CANNES U EKSTAZI

Veliki povratak Tarantina, i Brangeline!

Možda ‘Inglourious Basterds’ neće uzeti Zlatnu palmu, ali film je znak da se Tarantino vratio projektima koji mame višemilijunsku publiku

Quentin Tarantino novim je filmom “Inglourious Basterds”, u kojem glavnu ulogu tumači Brad Pitt, potpuno osvojio 62. filmski festival u Cannesu. Pri tome mu je definitivno pomogla ekipa oko njega, posebice Brad Pitt koji se jučer na premijeri filma pojavio u zagrljaju s Angelinom Jolie, ili kako ju je sam nazvao na crvenom tepihu - “dražesnom damom”. Osmi dan festivala, kada se održavala presica na kojoj je predstavljen Tarantinov filma, Brad Pitt bio se pojavio u vrlo elegantnoj bež kombinaciji, ali, na razočarenje fanova i medija, bez svoje “bolje polovice”.

I već kada je javnost ponovno počela na glas šuškati o vrlo izglednom razlazu Brangeline (nisu se pojavili zajedno na crvenom tepihu već mjesecima), Angelina se Bradu pridružila dan kasnije, u najfotografiranijem trenutku - prije premijere na crvenom tepihu.

Četiri boce vina i cigare

Iako nije očarala izgledom (mnogo je više kritika no pohvala), Angie je “odradila posao” te je par pred fotografima i obožavateljima pokazao “kako se to radi na holivudski način”: fotografirali su se, držali za ruke, smiješili, bili prisni, davali zabavne izjave, dijelili autograme... Sve to pratili su vriskovi oduševljene publike.

Ostali nositelji filma poput Mike Myersa i Diane Kruger ispali su “dosadni” i zbog Angeline i Brada, ali i plesa koji je Tarantino izveo na crvenom tepihu. Znatiželju je privukla samo još 26-godišnja blijedoputa i crvenokosa francuska glumica Mélanie Laurent. Ona u filmu glumi mladu Shosannu Dreyfus, francusku Židovku za čiji lik je Tarantino tvrdio da je “najbliži poziciji glavnog lika”. Duuugometražni “Inglourious Basterds” (zamjera mu se da je trajanje od tri sata bilo nepotrebno pa je rezultat - dosada), govori o specijalnoj jedinici američkih Židova koji imaju samo jednu misiju, a to je nemilosrdno ubijanje nacista u okupiranoj Francuskoj i “širenje straha po Trećem Reichu”.

Tarantino ne može napraviti film, a da pritom ne spoji barem dva tipična filmska stila u jedan novi, osobiti. Primjerice, “Kill Bill” bio je vrhunac tog “tarantinovskog miksa”. Isto je napravio i u svom najnovijem filmskom uratku, a na konferenciji za medije prilikom predstavljanja filma u Cannesu potvrdio je da je glavna ideja bila napraviti špageti-western s ikonografijom Drugog svjetskog rata.

- Život u Europi za vrijeme Drugog svjetskog rata doista se najbliže može opisati prilikama Divljeg zapada: život je bio “jeftin”, vrlo lako ti se moglo dogoditi da već sutra umreš, i riječ je o “ničijoj zemlji”. Zato sam mislio da bi bilo stvarno cool izmiješati te dvije stvari - rekao je Tarantino, a “cool” ideju Brad Pitt prihvatio je uz par boca vina koje mu je Tarantino donio kada ga je došao pitati pristaje li zaigrati glavnu ulogu u “Basterdsima”.

Fanovi su vrišali Tarantinu

- Ujutro sam se probudio mamuran i pronašao četiri boce vina i nekakve cigare pa sam zaključio da sam pristao na ulogu - zabavljao je Brad novinare. Odlična “vibra” između njih dvojice pokazala se i neposredno prije gala premijere, kada je Angelina već bila otišla s crvenog tepiha u Palais des Festivals, a Brad se vratio po Tarantina. Naime, stotine i stotine vrištećih fanova razdragali su redatelja koji je stao povrh stepenica i mahao objama rukama kao sretno dijete, a onda mu je s leđa prišao Brad Pitt te ga uhvatio za prsa i pozvao neka uđe. Tarantino stvarno voli Cannes, ili kako je to sam opisao, “ovih 11 dana u Cannesu, film doista nešto znači”.

Tomo in der Mühlen radio soundtrack za film



Glazbu za novi Tarantinov film “Inglorious Basterds” radio je naš producent i publisher Tomo in der Mühlen, što je četvrti po redu projekt za produkciju slavnog američkog redatelja. Nakon prvog dijela filma “Kill Bill, zatim “Death Proof” i “Grindhouse” obnovili su suradnju i za novi Tarantinov projekt. Tarantina je, naime, odbio talijanski skladatelj Enio Morricone pa je sve pjesme za film osmislila i licencirala ekipa iz IDM Musica koji je u vlasništvu Tome i njegove supruge. ( M. S.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:42