'OTAC SUPERMODELA'

UMRO JE JOHN CASABLANCAS Stvorio je cure koje ne ustaju izkreveta za manje od 10.000 USD

Niti jedna od njih, osim Evangeliste, nije mi zahvalila. Klum je netalentirana njemačka kobasica, a Naomi je odvratna, govorio je.

John Casablancas, osnivač modne agencije Elite i čovjek koji je “stvorio” supermodele Cindy Crawford, Naomi Campbell i Lindu Evangelistu, umro je od raka u 70. godini.

Casablancas, koji je bio ultimativni playboy i uživao u društvu lijepih žena koje je pretvorio u zvijezde, doživio je trenutak kada je požalio što se ikada našao u svijetu mode i lansirao karijere nekih od “nezahvalnih” supermodela.

“Niti jedna od njih, osim Linde Evangeliste, nikada mi nije zahvalila kada je došla na vrh”, rekao je jednom prilikom Casablancas, no to je bila jedna od najblažih izjava koje je izrekao o sadašnjim i nekadašnjim supermodelima.

Najtraženije na svijetu

“Otac supermodela” u svijet glamura ušao je 1972. godine, kada je osnovao agenciju Elite u Parizu. Ubrzo mu je karijera krenula uzbrdo, a vrhunac je bio 90-ih godina prošlog stoljeća, kada je započela era supermodela. Upravo je on zaslužan za to što su njegovi supermodeli postali najtraženiji na svijetu. Procjenjuje se da je njegova agencija samo od rezervacija za angažmane supermodela zarađivala i do 100 milijuna dolara na godinu. Tu činjenicu jednom je prilikom potvrdila i sama Evangelista, piše The Independent. “Mi se ne dižemo iz kreveta za manje od 10 tisuća dolara na dan”, rekla je početkom 90-ih Evangelista.

Tajni dokumentarac

Upravo je John Casablancas bio i glavni “krivac” za to što je Cindy Crawford 1995. godine postala najplaćeniji supermodel na svijetu. Casablancas je mladu Crawford nagovorio da se fotografira gola za američki časopis Playboy te je kraj te godine Crawford zavšila sa zaradom od čak 6,5 milijuna dolara. No, osim svojim supermodelima, Casablancas je punio novinske stupce svojim dobrim izgledom i ljubavnim vezama. Kroz medije se posebno provlačila njegova veza s tada 16-godišnjom Stephanie Seymour.

Mlada manekenka bila je i uzrok raspada njegova drugog braka. Njihova veza nije bila dugog vijeka. Casablancas je bio poznat i u rokerskom svijetu, kao otac pjevača grupe The Strokes, Juliana Casablancasa kojeg je dobio u braku s manekenkom Jeanette Chrisjansen.

Upravo je zbog danske manekenke Casablancas odlučio otvoriti vlastitu modnu agenciju, a u tome mu je pomogla ušteđevina koju je stekao radeći u Coca-Coli u Brazilu. Ubrzo nakon otvaranja njegova agencija Elite postala je najtraženija modna agencija u svijetu mode. Uspješnost Elitea izazvala je rat između do tada vodeće agencije Ford i Casablancasa. Dvije agencije bile su u stalnom ratu za supermodele, a na kraju je agencija Ford tužila Casablancasa koji je izašao kao pobjednik u tom sporu.

Nakon zlatnog doba svijeta glamura i mode, Casablancas je okrenuo ploču i postao protivnik svega onoga što je godinama stvarao. 2000. godine napustio je agenciju koju je vodio. Poziciju predsjednika napustio je nakon prikazivanja tajno snimanog kontroverznog BBC-jeva dokumentaraca o tome što se zapravo događa u agenciji Elite. Iako njega nisu ni za što optužili, John Casablancas je ipak odlučio otići. Između ostalog, u dokumentarcu je prikazano kako su europski vodeći modni agenti zavodili maloljetne modele i nudili im drogu.

Idioti i pijavice

Nakon toga Casablancas se javno obračunao sa supermodelima kojima je upravo on pomogao da postanu slavne, nazivajući ih ramaženima te je zaključio da su okružene “idiotima i pijavicama”. Obrušio se i na današnje najslavnije supermodele - Heidi Klum i Naomi Campbell. Za Klum je rekao da je “netalentirana njemačka kobasica”, a Naomi je opisao kao odvratnu. Posljednje godine proveo je u Brazilu, gdje se liječio od raka i u rijetkim intervjuima kritizirao modnu industriju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 17:58