GURU ZA DOKUMENTARCE

TELEVIZIJSKA IKONA OD DANAS U PENZIJI Đelo Hadžiselimović mora u mirovinu, ali HRT ga ne želi tako lako pustiti

S navršenih 65 godina, Hadžiselimović je ispunio uvjet za mirovinu, no doznajemo da na Prisavlju traže model kako bi ga zadržali kao mentora i suradnika.
 Emica Elvedji / CROPIX

Jedan od najpoznatijih urednika na HRT-u i jedan od najjačih brendova javne televizije, Đelo Hadžiselimović, od danas je službeno u mirovini. Naime, s navršenih 65 godina, prema hrvatskom zakonu, Hadžiselimović mora u penziju. Ipak, kako neslužbeno doznajemo, HRT neće tako lako pustiti televizijsku legendu.

Na Prisavlju će se zadržati kao mentor i suradnik. Točnije, traži se model prema kojem će Hadžiselimović nastaviti suradnju i u danima koji slijede. Ne zna se još ni tko će ga naslijediti, a iako će to vjerojatno biti netko iz postojećeg tima, ime i prezime još traže.

Slavni selektor dokumentarnih filmova za televiziju o svojoj mirovini ne voli govoriti, kaže da mu se to čini kao pisanje epitafa, a on ne misli da mirovina znači i kraj života.

Kad god bi govorio o svom poslu, Hadžiselimović je isticao da ga voli i da je zbog toga sretan čovjek. I zaista, njegov posao djeluje kao posao iz snova: putovanja, festivali, gledanje filmova, pa odabir... I na kraju prikazivanja: “odabrao Đelo Hadžiselimović”. Vjerojatno su vrlo rijetki Hrvati koji nisu čuli za sintagmu koja je, uostalom, postala i sinonim za kvalitetu, ali i inspiracija za stihove, natpise na majicama... No, mnogi i danas ne znaju kako Hadžiselimović izgleda. Nikada se nije pretjerano puno eksponirao.

Na HRT-u, na koji je došao brzo nakon diplome na Filozofskom fakultetu, sudjelovao je u većini velikih projekata među kojima su bili: Jadranski susreti, Nedjeljno poslijepodne sa Sašom Zalepuginom, Program plus i Porin, a sudjelovao je i u stvaranju Drugog i Ratnog programa, kratko vrijeme prošle godine bio je v.d. urednika Prvog programa... Član je žirija nekoliko festivala, a i sam je više puta obećao napraviti vlastiti dokumentarac. Dok sve više vremena provodi na svom imanju u Istri, televizijski brend će u mirovini možda imati i više vremena za vlastite projekte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:43