samo dvanaest godina kada je postala laureat na Međunarodnom natjecanju za mlade pijaniste Chopina u Moskvi.

Dvije godine nakon toga sudjelovala je u dokumentarnom filmu UNESCO-a ‘Prodigies of the 20th Century’. Nastupala je u Carnegie Hallu, Lincoln Centru za scenske umjetnosti u New Yorku, nekoliko je puta surađivala s Jahja Lingom, s Eduardom Marturetom i Simfonijskim orkestrom Miamija, Ramonom Tebarom i Simfonijom Palm Beach, Gerardom Schwarzom u pratnji All-Star orkestra, a snage je udružila i s našim glazbenikom Stjepanom Hauserom, kojeg je upoznala na jednoj od svojih brojnih svjetskih turneja. Nakon što su snimili spot ‘Love story’ počelo se šuškati kako violončelista Hausera i pijanisticu Lolu Astanovu povezuje nešto više od glazbe. Što Lola kaže, je li bila u ljubavnoj vezi s istarskim zavodnikom?

- Stjepan i ja samo smo glazbeno surađivali. Suprotno od onog što se moglo pročitati u medijima, ja doista nikad nisam bila njegova djevojka - tvrdi Lola koju pitamo je li joj njezin glazbeni partner Hauser, uoči njenog dolaska u Hrvatsku, kao poznavatelj dobre hrane, možda preporučio neki domaći kulinarski specijalitet.

- Nažalost, u Zagrebu ću ostati samo dva dana, jer moram nastaviti sa svojom turnejom. No, tijekom ta dva dana svakako ću barem jednom naručiti jelo koje mi je Stjepan otkrio. Radi se o ćevapčićima, u kojima obavezno uživam baš svaki put kada dođem u vašu zemlju - kaže 34-godišnja uzbekistanska pijanistica koja je u Americi, u kojoj živi od 2003. godine, prava, istinska zvijezda i na čijoj se liniji ne vidi koliki je gurman.

Lola Astanova, srećom po nju, nikada nije morala paziti što i koliko jede, jer sav višak nestaje tijekom njezinih dinamičnih performansa na koje dolazi odjevena u seksi kratke haljinice i cipele s vrtoglavo visokim potpeticama čime razbija predodžbe o tome kako bi ‘trebale’ izgledati glazbenice koje se bave klasičnom glazbom. Zbog čega je odabrala ovakav modni stil?

U top 10 ikona

- Zbog toga što je ta odjeća i obuća nešto što nose normalne mlade žene diljem svijeta. Uz pomoć odjeće ja nikad nisam radila nikakvu ‘revoluciju’, no ako je moj modni imidž ohrabrio druge djevojke da budu odvažne i razmišljaju izvan okvira ‘dosadne’ klasične glazbe, ja sam zbog toga sretna.

I sigurna sam da bi se pijanisti poput Liszta i Chopina složili s ovakvim mojim načinom razmišljanja - uvjerena je Lola, s kojom se slažu i urednici magazina Limelight koji su je prije nekoliko godina svrstali u Top 10 stilskih ikona klasične glazbe.

Uoči svog prvog zagrebačkog koncerta pijanistica koja je na Moskovskom državnom konzervatoriju P. I. Čajkovskog studirala u klasi profesora Lava Naumova, koji je njezin pijanizam opisao kao ‘rijedak i istinski ingeniozan’, a njezine izvedbe Chopina ‘naprosto izvanrednima’, dala je i ekskluzivni razgovor za Studio Jutarnjeg lista u kojem je otkrila kakav je dojam na nju ostavio američki predsjednik Donald Trump, ispričala kakav je Novak Đoković kao pijanist, te pojasnila zbog čega Chopina i Liszta smatra pravim rock zvijezdama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 01:33