SERIJA KOJA JE OSVOJILA MILIJUNE

VIDEO: IPAK NIJE KRAJ!? Rat zapravo nije završen, tek bi mogao početi, a jesmo li sigurni kakva je sudbina Daenerys

 
 Profimedia

Nimalo slučajno da su David Benioff i D.B. Weiss, tvorci serije “Igra prijestolja”, odlučili sami režirati završnu epizodu osme sezone znakovito nazvanu “Željezno prijestolje”. Uostalom, nije u njoj bilo akcije ni ratnih manevara, ničega što bi nadmašivalo njihove mogućnosti, samo međuodnosi među glavnim likovima, a u to su se itekako dobro razumjeli.

Početak je mračan, Tyrion (Peter Dinklage) i Jon Snow (Kit Harington) lutaju zgarištem koje je nekad bilo ponosni Kraljev grudobran, metropola Westerosa, prvi nalazi u podrumu dvorca leševe svoje sestre i brata, Cersei i Jamieja Lannistera (Lena Headey i Nikolaj Coster-Waldau), a drugi uzaludno pokušava spriječiti pogubljenje zarobljenika. Sivi Crv (Jacob Anderson), vođa Neokaljanih, striktno se drži naredbi koje je dobio od Daenerys, sada po svoj prilici nove kraljice.

VIZIJA NOVOG SVIJETA Jon protestira, ali Daenerys ne odstupa. Štoviše, šalje svog namjesnika Tyriona u zatvor, gdje ga posve sigurno čeka pogubljenje: kriv je jer je pustio na slobodu svog brata Jamieja, koji je odmah pohrlio u Kraljev grudobran i pokušao spasiti Cersei.

Jon je sve više nesiguran u svoje poslanje. Tyrion ga upozorava da je on naredna žrtva, Daenerys neće otrpjeti u svojoj blizini čovjeka koji polaže legitimno pravo na Željezno prijestolje, a ne koristi ga jer voli lijepu plavušu i priznaje je za novu kraljicu. Da je vidio njezino udivljenje kada je sjela na tako dugo priželjkivano prijestolje, možda bi se pokolebao, ali presudna je bila vizija novog svijeta koju je njegova ljubavnica elaborirala: rat nije završen, tek je počeo i neće mu biti kraja dok čitav Westeros ne prizna njezinu vladavinu. Da se poslužimo suvremenim terminima, najprije se pokazala kao čisti ratni zločinac dok je na svom zmaju Drogonu spaljivala žene i djecu koji su bježali po ulicama Kraljevog grudobrana, a zatim je izložila svoje planove koji su bili vrlo slični Hitlerovim: slobodan svijet je jedino onaj koji priznaje njezinu vladavinu. Jon to, dakako, nije mogao otrpjeti i njihov posljednji susret elegičan je spoj ljubavi i smrti.

Odabir vladara

Ukoliko ste gledali tu epizodu, mogli ste testirati svoju pronicljivost. Jon Snow se nije mogao proglasiti zakonitim kraljem jer su ga uhapsili za ubojstvo, što, priznajem, nisam očekivao, ali sam naslutio da Westeros više neće biti jedinstvena kraljevina. Drogon je ionako uništio Željezno prijestolje i ponio leš svoje gospodarice daleko od Kraljevog grudobrana, poštedjevši njezinog ubojicu, dok o sudbini zemlje odsad odlučuje vijeće sastavljeno od kneževa i kneginja svih pokrajina. Za vladara su odabrali “polomljenog” Brana (Isaac Hemstead Wright), uzeli su mu za vrlinu što ne može imati djece i osnovati lozu, koja će ugnjetavati čitav Westeros. Uostalom, nije loše imati na čelu države vidovnjaka koji ponire u prošlost kad god mu se prohtije, poznaje sadašnjost, a i zna nešto malo o budućnosti. Starkovi su zapravo jako dobro prošli: koliko god se Sansa (Sophie Turner) nije mogla suzdržati od primjedbe da Bran možda nije najbolji izbor da vodi Westeros, ipak je dobila definitivnu samostalnost Oštrozimlja, a jedino nju krune za princezu, što svakako nije bez vraga. Tyrion, jedini preostali od Lannistera, opet je namjesnik jer ga je Bran osobno odabrao: Sivi Crv bi ga najradije pogubio, ali mora se pokoriti volji većine i sa svojim ljudima plovi na otok preko mora. Bronn (Jerome Flynn), koji je na ucjenu iznudio krasnu utvrdu Visovrt, postao je ministar financija, a Davos (Liam Cunningham), iako formalno nema zemlje i ne bi trebao biti u vijeću, ministar graditeljstva: među njima dvojicom frcat će iskre i na narednim sastancima. Ayru Stark (Maisie Williams) vlast ne zanima, ona se odlučila na put zapadno od Westerosa, u neistražene krajeve, koji uopće nisu zabilježeni na mapi, što njezinom pustolovnom duhu najviše odgovara. Zapravo, i Jon Snow nije završio loše, budući da Westeros više ne želi kralja, on se vraća na početak svoje karijere, u Noćnu stražu, koja više ne mora strahovati od Bijelih Šetača. A tu su i njegov vjerni pas Duh i vođa “Divljana” Tormund Giantsbane (Kristofer Hivju), vrlo dobar prijatelj. Jon se čak pridružuje “divljem plemenu” koje se odlučilo vratiti u svoje nastambe s one strane Zida, on ih prati, nije jasno da li zato što želi ostati s njima, ili im samo pomaže dok se ne snađu.

Jedan od zadnjih kadrova serije je sastanak vijeća na kojem se vodi rasprava treba li obnoviti bordele. Tyrion je svakako za to, no ima i puno onih koji su protiv. Dok se kamera udaljava od njihovog nadmetanja, svjesni smo da prisustvujemo rađanju novog Westerosa, koji više neće biti tipično kraljevstvo nego neka vrsta parlamentarne demokracije: već sama ideja nekima se čini smiješnom. “Zar ćemo dopustiti i psima da glasaju?”, pitaju oni, no vjerojatno neće proći puno vremena dok se nešto tako ne ozakoni.

Sudbina Daenerys

Je li ovo baš morao biti kraj serije? Problem je što je stopa smrtnosti bila jako visoka, pa smo ostali bez nekih od najzanimljivijih likova, no dosta ih je i preživjelo. Uzmimo samo Daenerys. Zmaj ju je odnio nekuda daleko, što ne znači da je na neki čudan način neće uskrsnuti, kao što je nekad čarobnica Melisandre (Carice Van Houten) oživjela Jona Snowa.

Također, bilo bi zanimljivo vidjeti hoće li Sansa ograničiti svoju vladavinu samo u granicama Oštrozimlja ili će kad-tad uslijediti ekspanzija. Oko Tyriona se uvijek zbiva nešto zanimljivo, Bran je najneobičniji vladar koji je u ovakvoj vrsti serija postao državnik, a isplatio bi se pratiti Ayrine doživljaje u nepoznatim krajevima. Ipak, zasad je plan da se producira pred nastavak koji će se odigravati tisuću godina ranije, a kako će to ispasti - vidjet ćemo. Bez obzira na bijes poklonika Daenerys, koji smatraju da je njihova ljubimica bezrazložno pretvorena iz junakinje u zločinku (pogledajte samo ocjene na www.imdb.com za osmu sezonu - nikad nisu bile niže), “Igra prijestolja” suvislo je zaokružena i sumnjam da će uskoro neka druga serija osvojiti publiku u tolikoj mjeri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:15