BRAĆA PO NOGOMETU

NEPOZNATI SVIJET DINASTIJEKOVAČ ‘Niko djeluje hladno, ali onje ustvari emotivno biće’

Niko i Robert zajedno vode reprezentaciju u Brazil, obojica nikad nisu bili pod većim pritiskom
 Davor Pongračić/CROPIX

Autoritativan, odlučan i itekako zna što želi, opisuju bivši suigrači Niku Kovača, danas izbornika hrvatske nogometne reprezentacije koji će u utorak ujutro povesti svoju momčad u Brazil.

- Bez obzira na to što ponekad djeluje preozbiljno i hladno, iza te maske krije se jedno nježno, emotivno biće, koje, ako nije riječ o nogometu, najviše uživa u društvu svoje obitelji - otkrivaju.

Sa suprugom Kristinom, s kojom je u idiličnoj ljubavi pune 22 godine, a više od četrnaest godina u braku, ima 12-godišnju kćer Lauru.

- One žive moj život i uvijek su uz mene - često govori Niko koji nikad neće izostaviti kako su mu uz njih dvije, najveća životna potpora roditelji, ali svakako, tu je i setra Nikolina, brat Robert i šogorica Anica s kojima je također vrlo povezan.

Izbornik je svoju suprugu upoznao u Berlinu, s kojom je u braku od 1999., no skromna djevojka nikada se nije voljela javno eksponirati. Upoznali su se u školi koju su oboje pohađali i brzo im se dogodila ljubav. O preseljenju u Hrvatsku par nikada nije pomišljao. Za život su odabrali Austriju, točnije Salzbug, gdje i njihova Laura pohađa školu.

Ljubav iz prošlosti

- Ja i moja obitelj željeli smo mir. Ne znam zašto bih sudjelovao u javnom životu Hrvatske ako želim biti izbornik i baviti se isključivo nogometom. Ovo drugo uopće me ne zanima.

I dok je Niko od prve pronašao ljubav svog života, Robert nije odmah bio te sreće. S Anicom je bio u vezi još za tinejdžerskih dana, hodali su kad su oboje imali 19, no potom su im se putevi razdvojili i svatko je krenuo na svoju stranu. Robert se oženio u Berlinu, no veza i brak su se ubrzo raspali. Brak, koji nije bio sklopljen u crkvi, raskinut je nedugo nakon svadbe. Potom se Robert ponovno susreo sa ženom svog života - Anicom. Njih dvoje su nastavili tamo gdje su pet godina ranije stali i shvatili da su zaljubljeni i jedno drugome suđeni.

Danas slave trinaest godina braka i roditelji su troje prekrasne dječice. Društvo najstarijoj Leticiji prave sedmogodišnji Marko i petogodišnja Viktorija.

A kako je proteklo djetinjstvo u obitelji dvojice poznatih nogometaša, danas trenera hrvatske reprezentacije?

Mato i Ivka, roditelji Nike i Roberta Kovača trbuhom za kruhom još su se 1970. godine iz Livna preselili u Berlin.

- Robi i ja družili smo se s našim ljudima, ali i s Nijemcima i Turcima. I danas smo najsretniji kada smo svi na okupu, ali nažalost, to se svelo samo na blagdane poput Božića i Uskrsa.

Djetinjstvo su provodili bezbrižno i sretno, a kako je otac obožavao nogomet, uvijek bi nas vodio na utakmice. Meni je bilo osam, Robertu šest godina kada smo počeli trenirati u malenom berlinskom klubu Rapide Wedding. Otac nam je bio glavni oslonac, vozio nas je i “gurao” da ne posustanemo - prisjeća se Niko svog odrastanja, napominjući da su roditelji Robertu uvijek popuštali.

- Ja sam bio prvo dijete i mnogo toga su mi branili. Robert je, pak, bio živ i nemiran klinac i niti pet minuta nije mogao izdržati na jednom mjestu.

Veliki šminker

Obojica su odgajana tako da im je u životu najbitnija vjera. Potom obitelj a tek odna dolazi nogomet, za koji su kroz dugogodišnje njemačko iskustvo naučili da je to ipak samo posao.

- Budući da su dva brata većinu vremena provodili u različitim klubovima i transferi su ih razdvojili, nismo se mogli često viđati. Ali gotovo su se svaki dan čuli, katakd i po triput dnevno.

Jedan i drugi su otkrili sve mane i vrline. Niko će za mlađeg brata reći kako nije lijen ali da je vrlo komotan.

- Kod njega nema žurbe, sve ide polako. Što ne mora danas, ostavit će za sutra. Ali je zato vrlo iskren i pošten, rekao bih i predobar - ističe Niko.

Robert, pak, priznaje da su karakterno dosta različiti.

- Niko bi najradije sve, i to odmah. Previše je uporan i gotovo nikad do kraja opušten. No, vrlo je pouzdan i kad ga trebam, uvijek je tu.

U zafrkancijama među prijateljima i obitelji Niko će bocnuti brata da je veliki šminker, a Robert će mu nabaciti da samo misli o svojoj frizuri.

Kristina i Anica, supruge poznate braće ne kriju zadovoljstvo zbog skladnog braka i lagodnog života koji su im pružila njih dvojica.

- Ženi uvijek treba poklanjati pažnju - govori Niko, svjestan da postoji milijun načina kako to iskazati.

Romantične večere

- Zbog nogometa sam često na putu, a kad se vratim, želim njoj i Lauri sve izgubljeno vrijeme nadoknaditi. Uživam i u romantičnim večerama.

Robert, pak, otkriva da kad je kod kuće pomaže supruzi u spremanju, odlazi u trgovinu, zna oprati suđe i odnijeti smeće. A često je iznenadi crvenom ružom ili čokoladom.

Poznato je da je bivša misica i jedna od najljepših žena svijeta Anica Kovač, bivša Martinović žestoka navijačica. Iskreno se nervira gledajući utakmice, ali još zdušnije bodri reprezentaciju otkako su je preuzela braća Kovač.

Robert kroz smijeh zna reći da otkada je s njim, postala je neviđena stručnjakinja za nogomet.

Bez obzira na to što su braća rođena i odrasla u Njemačkoj, od malih su nogu vezani uz domovinu. Obojica ljetuju u Dalmaciji, najčešće u Brelima nedaleko Makarske, gdje imaju kuću, a samo nekoliko kilometara dalje Aničin otac vlasnik je zdanja u Stanićima nedaleko Omiša.

- Kad smo na odmoru, ne radimo ništa. Nismo ni od onih koji se po cijele dane pržimo na suncu i isključivo vrijeme provodimo na plaži. Kod nas to najčešće izgleda ovako: skok u more, kratko sunčanje, odlazak s prijateljima u kafić, igra s djecom i uživanje u smiraju tišine. Dobro, tu tišinu narušava dječja vika, ali na to smo odavno navikli - ispričala je Anica kako izgleda njihov idealni odmor.

Dvije milijarde

No, prije opuštanja i čavrljanja pod suncobranima jedne od atraktivnih makarskih plaža, braću očekuje izazov života - utakmica s Brazilom, s kojom “vatreni” 12. lipnja, u 22 sata prema našem vremenu, otvaraju Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Svjetski mediji najavljuju apsolutnu sportsku senzaciju i najmanje dvije milijarde gledatelja diljem svijeta. Također procijenjuju da će upravo hrvatski sraz s Brazilom biti jedan od najgledanijih programa u povijesti televizije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:22